• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Valgret til 16-årige

16-årige i Danmark har færdiggjort folkeskolen og er kompetente, interesserede medborgere. DUF vil have valgretsalderen nedsat til 16 år.

Flere vil gerne udtale sig om, hvorvidt det er en god idé at nedsætte valgretsalderen. Her på siderne kan du læse om eksperternes mening og om politikernes mening.

Derfor skal valgalderen sænkes

16-årige er gamle nok til at betale skat og komme i fængsel. Derfor bør de også kunne stemme. Hvis unge får valgret, modnes de og får lyst til at deltage i demokratiet.

Argumenter for 16-års valgret

Fakta om valgret

Få styr på begreber som valgretsalder, stemmeret, valgbarhed og myndigheds-alder. Samlet overblik over de juridiske aspekter ved ændringer i valgretten.

Fakta om valgret

Prøvevalg

31 kommuner gav 16- og 17-årige en stemme ved kommunalvalget i 2009. Det var en stor succes – og flere kommuner igangsatte spændende initiativer. 

Få et overblik over forsøget

Valgrettens historie

Det er over 30 år siden, at valgretsalderen sidst er blevet sænket. Historisk set har valgretsalderen været til heftig debat flere gange.

Valgrettens historie

Kodeks for ungdoms-organisationers adgang

Unges interesse for politik og samfundets udvikling styrkes af at møde andre engagerede unge. Derfor er der lavet et kodeks for samfundsengagerende ungdomsorganisationers adgang på ungdomsuddannelser.

Læs kodekset