• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Politikere om unges valgret

For eller i mod 16-års valgret og prøvevalgene generelt? DUF har samlet en række folketingspolitikere, borgmestre og lokalpolitikeres holdninger til DUFs mærkesag 16-års valgret.

Vi har længe ment, at man skulle sænke valgretsalderen. Men det er ikke så enkelt. Man skal have en folkeafstemning, og debatten skal modnes. Der skal være mange danskere, som synes, at det er en god ide. Alle de steder, man kan diskutere det og modne debatten, skal man gribe muligheden.

Helle Thorning Schmidt (S), statsminister. Kilde: DUF-interview

Meget taler for 16-års valgret: Når unge får valgret, afføder det en stor interesse for at sætte sig i ind i politik. I samme retning trækker, at den kriminelle lavalder er sat ned. Hvis man som ung skal tage stilling til, at man begår en kriminel handling og må tage konsekvensen af det, så må man også kunne stemme og tage stilling til konstruktive ting.

Margrethe Vestager, økonomi- og indenrigsminister. Kilde: DUF-interview

Vi mener sagtens, at unge på 16 er i stand til at træffe et valg om, hvem der skal sidde i folketinget. Og jo tidligere de bliver inddraget i beslutningsprocesserne, jo mere styrker vi demokratiet.

Jonas Dahl (SF), folketingsmedlem. Kilde: Nyhedsavisen

Hvis man ikke er klar til at deltage i demokratiet, når man er færdig med folkeskolen, vil det så sige, at folkeskolen ikke lever op til sit formål, nemlig at indføre børnene i demokratiet?

Johanne Schmidt-Nielsen (EL), folketingsmedlem

Folkeskolen har jo til formål at opdrage og uddanne til demokrati. Så når man er 16 år, som man typisk er, når man er færdig med folkeskolen, er man fuldt ud moden til at deltage i demokratiet.

Rasmus Prehn (S), folketingsmedlem

I forhold til balancen i demografien og udviklingen i befolkningens sammensætning tror jeg det er rigtig godt at vi ikke kun tænker på hvad der kan gøres for ældre, men også tænker på hvad der kan gøres for unge. Jeg tror at hvis 16-årige fik valgret – fik lov til at stemme – ville det skabe et fokus i forhold til det.

Christel Schaldemose (S), Europa-Parlamentsmedlem

Der er et demokratisk underskud i forhold til unge. Når vi for eksempel snakker om kriminelle unge, psykisk syge unge og ungdomsklubtilbud, så fylder de unges stemme ikke ret meget. Ved at give de unge (16-årige, red.) stemmeindflydelse, og dermed magt, får de en meget større stemme i samfundet.

Marie Stærke (S), Køge kommune. Kilde: DUF-interveiw 

Lad os dog udvide spektret og få et bredere demokrati, så de ældre ikke bliver en større og større magtfaktor.

Erik Lund (K), Allerød Kommune. Kilde: DUF-interveiw 

Det er vigtigt, at de unge får medansvar for demokratiet, så derfor mener jeg ubetinget, at det er en god idé, at vi laver et prøvevalg for de 16-17-årige i forbindelse med kommunalvalget.  

Bo Andersen (V), Faaborg-Midtfyn Kommune

Vi ville gøre en god gerning for ungdomspolitikken, hvis vi fik 16 år som valgret. Jeg forstår ikke modstanden. De unge bør slippes løs til kommunalvalg.

Erik Sørensen (S), Frederikshavn Kommune. Kilde: P4 Nordjylland 

Det er en god idé (16-års valgret til kommunalvalget, red.). Mange unge er mest aktive på landspolitiske sager som for eksempel SU'en, uddannelse og bolig," siger borgmesteren, der derfor også vil sænke valgretsalderen til folketingsvalg.

Arne Lægaard (V), Holstebro Kommune. Kilde: Dagbladet Holstebro-Struer