• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Årets ungdomskommune 2016

Prisen som Årets Ungdomskommune 2016 går til Egedal Kommune, der arbejder målrettet med at inddrage unge i beslutningsprocesser og giver dem reel indflydelse.

Egedal Kommune har i samarbejde med kommunens unge skabt en ambitiøs ungestrategi med 30 konkrete initiativer, som i de kommende år skal realiseres sammen med de unge. Derfor peger et enigt dommerpanel på Egedal som Årets Ungdomskommune 2016.

"Vi er generelt meget imponerede over det store arbejde, der bliver gjort i Egedal for at inddrage ALLE unge i udviklingen af kommunen. Og at der allerede ligger klare og konkrete planer for det videre arbejde med kommunens nye ungestrategi viser også, at det ikke blot er forkromede strategier og politikker på papiret, siger Kasper Sand Kjær, der er nyvalgt formand for DUF og en del af Ungdomskommuneprisens dommerkomité.

Unge i en gammel campingvogn
Arbejdet med udviklingen af kommunens ungestrategi er blandt andet sket i en 40 år gammel campingvogn. I efteråret 2014 turnerede Egedal Caravan, som vognen blev døbt, rundt til skoler, klubber, uddannelsesinstitutioner og andre steder, hvor unge samles, og inviterede de unge ind i vognen til snak om, hvordan det gode ungeliv i Egedal ser ud. 

Samtalerne med de unge blev kogt ned til syv konkrete temaer, der blev omdrejningspunktet for kommunens første ungekonference, og de mange dialoger på konferencen er herefter blevet udmøntet i 30 konkrete initiativer, som i de kommende år skal realiseres i samarbejde med kommunens unge.

"Jeg er mega stolt over prisen som Årets Ungdomskommune 2016. Det er en kæmpe cadeau til de over 200 unge, politikere og medarbejdere, der på forskellig vis har engageret sig i at lave en ambitiøs ungestrategi. Det er blevet til 30 stærke bud på, hvordan vi i fælleskab kan skabe et endnu bedre ungeliv i Egedal, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget, Vicky Holst Rasmussen og fortsætter:

"Et af de første initiativer er allerede på trapperne, nemlig at lave en ungezone i Stenløse Kulturhus. Og et af de næste store skridt bliver at skabe et bæredygtigt ungeforum, hvor de unge kan mærke og være stolte af, at de har indflydelse på, hvordan ungelivet i Egedal skal være med fællesskab, kultur og fester, siger Vicky Holst Rasmussen.

Egedal Byråd besluttede sidste måned at sende kommunens Ungestrategi 2015 i høring frem til den 1. februar. 

Prisen overrækkes i det nye år
Ud over anerkendelsen og æren af at kunne kalde sig årets bedste kommune for unge består årets præmie af et kunstværk af den unge kunstner Frederik Stadager Larsen.

Prisen og præmien overrækkes officielt til Egedal Kommune i begyndelsen af det nye år. Årets 2. og 3. plads gik til henholdsvis Varde og Svendborg Kommune.

FAKTA: DUFs Ungdomskommunepris
Ungdomskommuneprisen blev indstiftet af DUF i 2006 som en anerkendelse af de kommuner, der går forrest for at sikre gode vilkår for unge. Vinderen samt 2. og 3. pladsen er udpeget af et dommerpanel bestående af DUFs formand Kasper Sand Kjær, Hans Toft, borgmester i Gentofte Kommune, der blev Årets Ungdomskommune i 2015, samt Signe Blaabjerg Christoffersen, politisk konsulent i Kommunernes Landsforening. 

Læs mere om Ungdomskommuneprisen

Årets Ungdomskommune

Med uddelingen af Årets Ungdomskommune belønner DUF hvert år den kommune, der gør en ekstraordinær indsats for at forbedre unges udfoldelsesmuligheder og levevilkår – gerne ved at skabe gode rammer for frivilligt arbejde med børn og unge.

Både kommunen selv, enkeltpersoner og foreninger kan indstille en kommune. En kommune kan indstilles, hvis den fx giver ekstra gode rammer for unge musikere, har en spændende ungdomspolitik, har etableret et ungdomsråd eller noget helt fjerde – alle tiltag tæller!

Vinderkommunen belønnes med titlen “Årets Ungdomskommune” og et værk af en ung kunstner.

"At der allerede ligger klare og konkrete planer for det videre arbejde med kommunens nye ungestrategi viser, at det ikke blot er forkromede strategier og politikker på papiret."

Kasper Sand Kjær,
DUFs formand

"Jeg er mega stolt over prisen som Årets Ungdomskommune 2016. Det er en kæmpe cadeau til de over 200 unge, politikere og medarbejdere, der på forskellig vis har engageret sig i at lave en ambitiøs ungestrategi." 

Vicky Holst Rasmussen,
formand for Social- og Sundhedsudvalget
Egedal Kommune

De nominerede 2016

 • Egedal Kommune
 • Middelfart Kommune
 • Svendborg Kommune
 • Vallensbæk Kommune
 • Varde Kommune