• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Folketingsvalget 2015

Den 18. juni 2015 afholdtes der valg til Folketinget. DUF stod bag et "Get Out the Vote"-initiativ, der skulle være med til at løfte valgdeltagelsen blandt unge. Erfaringerne fra de seneste valg viser, at unges valgdeltagelse er mellem 20 og 25 procent lavere end den samlede befolknings, samtidig med at uddannelsesbaggrunden også allerede træder tydeligt frem i statistikkerne og marginaliserer enkelte gruppe yderligere. Den generelt lavere valgdeltagelse blandt unge er et problem, for nok er politisk engagement andet og mere end valgdeltagelse, men en høj valgdeltagelse er forudsætningen for det demokratiske systems legitimitet.

Hvem stemte til folketingsvalget i 2015?

DUF har sammen med Folketinget og Det Frie Forskningsråd været med til at finansiere den største kortlægning af valgdeltagelsen i Danmark nogensinde.

Valgforskere ved Københavns Universitet stod bag den omfattende undersøgelse, der giver et unikt indblik i fordelingen af valgdeltagelsen blandt forskellige befolkningsgrupper og besvarer spørgsmålet:

Hvem stemmer, og hvem bliver hjemme på sofaen, når der er folketingsvalg i Danmark?

Læs DUFs flyer med undersøgelsens vigtigste konklusioner

Hent hele undersøgelsen

Hvordan kan valgdeltagelsen øges?

DUF har udviklet en række ideer og forslag til, hvordan valgdeltagelsen kan øges. Forslagene er udarbejdet med afsæt i de tidligere erfaringer og den forskningsmæssige viden, der er omkring valgdeltagelse. Gode vælgermobiliseringsaktiviteter bygger på et eller flere af følgende principper:

 1. Opfordrer direkte vælgerne til at stemme ved valget
 2. Motiverer gennem vælgernes sociale netværk
 3. Gør det lettere at stemme og hjælper eksempelvis vælgerne med at finde vej til afstemningsstederne

Læs mere om ”Get Out the Vote”-aktiviteterne i vores idékatalog

Vær med til at engagere nydanskere

DUF har etableret en pulje for DUFs medlemsorganisationer, der kan søge om støtte til aktiviteter der skal øge valgdeltagelsen blandt unge nydanskere. Der kan søges op til 10.000 kr., og du vil modtage svar indenfor tre arbejdsdage.

Læs mere om puljen og download ansøgningsskemaet