• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Camping og kommuneudveksling skal hæve valgdeltagelsen blandt unge

Kommunal- og regionsrådsvalget 2017 er lige om hjørnet. Tre foreninger har med hjælp fra DUFs InitiativStøtte sat sig for at hæve unges valgdeltagelse den 21. november.
19. oktober 2017|RSS|Cecilie Meldgaard Goth

Inden længe skal danskerne en tur i stemmeboksen og vælge, hvem der skal sidde for bordenden i landets 98 kommuner og fem regioner.

Det er en mærkesag for DUF at styrke unges valgdeltagelse, da unge generelt stemmer mindre end resten af befolkningen ved alle typer af valg. DUF har selv iværksat en række initiativer op til KV17, men derudover har DUFs InitiativStøtte i år bevilliget midler til tre projekter, der har til formål at hæve unges stemmeprocent ved valget den 21. november.

I det følgende kan du læse mere om de tre projekter og foreningerne bag.

Kommunalvalgskongres for gymnasieelever
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) har fået støtte til et projekt, der skal lave erfaringsudvekslinger mellem gymnasieelever på tværs af landets kommuner og give unge nye perspektiver på deres egne og andres muligheder og udfordringer.

DGS vil lave udvekslinger mellem gymnasieelever fra alle Danmarks 98 kommuner, hvor eleverne to og to besøger hinandens kommuner og oplever de lokale unges muligheder og udfordringer.

Efter udvekslingerne vil DGS holde en kongres, hvor alle de udvekslede gymnasieeleverne mødes og diskuterer de erfaringer og perspektiver, de har gjort sig. På kongressen skal de unge sammen formulere nogle fælles ønsker fra ungdommen. De fælles ønsker skal derefter danne grundlaget for debatter på landets gymnasier, samtaler med kommunalpolitikere og samarbejder med andre ungdomsorganisationer.

Læs mere om Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

Oplysningskampagne for unge med flygtningebaggrund
Dansk Flygtningehjælp Ungdom (DFUNK) har fået støtte til et projekt, der skal klæde unge med flygtningebaggrund på til at stemme. Projektet er en landsdækkende informationskampagne, der giver viden om, hvad vil det sige at stemme i Danmark, og hvad kommunalvalg egentlig handler om.

DFUNKs lokalafdelinger ude i landets vil holde regionale informationsaftener, der sætter fokus på temaerne:

 • Demokrati, rettigheder og pligter: Stemmeretten. Hvorfor stemmer vi?
 • Det politiske system: Magtdeling mellem kommuner, regioner og staten. Hvad laver en kommune?
 • Det partipolitiske landskab: Hvad er forskellen på fløjene, og det praktiske omkring valget og valghandlingen

DFUNK vil udover informationsaftenerne også holde debatarrangementer på tværs af de politiske fløje, og på selve valgdagen arrangerer lokalforeningerne fælles afgang til valgstederne med efterfølgende valgfest. Derudover vil der også være unge frivillige fra DFUNK til stede på valgstederne rundt omkring i landet.

Læs mere om DFUNK

Unge kandidater camperer i Mjølnerparken
Stem Ungt! består af syv kandidater i alderen 18-28 fra Ø, SF, S, Å, RV, V og DF, der alle stiller op til kommunalvalget i Københavns Kommune. 

På tværs af partiskel har de unge kandidater et fælles mål om, at der kommer færre gråhårede ind i Borgerrepræsentationen, og at Københavns unge har jævnaldrende at diskutere lokalpolitiske spørgsmål med. 

Stemt Ung! har fået InitiativStøtte til et projekt i det udsatte boligområde Mjølnerparken, hvor de unge kandidater vil lave en lejr med pavillon, telte og grill og overnatte i boligområdet i november. På den måde håber de at kunne sætte fokus på kommunalvalget og starte en dialog med særligt de unge beboere i området.

Udover at campere i området vil Stem Ungt dele flyers ud, hænge opslag i opgangene og invitere områdets beboere på aftensmad fra grillen og en snak om kommunalpolitik.

En stor del af beboerne er nydanske unge, der er blandt de grupper, som stemmer allermindst. Ved kommunalvalget i 2013 var kun 36 procent af de 19-29-årige nydanskere en tur i stemmeboksen, mens den gennemsnitlige valgdeltagelse for alle unge i alderen 19-29 år lå på 56 procent. 

Stem Ungt! håber, at de ved at være i Mjølnerparken et helt døgn kan opnå en bedre dialog om politik og alt muligt andet, der ligger de unge på sinde, og give dem følelsen af, at de bliver hørt og taget alvorligt.

FAKTA: DUFs InitiativStøtte
DUFs InitiativStøtte giver tilskud til projekter for og med børn og unge. Det er et krav til projekterne, at de er nyskabende, børne- og ungestyret og baseret på frivilligt arbejde. I udgangspunktet kan der søges op til 100.000 kroner.

Læs mere om DUFs InitiativStøtte

Få ideer til din forenings KV17-indsats
Vil din forening også gerne engagere jer i kommunal- og regionsrådsvalget, men mangler I ideer til, hvordan I gør? Så tag et kig i DUFs idékatalog, der indeholder 20 forslag til konkrete aktiviteter.

Hent DUFs idékatalog

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Her er DUFs seks nye ungdomsdelegater til FN
Alle seks ungdomsdelegater til FN er nu valgt. Ungdomsdelegaterne skal i 2018 repræsentere danske unge til topmøder i FN.
Ekstremt demokratisk
I samarbejde med teatergruppen C:NTACT har DUF udviklet forestillingen "Ekstremt demokratisk". En forestilling, der har premiere i denne uge, og som du kan komme med til GRATIS den 8. december 2017.
Beskæftigelsesministeren besøgte Demokratiets Dag
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og en række medlemmer af regeringens Disruptionråd oplevede Demokratiets Dag på en erhvervsskole i Hjørring.

Relaterede filer