• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

DUF-formand begejstret for landsdækkende skolevalg

Folketinget og Undervisningsministeriet præsenterer i dag på baggrund af Valgretskommissionens forslag projektet skolevalg, som skal få flere unge til at stemme.
23. april 2014|RSS|June Risum Scheibel

Skolevalg skal få flere unge til at stemme. Sådan lød en af Valgretskommissionens anbefalinger i 2011. Folketinget og Undervisningsministeriet arrangerer nu et landsdækkende skolevalg for 8. og 9.-klassetrin. 

Undervisningsminister Christine Antorini (S) og Folketingets formand Mogens Lykketoft præsenterer projektet i dag kl. 11.30, hvor tilmeldingen for skoler også åbner.

Det landsdækkende prøvevalg for 8. og 9.-klasser afholdes første gang den 29. januar 2015.

Baggrunden for skolevalget er unges relativt lave valgdeltagelse ved kommune- og folketingsvalg. Målet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet. 

DUFs idé bliver virkelighed
Etableringen af skolevalg i Danmark er et af de vigtigste forslag fra kommissionen, fortæller DUFs formand Signe Bo og glæder sig over, at unge nu får praktisk træning i at sætte kryds og debattere.

”Vi er særligt stolte over, at vores idé om skolevalg i Danmark nu bliver til virkelighed. Vi er sikre på, at det vil få en positiv betydning for unges aktive deltagelse i vores demokrati,” siger Signe Bo. 

DUF vurderer, at skolevalg helt konkret vil modvirke den faldende valgdeltagelse, styrke holdningsdannelsen blandt unge og engagere flere unge i demokratiet – for eksempel gennem de politiske ungdomsorganisationer.

Et autentisk valg
Ved Skolevalget får eleverne udleveret valgkort, som de skal bytte til stemmesedler på de valgsteder, der bliver opstillet på skolerne. I stemmeboksen kan eleverne sætte kryds på stemmesedlen ved et af de partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget.

”Nu kan vi sikre, at dét at sætte sit kryds ved valg bliver en norm og vane for alle unge. Den praktiske træning vil gøre valghandlingen mindre mystisk og mere naturlig. Samtidig vil skolevalg gøre op med den holdningsforskrækkelse, vi ser i samfundet. De unge vil lære at definere deres egne holdninger, turde stå ved dem og håndtere det at være politisk uenige. De bliver trænet i demokratisk debat. Det vil styrke vores demokrati,” siger Signe Bo.

I forbindelse med ”valgkampen” op til skolevalget får de politiske ungdomsorganisationer mulighed for at komme ud på skolerne og deltage i debatter.

”Skolevalg skaber en platform, hvor alle unge møder de politiske ungdomsorganisationer og ungdomspolitikerne i øjenhøjde – uden indpakningen i spin og politiske kommentatorer. For det ser vi jo, at de unge er trætte af,” understreger DUF-formanden, som håber, at de kommende skolevalg bidrager til, at flere unge engagerer sig i de politiske ungdomsorganisationer og partierne.

Minister: Træning i at bruge demokratiet
“Danske unge er generelt meget engageret i det samfund, de lever i. Men den interesse kan vi ikke altid se afspejlet i valgdeltagelsen, når de senere i livet skal stemme for første gang. Det kan der være mange årsager til, men med skolevalg vil vi gerne motivere de unge til at forstå, tage stilling til og debattere politiske spørgsmål sammen med deres klassekammerater og lærere. Skolevalg er tænkt som et stort og uafhængigt træningsforløb i at bruge demokratiet,” siger undervisningsminister Christine Antorini (S) ifølge Undervisningsministeriets hjemmeside.

Om Skolevalg

 • Skolevalg er et landsdækkende prøvevalg for elever i 8. og 9. klasse (inkl. fri- og efterskoler), der gennemføres så autentisk som muligt, så de unge har prøvet en valghandling, inden de får stemmeret.
 • Valget afholdes første gang den 29. januar 2015. Tilmelding til skolevalg åbner den 23. april 2014.
 • Alle landets skoler vil blive inviteret til at deltage i skolevalg. Det er skolelederen på hver enkelt skole, der skal tilmelde skolen. Tilmelding sker på ft.dk/skolevalg.
 • Op til valghandlingen den 29. januar 2015 gennemfører de tilmeldte skoler et undervisningsforløb på tre uger, der er målrettet samfundsfagsundervisningen, og som arrangeres som en “valgkamp”.
 • På valgkampens første dag udskrives valget af Statsministeren.
 • I forløbet skal eleverne tage stilling til en række mærkesager, argumentere for deres valg og føre kampagne. I sidste del af denne del af valgkampen får de politiske ungdomsorganisationer mulighed for at komme ud på skolerne og deltage i debatter.
 • Ved Skolevalget får eleverne udleveret valgkort, som de skal bytte til stemmesedler på de valgsteder, der bliver opstillet på skolerne. I stemmeboksen kan eleverne sætte kryds på stemmesedlen ved et af de partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget. Det er ikke muligt at stemme personligt. Stemmesedlen lægges herefter i valgurnen.
 • Resultatet offentliggøres samme aften, og skolevalg slutter med en stor valgfest.
 • Skolevalg bliver en del af Folketingets fejring af 100-året for grundloven af 1915.

Kilde: Undervisningsministeriet

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Nye persondataregler – til dig og din forening
Formentlig har du allerede hørt, at EU for knap to år siden vedtog en persondataforordning. Denne forordning træder i kraft den 25. maj i år, og de nye persondataregler gælder for alle foreninger.
Furesø Kommune modtager prisen som Årets Ungdomskommune 2018
Onsdag den 31. januar overrakte DUF prisen som Årets Ungdomskommune 2018 til Furesø Kommune. Det skete på kommunes rådhus sammen med byens borgmester, byrådsmedlemmer og en række unge fra kommunen.
Med DUFs generalsekretær i Nepal
Tag med DUFs generalsekretær på hans første monitoreringsrejse til Nepal.

Relaterede filer