• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Farlig tendens: Unge mænd dropper at stemme

Et stigende antal unge mænd vælger sofaen frem for stemmeboksen, når der er valg i Danmark. Det kan blive et problem for fremtidens demokrati, advarer valgforsker.

Da danskerne sidste sommer stod i kø til valgstederne for at stemme til Folketingsvalget, var der 100.000 flere kvinder end mænd, der satte deres kryds. Det var især de unge mænd, der foretrak sofaen frem for stemmeboksen. Det skriver MetroXpress om en ny undersøgelse om danskernes valgdeltagelse, som valgforskere fra Københavns Universitet og DUF står bag.

Mere end 4 ud af 5 af kvinder under 30 år var nede og sætte deres kryds ved, mens kun 3 ud af 4 af de jævnaldrende mænd fandt vej til deres lokale valgsted.

Valgforsker: Uligheden mellem kønnene vil stige
Tidligere undersøgelser har også vist, at kvinder stemmer hyppigere end mænd, men de nye tal peger på, at forskellen mellem kønnene er særlig stor blandt unge, og at uligheden mellem kvinder og mænds valgdeltagelse vil fortsætte med at stige.

Den stigende ulighed mellem kønnene bekymrer professor og valgforsker Kasper Møller Hansen, der er en af forskerne bag undersøgelsen:

”Det, som mildest talt er lidt overraskende, er, hvordan de her unge mænd melder sig ud af det demokratiske fællesskab, og forskellen på kønnene er relativt markant,” udtaler han til MetroXpress og advarer samtidig mod, at det kan få konsekvenser for demokratiet, hvis de unge mænd bliver koblet helt af.

DUFs formand Kasper Sand Kjær deler også bekymringen over de unge mænds fravær i køen til valgstederne:

”Jeg synes, det vidner om en farlig tendens, hvor der bliver en større gruppe af folk, som ikke deltager i demokratiet. At afgive sin stemme er på en eller anden måde den minimale deltagelse. Hvis man ikke engang føler, det er vigtigt, så er der jo grund til bekymring for, hvordan det ellers ser ud i demokratiet”, siger Kasper Sand Kjær.

DUF-formand: Styrk valgindsatsen for unge mænd
Ifølge DUFs formand er der behov for en målrettet indsats, hvis ikke mændene skal ende med at blive koblet helt af demokratiet.

”Det er vigtigt, at vi handler nu, så vi ikke taber de unge mænd på gulvet. Kvinderne er på vej frem, når det gælder valgdeltagelse, mens mændene sakker bagud. Og intet tyder på, at forskellen mellem kønnene ændrer sig, hvis ikke vi aktivt gør noget”, advarer Kasper Sand Kjær.

Han peger desuden på, at unge mænd i højere grad end kvinder falder ud af uddannelsessystemet, hvilket også kan have indflydelse på deres valgdeltagelse. Unge, der taler med andre unge om valg og politik på deres uddannelsessted, er nemlig mere tilbøjelige til at få stemt. 

”Derfor er det også helt afgørende, at de unges demokratiske engagement grundlægges så tidligt som muligt, så det bliver en naturlig ting for dem at stemme – uanset hvad der eller sker i deres liv. Tiltag som landsdækkende skolevalg, undervisningsforløb om polititik på erhvervsskolerne, forsøg med 16-års valgret og at sikre de politiske ungdomsorganisationers adgang til ungdomsuddannelserne er vigtige redskaber i netop det arbejde”, siger Kasper Sand Kjær.

FAKTA: Valgdeltagelsen og vælgerne til Folketingsvalget 2015
Undersøgelsen er udarbejdet af Yosef Bhatti, Jens Olav Dahlgaard, Jonas Hedegaard Hansen og Kasper Møller Hansen fra Center for Valg og Partier ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Den er finansieret af DUF, Folketinget og Det Frie Forskningsråd.

Undersøgelsen er den første af sin slags, der så detaljeret præsenterer, hvem der stemmer, og hvem der bliver hjemme, når der er valg i Danmark.

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Nye persondataregler – til dig og din forening
Formentlig har du allerede hørt, at EU for knap to år siden vedtog en persondataforordning. Denne forordning træder i kraft den 25. maj i år, og de nye persondataregler gælder for alle foreninger.
Furesø Kommune modtager prisen som Årets Ungdomskommune 2018
Onsdag den 31. januar overrakte DUF prisen som Årets Ungdomskommune 2018 til Furesø Kommune. Det skete på kommunes rådhus sammen med byens borgmester, byrådsmedlemmer og en række unge fra kommunen.
Med DUFs generalsekretær i Nepal
Tag med DUFs generalsekretær på hans første monitoreringsrejse til Nepal.

Relaterede filer