• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Ny analyse: Kommuner nedprioriterer folkeoplysningen

Kommunerne bruger færre og færre midler på folkeoplysende aktiviteter, viser ny analyse fra DUF af økonomien på folkeoplysningsområdet de sidste 10 år.
18. september 2017|RSS|Cecilie Meldgaard Goth

113 millioner kroner. Så meget har landets kommuner sammen sparet på foreningsliv, aftenskoler og andre folkeoplysende aktiviteter fra 2007 til 2016.

Tallene stammer fra en ny analyse af udviklingen i økonomien på folkeoplysningsområdet, som DUF har foretaget på baggrund af kommunernes regnskaber.

I korte træk viser analysen, at midlerne til folkeoplysning på tværs af landet er blevet udhulet med 113 millioner kr. i perioden 2007 til 2016.

DUFs formand: Vores demokrati har brug for folkeoplysende foreninger
Udhulingen af midlerne til folkeoplysning bekymrer DUFs formand Kasper Sand Kjær i en tid, hvor demokratiet og sammenhængskraften er udfordret – både herhjemme og ude i verden.

”De folkeoplysende foreninger har en lang og stolt tradition for at skabe rammer for mødet mellem mennesker og grobund for demokratisk dannelse, medmenneskelighed og forståelse for forskellighed. De rammer er altafgørende i en tid, hvor demokratiet er udfordret, og sammenhængskraften er truet. Derfor er det meget bekymrende, at kommunerne skærer på selve kernen i vores samfund. Der er tværtimod brug for, at de folkelige foreningsfællesskaber får opbakning og prioriteres politisk i kommunerne,” lyder det fra Kasper Sand Kjær. 

Skærer i folkeoplysning med den ene hånd og hyrer konsulenter med den anden
For mens kommunerne med den ene hånd skærer i folkeoplysningstilskuddet til det lokale foreningsliv, bruger den anden hånd millioner på at ansætte professionelle frivillighedskonsulenter.

I perioden 2010-14 har landets kommuner mere end fordoblet antallet af frivillighedskonsulenter fra 100 til 241 personer.

En undersøgelse fra Syddansk Universitet peger dog på, at oprustningen med professionelle frivilligkonsulenter ikke har medført nogen nævneværdig stigning i antallet af partnerskaber mellem kommuner og frivillige foreninger.

”Det er al ære værd, at kommunerne ønsker at skabe en stærk frivilligkultur og et mangfoldigt lokalt foreningsliv, men kæden hopper af, når der går millioner af kommune-kroner til professionelle frivilligkonsulenter, mens lokale frivillige foreninger skal kæmpe en sej og opslidende kamp med kommunen for et lokaletilskud på et par tusind kroner. Hvad er kommunernes argument for den prioritering?”, spørger DUFs formand.

Kasper Sand Kjær påpeger samtidig, at Danmarks mange frivillige foreninger har været omdrejningspunkt for lokalt frivilligt engagement og aktive borgere, længe før der var noget, der hed samskabelse og synergieffekt.

"Den klart bedste offentlige investering vil være at bruge pengene derude, hvor det frivillige engagement allerede lever og virker - ude i foreningerne," slutter han. 

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Her er DUFs seks nye ungdomsdelegater til FN
Alle seks ungdomsdelegater til FN er nu valgt. Ungdomsdelegaterne skal i 2018 repræsentere danske unge til topmøder i FN.
Ekstremt demokratisk
I samarbejde med teatergruppen C:NTACT har DUF udviklet forestillingen "Ekstremt demokratisk". En forestilling, der har premiere i denne uge, og som du kan komme med til GRATIS den 8. december 2017.
Beskæftigelsesministeren besøgte Demokratiets Dag
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og en række medlemmer af regeringens Disruptionråd oplevede Demokratiets Dag på en erhvervsskole i Hjørring.

Relaterede sider

Relaterede nyheder

Relaterede filer