• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Ny forskning: Foreninger lærer unge at træffe beslutninger i fællesskab

Ny, stor undersøgelse fra Syddansk Universitet og DUF slår fast, at foreningslivet er demokratiets rugekasse, hvor unges samfundsengagement og demokratiforståelse dyrkes og styrkes.
7. oktober 2016|RSS|Cecilie Meldgaard Goth

”Det danske folkestyre er udfordret, og opbakningen til demokratiet svinder langsomt”, skrev folketingets formand Pia Kjærsgaard bekymret i en kronik i Jyllandsposten i anledningen af Folketingets åbning den første tirsdag i oktober. Formandens bekymring gjaldt særligt de yngre generationer, og hvor og hvordan unge sikres en god start på livet som demokrater.

Det gør de blandt andet i de frivillige foreninger ifølge helt ny forskning fra Syddansk Universitet og DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, der offentliggøres i denne uge.

Foreningslivet styrker unges engagement i det nære demokrati, og deres evne og vilje til at træffe beslutninger i lokale fællesskaber. Gennem deres engagement lærer unge bl.a. hvordan man kan diskutere og være uenig uden at blive uvenner. Undersøgelsen viser også, at der mellem forskellige foreningstyper er stor forskel på, hvordan unge bruger deres demokratiske indflydelse.

DUFs formand: Foreningslivet træner fremtidens demokrater
Hos DUF glæder formand Kasper Sand Kjær sig over den nye undersøgelse, da der længe har manglet forskningsbaseret viden om sammenhængen mellem unges fritidsliv og deres samfundsengagement.

”I DUF arbejder vi hver dag for at fremme unges deltagelse i samfundet og foreningslivet, men vi har manglet forskning om betydningen af de fællesskaber, som de unge søger og bruger store dele af deres fritid på. Den nye undersøgelse bidrager med vigtig viden om, hvad det for eksempel betyder for den enkelte unge og for fællesskabet, at en aktivitet eller en interesse finder sted eller dyrkes i en demokratisk forening,” siger Kasper Sand Kjær.

Han hæfter sig særligt ved, at forskerne understreger, at den danske foreningsmodel er med til at styrke til de unges demokratiske deltagelse i samfundet:

”Jeg og andre har ved mange lejligheder fremført denne sidegevinst ved foreningslivet – og med den nye undersøgelse fra Syddansk Universitet er det tydeligt, at foreningsorganiseringen træner fremtidens demokrater.”

Forsker: Foreningstypen er afgørende for unges engagement i foreningsdemokratiet 
Undersøgelsen, der titlen ”Unge, foreninger og demokrati”, er foretaget af professor Bjarne Ibsen og lektor Klaus Levinsen, der begge er ansat ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet.

Gennem både spørgeskemaundersøgelser og interviews med unge har de to forskere forsøgt at kortlægge de unges fritidsaktiviteter og foreningsengagement.

”De unge engagerer sig meget i de aktiviteter, de er aktive i, hvad enten det er politisk arbejde, humanitært arbejde, idræt eller en anden fritidsaktivitet. De tager både del i at gennemføre foreningens aktiviteter og udfører også frivilligt arbejde forbundet dermed,” siger Bjarne Ibsen.

Undersøgelsen viser dog også, at der mellem forskellige foreningstyper er meget store forskelle på, hvor meget de unge engagerer sig i foreningsdemokratiet.

”Forskellige typer af foreninger kan altså fungere mere eller mindre godt i forhold til at engagere unge i det interne demokrati,” forklarer Bjarne Ibsen.

FAKTA: "Unge, foreninger og demokrati"
Undersøgelsen er del af et større samarbejde, som DUF har indgået med en række forskere under overskriften ”Fremtid i forening?”. Projektet er en gennemgribende undersøgelse af den lokale foreningsmodel for at få viden om, hvorvidt modellen fortsat er relevant som organisationsform, og hvor de unge er på vej hen i forhold til fritid og frivillighed.

Download hele undersøgelsen

Læs mere om DUFs store forskningsprojekt "Fremtid i forening?"

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Nye persondataregler – til dig og din forening
Formentlig har du allerede hørt, at EU for knap to år siden vedtog en persondataforordning. Denne forordning træder i kraft den 25. maj i år, og de nye persondataregler gælder for alle foreninger.
Furesø Kommune modtager prisen som Årets Ungdomskommune 2018
Onsdag den 31. januar overrakte DUF prisen som Årets Ungdomskommune 2018 til Furesø Kommune. Det skete på kommunes rådhus sammen med byens borgmester, byrådsmedlemmer og en række unge fra kommunen.
Med DUFs generalsekretær i Nepal
Tag med DUFs generalsekretær på hans første monitoreringsrejse til Nepal.

Relaterede filer