• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Nyt undervisningsmateriale til lærerne på erhvervsskolerne

DUF har udviklet et undervisningsforløb til lærerne på erhvervsskolerne for at få erhvervsskoleeleverne til at engagere sig mere i politik.

Ved kommunalvalget i 2013 var valgdeltagelsen 20,6 procentpoint lavere hos erhvervsskoleeleverne end gymnasieeleverne. DUF har sat sig for at bidrage til at vende den statistik. Det bliver gjort gennem et tre-ugers forløb, der skal bringe politik i øjenhøjde. 

Undervisningsforløb
DUF har i samarbejde med LO-Ungdom og Erhvervsskolernes Elevorganisation udviklet et undervisningsforløb til lærerne på erhvervsskolerne. Forløbet skal være med til at give eleverne en ramme for at gøre Folketingsvalgkampen mere vedkommende. Forløbet er udviklet med henblik på at sætte fokus på politiske emner, der berører erhvervsskoleelevers hverdag.

Forløbet giver eleverne mulighed for at diskutere politik ud fra deres egen forståelse. Det bringer politik i øjenhøjde og gør det mere jordnært. Dermed får eleverne muligheden for at blive mere sikre på deres egne holdninger, hvilket i sidste ende medfører højere politisk selvtillid.

Forløbet er nærmere beskrevet i et undervisningsmateriale udviklet af DUF, der skal dække de tre uger, som folketingsvalgkampen kommer til at vare. Materialet indeholder bl.a. konkrete undervisningsmetoder og forslag til politiske mærkesager, der er udvalgt netop til erhvervsskoleelever.

Download undervisningsmaterialet her

Debat-koncept
DUF tilbyder også erhvervsskoler muligheden for, at få et særligt debatkoncept ud, der er skræddersyet til erhvervsskoler. Konceptet forvandler en almindelig paneldebat til en debat med højt tempo og fokus på erhvervsskoleelever.

Konceptet bliver udbudt af LO-Ungdom, og indeholder introfilm, mulighed for at eleverne selv kan stemme undervejs, filmklip og sketches. Debatterne styres af en politisk komiker, der har stor erfaring med paneldebatter og politisk ungdomsdeltagelse.

Debatkonceptet bestilles hos konsulent i LO-Ungdom, Kasper Sand Kjær: ksj@lo.dk.

Mødet med unge politikere
Indsatsen understøttes også af den aftale, det kodeks, som i 2013 blev indgået imellem Undervisningsministeriet, Danske Erhvervsskoler, Danske Gymnasier og DUF. Kodekset åbner ungdomsuddannelserne op for at lade eleverne og lærlingene møde andre unge og deres engegement for at forandre den verden, de lever i.

Kodekset for Ungdomsorganisationernes adgang til ungdomsuddannelserne giver rammerne for en god samtale mellem unge om, hvordan de kan være med til at forandre verden. Evalueringen af kodekset i slutningen af 2014 viste, at der er et potentiale for at ungdomsorganisationerne kan møde unge på ungdomsuddannelserne og motivere dem til at engagere sig i samfundet. 

FAKTA: Erhvervskoleelever og valgdeltagelse
• Erhvervsuddannelseselevers valgdeltagelse var i 2013 20,6 procentpoint lavere end gymnasieelevernes.

• Elever og lærlinge på erhvervsuddannelserne har 39 procent lavere politisk selvtillid end unge generelt.

• ca. 51.000 unge på en erhvervsuddannelse kan stemme for første gang til et Folketingsvalg.

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Ny analyse: Kommuner nedprioriterer folkeoplysningen
Kommunerne bruger færre og færre midler på folkeoplysende aktiviteter, viser ny analyse fra DUF af økonomien på folkeoplysningsområdet de sidste 10 år.
Fem anbefalinger til at styrke det frivillige, sociale arbejde i Danmark
Task force nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) er nu klar med en række anbefalinger, der skal styrke det frivillige, sociale arbejde i Danmark.
17 millioner til DUFs internationale arbejde
Torsdag fremlagde regeringen sit udspil til en ny finanslov, og for DUF betyder det en stigning fra 12. mio. til 17. mio. på det internationale område.

Relaterede sider

Relaterede filer

Scherfigsvej 5  |  2100 København Ø  |  Tlf. 39 29 88 88  |  CVR. 13078513