• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Prøvevalg påvirker befolkningens holdning til valgretsalder

Prøvevalg, hvor 16-17-årige går til stemmeurnerne, har en positiv afsmitning på befolkningens holdning til at sænke valgretsalderen til 16 år. Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet.
31. august 2016|RSS|Helle Stigel Saugstrup

Kampagner og øget fokus på unges demokratiske stemme i forbindelse med afholdelsen af prøvevalg har en positiv effekt på voksne stemmeberettigedes holdning til, om valgretten bør sænkes til 16 år.

Det viser en ny analyse i forskningsartiklen ”Democracy for the youth? The impact of mock elections on voting age attitudes” foretaget af politiske forskere fra Syddansk Universitet Erik Gahner Larsen, Klaus Levinsen og Ulrik Kjær.

I artiklen har forskerne foretaget en analyse af prøvevalget i 2009, som blev afholdt i forbindelse med kommunalvalget. Prøvevalget gav 16-17-årige mulighed for i 30 forskellige kommuner at afgive deres stemme med det formål at styrke unges engagement i politik og bidrage til debatten om at sænke valgretsalderen.

Prøvevalg afmystificerer de unges indflydelse

I en spørgeundersøgelse foretaget umiddelbart efter kommunalvalget i 2009 viser resultaterne, at befolkningen i de kommuner, hvor der var afholdt prøvevalg, var mere positivt stemte overfor at sænke valgretsalderen end i kommuner, hvor der ikke var afholdt prøvevalg.

Ikke overraskende, lyder det fra DUFs formand Kasper Sand Kjær, som blandt andet ser det som et udtryk for, at fordommene overfor de unge bliver aflivet, når de unge og voksne mødes i valghandlingen.

”De danske unge er nogle af de meste vidende om samfundsforhold i verden, og prøvevalgene kan være med til at aflive myten om, at unge ikke kan eller vil have indflydelse på samfundet. Vi ved, at når de unge får overrakt et ansvar, så ranker de ryggen og tager det på sig,” siger han.

Statistikker fra blandt andre Norge, som har indført delvis 16-års valgret, viser, at stemmeprocenten blandt de 16-17-årige faktisk er højere end blandt de 19-20-årige.

Skolevalg 2017

Danmark havde sit første landsdækkende prøvevalg i 2015, da DUF i samarbejde med Folketinget afholdt Skolevalg, og hvor mere end 42.000 skoleelever satte deres kryds for første gang.

Til januar får 8.-10. klasserne landet over igen mulighed for at blive klogere på dansk politik og komme en tur i stemmeboksen. Selve valget løber af stablen den 2. februar 2017, men suppleres med tre ugers undervisning i politik og samfundsudvikling, som skal klæde eleverne på til at træffe et reflekteret valg.

”Et tiltag som Skolevalg, hvor eleverne arbejder med politiske mærkesager, laver kampagner, går til politiske debatter arrangeret af ungdomspartierne og til sidst sætter deres kryds, er med til at styrke de unges politiske selvtillid og gøre dem fortrolige med valghandlingen og det at stemme. Det er vigtigt for at give de unge lysten og modet til at koble sig på demokratiet,” siger Kasper Sand Kjær.

Han opfordrer derfor også politikerne til at gøre skolevalg til en fast tilbagevendende begivenhed på alle landets skoler.

Læs mere om Skolevalget 2017 på www.skolevalg.dk, hvor du også kan finde oplysninger om, hvordan din skole bliver tilmeldt. 

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Nye persondataregler – til dig og din forening
Formentlig har du allerede hørt, at EU for knap to år siden vedtog en persondataforordning. Denne forordning træder i kraft den 25. maj i år, og de nye persondataregler gælder for alle foreninger.
Furesø Kommune modtager prisen som Årets Ungdomskommune 2018
Onsdag den 31. januar overrakte DUF prisen som Årets Ungdomskommune 2018 til Furesø Kommune. Det skete på kommunes rådhus sammen med byens borgmester, byrådsmedlemmer og en række unge fra kommunen.
Med DUFs generalsekretær i Nepal
Tag med DUFs generalsekretær på hans første monitoreringsrejse til Nepal.

Relaterede filer