• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Regeringen værner om religiøse fællesskaber og trosfrihed

Regeringen afviser at forbyde rum til religiøse aktiviteter på landets uddannelsesinstitutioner og værner således om unges ret til at tænke og tro, som de vil.
31. juli 2017|RSS|Cecilie Meldgaard Goth

Skal Danmarks uddannelsesinstitutioner være religionsfrie zoner? 

Spørgsmålet vakte heftig politisk debat i foråret, da Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti foreslog at forbyde stille- og refleksionsrum på alle offentlige uddannelsesinstitutioner. Rum, der blandt andet kan bruges af elever og studerende til meditation, bøn og andre religiøse aktiviteter.

Forslaget fik dog aldrig opbakning blandt resten af Folketingets partier, og kort før klokken ringede ud til sommerferie på gymnasier og universiteter udsendte regeringen i juni et hyrdebrev til lederne på landets uddannelsesinstitutioner. 

”Regeringen ønsker ikke at detailregulere på området og er derfor ikke indstillet på at forbyde, at der stilles lokaler til rådighed til bl.a. bøn og anden religiøs aktivitet”, står der i brevet fra regeringen med undervisningsminister Merete Riisager og forsknings- og uddannelsesminister Søren Pind som afsendere.

De to ministre understreger i brevet, at det er den enkelte uddannelsesinstitution, som har størst kendskab til de lokale forhold og dermed de bedste forudsætninger for at afveje de forskellige hensyn på institutionen.

DUF-formand: Retten til at praktisere sin tro er centralt for demokratiet
Hos DUF glæder formand Kasper Sand Kjær sig over regeringens klare udmelding og værn om friheden til at tro, som man vil, og retten til at dele sin tro med andre i religiøse fællesskaber. 

”I DUF har vi siden vores stiftelse i skyggen af 2. verdenskrig arbejdet for unges frihed til at være dem, de er, til at stå ved det, de tror på, og deres ret til at dyrke deres overbevisning. Religionsfrihed – og ikke blot retten til at tro, men også til at praktisere sin tro - står helt centralt i den danske demokratiske tradition,” siger Kasper Sand Kjær.

Han påpeger, at universiteterne og gymnasierne er nogle af kerneinstitutionerne i vores samfund, når det kommer til folkeoplysning og demokratisk dannelse, og derfor skal der også være plads til religiøse fællesskaber her. 

”Hvis troen praktiseres under hensyntagen til andre, og hvis den overholder de demokratiske spilleregler, så skal den selvfølgelig have lov at være tilstede i hele vores samfund, fordi alle ideer og tanker har plads i vores demokrati og fælles samtale om, hvor Danmark skal bevæge sig hen,” lyder det fra Kasper Sand Kjær. 

FAKTA: Religiøse ungdomsorganisationer
DUF repræsenterer en række religiøse børne- og ungdomsorganisationer - lige fra Kristeligt Forbund for Studerende til Unge Katolikker, Semerkand Ungdom og Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse. 

Læs mere om DUFs mange religiøse medlemsorganisationer

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Ekstremt demokratisk
I samarbejde med teatergruppen C:NTACT har DUF udviklet forestillingen "Ekstremt demokratisk". En forestilling, der har premiere i denne uge, og som du kan komme med til GRATIS den 8. december 2017.
Beskæftigelsesministeren besøgte Demokratiets Dag
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og en række medlemmer af regeringens Disruptionråd oplevede Demokratiets Dag på en erhvervsskole i Hjørring.
DFUNK Østjylland får en tredjeplads i kampen om prisen Årets Ungdomsforening 2017
DFUNK Østjyllands arbejde med at inddrage unge med flygtningebaggrund i organisationens aktiviteter er beundringsværdigt og vidner om en forening, der tager stort samfundsansvar.

Relaterede sider

Relaterede nyheder

Relaterede filer

Scherfigsvej 5  |  2100 København Ø  |  Tlf. 39 29 88 88  |  CVR. 13078513