• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Skolevalg: Ministre til ungdomsdebat

I dag var en særlig dag for elever og lærere på Peder Lykke Skolen på Amager. Ti politisk aktive unge og to ministre gæstede nemlig skolen i anledning af skolevalget.
30. januar 2017|RSS|Sidsel Stybe Vestergaard

Det er dem, der går ned og stemmer, der bestemmer, og som får indflydelsen på, hvilken politik, der bliver ført. Jeg håber, at I alle sammen vil stemme til skolevalget.” Sådan lød det, da økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll i dag havde fået æren af at åbne skolevalgsdebatten på Peder Lykke Skolen på Amager.

I dag handler det om jer!
I anledningen af skolevalgets sidste uge, bliver der i de kommende fire dage afholdt debatter på 330 skoler over hele landet. Politisk aktive unge gæster hver en stribe skoler for at tale deres sag, og for at overbevise de godt 63.000 elever, som deltager i skolevalget, om, at krydset skal sættes ud for netop deres parti på torsdag til Skolevalg 2017.
Peder Lykke Skolen var blandt de heldige skoler, der ud over at få besøg af unge politiske aktive, også fik ministerbesøg – tilmed af både Simon Emil Ammitzbøll, økonomi- og indenrigsminister og undervisningsminister Merete Riisager.

Merete Riisager er positivt stemt over for skolevalget og opfordrede de unge til at deltage i dagens debat: ”I dag er vi her for at fejre demokratiet. Og i dag handler det om jer. Demokrati er ikke noget, man kan tage for givet. Det er noget, man skal arbejde med og passe på. Demokrati er noget, der skal genopfindes i hver generation. Det handler ikke kun om valggerningen. Det handler om de demokratiske værdier, og det er dem, som de unge blandt andet lærer om til skolevalget,” forklarer Merete Riisager.

Jubel, klappen og spørgelyst
Under dagens debat sad godt 100 elever fra 8. og 9. klasse på Peder Lykke Skolen tæt bænket ved siden af hinanden. I lokalets midte, på en lille scene, var de ti politisk aktive unge placeret. De to ministrer måtte i dag tage plads blandt eleverne og nysgerigt lytte med, når de unge debatterede.

Og der var nok at lytte til. Dagens livlige debat kredsede om alt lige fra lavere topskat og opretholdelse af velfærdssamfundet til kortere skoledage og flygtningekrisen. Særligt de sidste to emner vakte stor aktivitet blandt skolens elever, der ikke holdt igen med jubel, klappen og spørgsmål. 

Krydset bliver sat torsdag
I de sidste to uger har de elever, der er med i skolevalget, udvalgt og kæmpet for mærkesager, som er vigtige for dem. Nu er det ved at være tid til at finde ud af, hvilket parti de hver især er mest enige med. På torsdag den 2. februar er nemlig den helt store valgdag.

De tyve mærkesager, som skolevalget tager afsæt i, og de ungdomspolitiske partiers holdninger hertil, har også gjort det klart for nogen, hvem de vil stemme på: 

Jeg stemmer på SFU, fordi hvis nu det er mig, der lider af en psykisk sygdom, når jeg skal til at studere, så vil jeg ønske, at jeg kan få gratis psykologhjælp. Psykisk sygdom er meget svært, og så er det rart, at man kan få det gratis, så man ikke også behøver at arbejde, som jo også er svært,” forklarer Daniel, der altså ikke er tvivl om, hvor krydset bliver sat på torsdag.

At stemme er en demokratisk mulighed
På Peder Lykke Skolen er der ingen tvivl om, at debatten i dag og skolevalget i det hele taget har været med til at give eleverne indsigt i både politik, demokrati og i politikernes hverdag: 

Det her arrangement og det, at der er valg, det synes jeg er fremragende. At man får engageret børnene allerede nu, det tror jeg er sindssygt nødvendigt, fordi det er ikke en selvfølge, at man kan stemme. Mange af vores elever kommer fra alle mulige steder i verden. Det er en mangfoldig skole, vi er på, og nogle af dem kommer faktisk fra lande, hvor det ikke er en demokratisk mulighed. Og for dem er det ikke en selvfølge, at man kan stemme. Derfor er det en særlig dag i dag – særligt her på Peder Lykke Skolen,” udtaler skoleleder Lennart Kjellerup, som i den grad håber, at skolevalget kommer igen. Han har allerede nu ideer til, hvordan skolen på sigt kan udfordre sig selv ved at lave valg for alle skolens elever.

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Her er DUFs seks nye ungdomsdelegater til FN
Alle seks ungdomsdelegater til FN er nu valgt. Ungdomsdelegaterne skal i 2018 repræsentere danske unge til topmøder i FN.
Ekstremt demokratisk
I samarbejde med teatergruppen C:NTACT har DUF udviklet forestillingen "Ekstremt demokratisk". En forestilling, der har premiere i denne uge, og som du kan komme med til GRATIS den 8. december 2017.
Beskæftigelsesministeren besøgte Demokratiets Dag
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og en række medlemmer af regeringens Disruptionråd oplevede Demokratiets Dag på en erhvervsskole i Hjørring.

Relaterede sider

Relaterede nyheder

Relaterede filer