• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Skolevalg: Partilederrunde skyder uge to i gang

Fire mærkesager, ti knivskarpe formænd for ungdomspartierne og godt 200 folkeskoleelever fyldte mandag formiddag Landstingssalen på Christiansborg, da skolevalgets første partilederrunde skød valgkampens uge to i gang.
23. januar 2017|RSS|Helle Stigel

Skal vi have højere straffe til de gerningsmænd, som begår seksuelle overgreb? Og skal vi gøre aktiv dødshjælp lovligt i Danmark? Og hvad med at gøre psykologhjælp gratis for unge under 25 år?

Det var store spørgsmål der blev stillet i Landstingssalen på Christiansborg den 23. januar, da skolevalgets første partilederdebat gik i luften.

TV2 News monitorerede debatten mens godt 200 elever fra 8. og 9. klasse på Tove Ditlevsens skole og Ny Hollænderskole i København fyldte tilskuerpladserne. Mens debatten blev styret med hård hånd fra den rutinerede journalist Karen-Helene Hjorth fra TV2, fik eleverne også mulighed for at stille kritiske spørgsmål til partilederne.

Ros fra skoleeleverne

Sille Tulla Olsen går i 9. klasse på Tove Ditlevsen Skole. Hun var blandt eleverne som i dag sad på tilskuerrækkerne og kunne overvære debatten. Hun synes det var rigtig godt at opleve en debat, hvor det var de unge der skulle diskutere.

”Det var spændende at høre unges sager. Jeg synes også de var gode til at argumentere,” fortæller Sille.

”Jeg synes også det var nogle spændende emner, som de diskuterede,” tilføjede hun, og synes samtidig selv, at hun er blevet lidt klogere på, hvilke partier der er for og imod de forskellige ting. Hvor krydset skal sættes den 2. februar, har hun dog ikke besluttet sig for endnu.

En hamrende god idé

Folketingets partiledere var også inviteret ned i salen for at overvære debatten. Blandt dem var Uffe Elbæk, Alternativets formand, mødt op for at få et indtryk af Skolevalget, og udtrykte stor begejstring for de unges engagement.

”Det var mega fedt at se de unge politikere stå deroppe og diskutere med hinanden. Selvom der selvfølgelig er forskel på, hvor erfarne de forskellige debattører er, så var der en god og spændende debat. Det afspejler jo sådan set også meget godt, hvordan det er i Folketingssalen til daglig. Ikke alle er lige erfarne,” siger han.

Han roser samtidig skolevalget for at være anledning til, at de unge får mulighed for at diskutere samfund og politik.

”Skolevalget er en hamrende god ide, fordi det gør pludseligt, at der er en konkret anledning til at diskutere politik og diskutere samfund, holdninger og værdier – hvad er jeg enig i, og hvad er jeg uenig i, og jeg synes tydligt at man kunne mærke, at der var stort engagement inde i salen i dag.”

330 debatter over hele landet

I næste uge og sidste uge af Skolevalg 2017 vil der blive afholdt i alt 330 debatter over hele landet, hvor godt 1000 ungdomspolitikere vil besøge landets folkeskoler for at debattere og argumentere for de 20 mærkesager, som er særligt udvalgt til skolevalgets valgkamp.

Skal du ikke selv ud og opleve en debat, kan du se eller gense debatten fra Christiansborg her.

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Pigespejdere får støtte til ny hytte af Aarhus Kommune
Spejdergruppen Risskov Piger har fået 312.000 kroner fra Aarhus Kommune til renovering af gruppens spejderhytte.
Bliv klogere på unges fællesskaber med to tilbud fra DUF
Foreningslivet tilbyder sammenhold og forpligtende fællesskaber, men er det, hvad nutidens unge vil have? To tilbud fra DUF stiller skarpt på, hvad unge søger og savner i fællesskaber.
Morten E. G. Jørgensen er ny generalsekretær i DUF
DUF har netop ansat Morten E. G. Jørgensen til at stå i spidsen for DUFs sekretariat.

Relaterede sider

Relaterede nyheder

Relaterede filer