• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Statsministeren udskriver valg

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. Men i søndags, den 15. januar, trykkede statsminister Lars Løkke Rasmussen endelig på valgknappen og udskrev danmarkshistoriens andet skolevalg.
17. januar 2017|RSS|Helle Stigel

”Jeg vil gerne give jer muligheden for at kæmpe for jeres holdninger. Derfor har jeg indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives Skolevalg til afholdelse i Danmark torsdag den 2. februar”.

Sådan lød det, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i søndags skød gang i en tre uger lang valgkamp.

Torsdag den 2. februar 2017 skal 63.000 elever i grundskolens 8.-10. klasse fra mere end 670 skoler i stemmeboksen. Krydset skal sættes hos én af de ti ungdomspolitiske organisationer, som under hele valgkampen udgør Folketingets partier. 

Debatter over hele landet

Op til valgdagen har DUF arrangeret 330 paneldebatter, hvor eleverne vil få mulighed for at opleve og deltage i politisk debat om udvalgte mærkesager. 1000 ungdomspolitikere har gjort sig klar til kampen om elevernes stemme. 

”Vi har en forpligtelse til at styrke hver eneste generations demokratiske engagement, og vores uddannelsessystem er et af de vigtigste værktøjer, vi har. Det er vores håb, at Skolevalg 2017 kan engagere de unge i den politiske samtale i en tryg ramme, så deres viden kan blive omsat til holdninger og drømme,” siger formand for DUF Kasper Sand Kjær.

Fremmer unges valgdeltagelse

Selvom danske unges politiske kompetencer og viden om demokratiet generelt er høj, så viser undersøgelser, at de unge alligevel er usikre på, om de er dygtige nok til at deltage i folkestyret. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at valgdeltagelsen er markant lavere blandt unge vælgere end den øvrige befolkning. Stemmer man ikke som ung, er der stor risiko for, at man heller ikke gør det senere i livet.

Derfor nedsatte Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) Valgretskommissionen, der bl.a. foreslog et landsdækkende Skolevalg som et tiltag til at fremme unges valgdeltagelse. På baggrund af kommissionens anbefaling tog Folketingets Præsidium og Undervisningsministeriet initiativ til det første danske Skolevalg i 2015.

”Skolevalg er med til at give de ældste elever i grundskolen både indsigt i og erfaringer med, hvordan de kan få indflydelse, og hvilke rettigheder de har i vores demokrati. Derfor glæder jeg mig over, at så mange lærere har tilmeldt deres klasser til Skolevalg. Det er en vigtig del af skolens opgave at forberede eleverne til deltagelse og medansvar som borgere i vores demokratiske samfund,” siger undervisningsminister Merete Riisager.

Skolevalg virker

Skolevalg 2015 blev fulgt tæt af forskere fra Københavns Universitet, som i en rapport kunne påvise, at elevernes politiske selvtillid blev styrket af at deltage i Skolevalg.

De deltagende elever gav udtryk for, at Skolevalg havde gjort dem klar til at deltage i en politisk debat, undervisningsforløbet havde givet dem en bedre forståelse af politiske diskussioner – og de mener i højere grad end de elever, der ikke deltog, at de har politiske meninger, som er værd at lytte til.

”Demokratiets fremtid ligger hos de unge. Derfor er det afgørende at få dem engageret i folkestyret og vise dem, at deres holdninger også er vigtige. Og selvom de unge kan være svære at få i tale, så viste det første Skolevalg i 2015, at det kan lade sig gøre at rykke på de unges egen opfattelse af deres rolle i samfundet,” siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard.

 

Se statsministerens udskrive valg her.

 

 

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Nye persondataregler – til dig og din forening
Formentlig har du allerede hørt, at EU for knap to år siden vedtog en persondataforordning. Denne forordning træder i kraft den 25. maj i år, og de nye persondataregler gælder for alle foreninger.
Furesø Kommune modtager prisen som Årets Ungdomskommune 2018
Onsdag den 31. januar overrakte DUF prisen som Årets Ungdomskommune 2018 til Furesø Kommune. Det skete på kommunes rådhus sammen med byens borgmester, byrådsmedlemmer og en række unge fra kommunen.
Med DUFs generalsekretær i Nepal
Tag med DUFs generalsekretær på hans første monitoreringsrejse til Nepal.

Relaterede filer