• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Unge erhvervsskoleelever finder troen på demokratiet

Torsdag den 1. december afholdte EUC Thisted i samarbejde med DUF "Demokratiets dag". En dag, der skal få erhvervsskoleeleverne til at tage stilling til demokratiet og deres egen rolle heri.
6. december 2016|RSS|Jakob Kaastrup Sørensen

Nok klarer unge i Danmark sig godt i internationale undersøgelser, når det kommer til demokrati og valgdeltagelse, men ser vi på stemmeprocenten herhjemme, så er procenten blandt unge langt lavere end blandt de voksne.

Særligt erhvervsskoleelever stemmer mindre. En undersøgelse fra Københavns Universitet peger på, at erhvervsskoleelever stemmer op mod 25 procent mindre end gymnasieelever.

For at imødekomme denne problematik har DUF sat gang i en målrettet demokratiindsats rettet mod erhvervsskoleelever. En indsats der blev skudt i gang med 130 grundforløbselever på EUC Thisted torsdag den 1. december.

Workshops om holdninger og indflydelse
14 ungdomspolitikere fra seks forskellige partier havde sammen med DUF forberedt en hel dag for og med eleverne, som kom fra otte forskellige linjer med fokus på alt fra business til metal og teknologi.

Dagen startede med to forskellige workshops. Her skulle eleverne blandt andet placere sig fysisk i klasselokalet efter deres holdning og derefter diskutere med hinanden, hvorfor de stod, hvor de gjorde. På en anden workshop skulle eleverne selv fordele 10 mio. kroner på skolens budget og forsvare, hvorfor de havde prioriteret, som de havde.

Senere på dagen overhørte eleverne en paneldebat, hvor de undervejs kunne markere, om de var enige eller uenige med politikerne ved at række enten et rødt eller grønt papir op i luften. Emnerne i paneldebatten havde eleverne selv valgt ved at svare på et spørgeskema forud for dagen.

Dagen sluttede med en markedsplads, hvor eleverne kunne tale med ungdomspolitikerne i mere uformelle rammer, og spørgelysten var stor. Der var kø ved flere af boderne, og eleverne deltog meget engageret.

En demokratisk succes
Både lærere og elever beskriver dagen som en meget stor succes. En elev på businesslinjen udtaler:

”Hvis min mor ikke havde tvunget mig i skole i dag, var jeg ikke kommet. Men det er jeg så glad for at jeg gjorde, det har virkelig været en god dag”. En af veninderne bryder ind i samtalen og siger ”Vi diskuterer ikke så meget politik normalt, så det har virkelig været fedt at komme ud med sin mening, og at politikerne var tvunget til at lytte til os.”

Undervisningsleder Lars Paaske bekræfter elevernes oplevelse:

”Vi prøver mange ting af for at kickstarte elevernes samfundsengagement, og det er ikke altid, det virker lige godt. Men det her med, at de selv kommer på banen inden politikerne får ordet, har fungeret rigtig godt. Alt i alt har det været en rigtig god oplevelse - det hører jeg både elever og lærere sige”, slutter han.

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Nye persondataregler – til dig og din forening
Formentlig har du allerede hørt, at EU for knap to år siden vedtog en persondataforordning. Denne forordning træder i kraft den 25. maj i år, og de nye persondataregler gælder for alle foreninger.
Furesø Kommune modtager prisen som Årets Ungdomskommune 2018
Onsdag den 31. januar overrakte DUF prisen som Årets Ungdomskommune 2018 til Furesø Kommune. Det skete på kommunes rådhus sammen med byens borgmester, byrådsmedlemmer og en række unge fra kommunen.
Med DUFs generalsekretær i Nepal
Tag med DUFs generalsekretær på hans første monitoreringsrejse til Nepal.

Relaterede sider

Relaterede filer