• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Unge fravælger debat: Tonen er for hård

Statsministerens opfordring til en bedre debatkultur på de sociale medier vinder genklang hos danske unge. Den hårde tone i den politiske debat får nemlig halvdelen af de 16-26-årige til at melde sig ud af den demokratiske samtale.
7. januar 2016|RSS|June Risum Scheibel

Den hårde tone i den politiske debat på de sociale medier får hele 56,5 procent af danske unge mellem 16 og 26 år til at gemme tastaturet væk og holde deres meninger for sig selv. Det skriver MetroXpress om en ny undersøgelse fra Epinion, som DUF står bag.

Kun en fjerdedel af de unge lader sig ikke skræmme af tonen og hadefulde kommentarer i den politiske debat online, viser DUFs undersøgelse om unge og demokrati.

Især unge mellem 22 og 25 år fravælger den demokratiske debat, viser tallene fra Epinion.

DUF: Statsminister rammer plet
Politikerleden og mistilliden til politikerne på Christiansborg er stor blandt de unge – en tendens, der er på linje med den øvrige danske befolkning.

Statsministerens opgør med den hårde tone rammer derfor plet, mener DUFs formand Kasper Sand Kjær, som netop i sin tiltrædelsestale har udråbt 2016 til året, hvor DUF skal arbejde for at genoplive den demokratiske samtale i befolkningen.

Det kommer ikke bag på ham, at de unge ligesom statsministeren vil Facebookdebattens svinere og skældsord til livs.

”Vi kan se, at debatten på de sociale medier ofte skaber konflikter, som dræber den demokratiske samtale og i stedet skaber stor mistillid og politikerlede – også hos de unge. Det er virkelig en skam, for vi ved, at selvom de unge har ’politikerlede’, så har de ikke ’politik-lede’. Tværtimod er danske unge i disse år historisk engagerede og samfundsbevidste. Det risikerer vi at tabe på gulvet, når de melder sig ud af den hårde debat på nettet,” siger Kasper Sand Kjær til MetroXpress.

Behov for at sikre demokratisk samtale
Formanden er særligt bekymret over, at danske unge ifølge undersøgelsen især holder sig opdateret om samfundsforhold og får deres viden om politik på sociale medier. Der skal altså ske noget med den måde, vi diskuterer politik på i online debatter, slår han fast:

”Når så mange unge får deres viden om politik via de sociale medier, er der et stort behov for at stramme op på de platforme, hvis vi vil sikre et funktionelt demokrati fremover. Onlinedebatten i dag er ødelæggende for vores demokrati, fordi den fokuserer på konflikt i stedet for samtale og får politikere og vælgere til at fjerne sig fra hinanden, ” siger Kasper Sand Kjær.

Siden han i begyndelsen af december 2015 blev valgt til formand for DUFs omkring 600.000 unge medlemmer, har han påtaget sig et stort medansvar for at styrke den demokratiske samtale i Danmark i det kommende år.

Læs Informations store interview med Kasper Sand Kjær: En demokratisk opsang fra ungdommens nye talerør

FAKTA:

Procentdel af de unge, der er enige eller overvejende enige i udsagnet:

Tonen i den politiske debat online giver mig mindre lyst til at give min mening til kende.”

16-17 år: 51,1 %

18-21 år: 56,7 %

22-25 år: 59,1 %

Total unge mellem 16-25 år: 56,5 %

Undersøgelsen er foretaget blandt 1035 respondenter i november/december 2015 af Epinion for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Nye persondataregler – til dig og din forening
Formentlig har du allerede hørt, at EU for knap to år siden vedtog en persondataforordning. Denne forordning træder i kraft den 25. maj i år, og de nye persondataregler gælder for alle foreninger.
Furesø Kommune modtager prisen som Årets Ungdomskommune 2018
Onsdag den 31. januar overrakte DUF prisen som Årets Ungdomskommune 2018 til Furesø Kommune. Det skete på kommunes rådhus sammen med byens borgmester, byrådsmedlemmer og en række unge fra kommunen.
Med DUFs generalsekretær i Nepal
Tag med DUFs generalsekretær på hans første monitoreringsrejse til Nepal.

Relaterede filer