• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Unge kæmper for handicappedes rettigheder i Uganda

To danske ungdomsledere rejser i begyndelsen af april 2013 til Uganda for at bekæmpe fordomme og fremme rettigheder blandt unge med spastisk lammelse.
7. april 2013|RSS|Jannie Fjordside

I Uganda har unge med cerebral parese – også kaldet spastisk lammelse – meget mere at slås med end de fysiske udfordringer, der følger med deres handicap. De kæmper mod fordomme, overgreb og ekstrem eksklusion. Nu rejser to nyudklækkede ungdomsledere fra Spastikerforeningens Ungdom til Uganda for at give fordommene modspil.

Klædt på til Uganda
For to år siden tog Spastikerforeningens Ungdom (SPU), der er en del af DUFs medlemsorganisation SUMH, de første spadestik til at forbedre forholdene for unge med cerebral parese i Uganda, da de etablerede organisationen CP-Youth. 

I februar sendte CP-Youth to unge ugandere af sted til Danmark for at deltage i DUFs ungdomslederkursus sammen med Thomas Arpe og Maja Boesen Madsen fra SPU. Undervejs på kurset fik de ugandiske ungdomsledere mulighed for at se, hvordan unge med CP lever i Danmark – og kurset klædte samtidig de unge på til det arbejde, der venter dem, når de i de kommende tre måneder skal bo og arbejde i Uganda. 

Anses for at være besat
I Uganda skal de fire ungdomsledere bidrage til CP-Youths arbejde for at oplyse om cerebral parese og bekæmpe de fordomme, der huserer om handicappet. Og der er nok at tage fat på, fortæller Thomas Arpe: 

”Personer med cerebral parese, anses ofte for at være besat, og mange gemmes væk fra samfundet,” forklarer han. ”Samtidig er faren for overgreb en del af hverdagen, fordi der hersker en udbredt opfattelse af, at man kan kureres for HIV ved at have sex med en, der har cerebral parese.” 

På besøg i lokale landsbyer
I løbet af de tre måneder vil Thomas Arpe og Maja Boensen Madsen besøge både hovedstaden Kampala, men også flere lokale landsbyer, hvor der bor unge med cerebral parese. Besøgene er vigtige, for tabuerne og fordommene om sygdommen betyder, at mange ugandiske unge tror, at de er de eneste, der har sygdommen. 

Ifølge Thomas Arpe er der dog forandring at spore i Uganda: ”Efter at vi har været i gang med projektet i to år, har andre organisationer fået øjnene op for mennesker med cerebral parese, og det er blevet mere normalt at se mennesker med CP i bybilledet, selvom der er stadig er meget at kæmpe for.”

Fysioterapi kan hjælpe
Ud over at besøge landsbyer skal ungdomsledernes arbejde skabe viden om og fokus på handicappet og på, hvordan blandt andet fysioterapi kan hjælpe til at udvikle og forbedre den enkeltes motoriske færdigheder. Ungdomslederne håber også, at de får lejlighed til at fortælle deres egen historie: 

”Vi skal fortælle og vise, at selvom man har et handicap, betyder det ikke, at man skal lade sig begrænse. Man skal følge sin drøm og altid tænke i muligheder frem for begrænsninger,” understreger Maja Boesen Madsen.

Læs mere:

Beskrivelsen af SPUs projekt i Uganda

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Nye persondataregler – til dig og din forening
Formentlig har du allerede hørt, at EU for knap to år siden vedtog en persondataforordning. Denne forordning træder i kraft den 25. maj i år, og de nye persondataregler gælder for alle foreninger.
Furesø Kommune modtager prisen som Årets Ungdomskommune 2018
Onsdag den 31. januar overrakte DUF prisen som Årets Ungdomskommune 2018 til Furesø Kommune. Det skete på kommunes rådhus sammen med byens borgmester, byrådsmedlemmer og en række unge fra kommunen.
Med DUFs generalsekretær i Nepal
Tag med DUFs generalsekretær på hans første monitoreringsrejse til Nepal.

Relaterede sider

Relaterede filer