• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Ved du, hvordan fremtiden ser ud i din forening?

Vil du gerne vide mere om, hvad der fylder i unges liv? Og ved du, hvad der er vigtigt for unge, når de vælger og fravælger foreningsliv og fællesskaber?
Dét og meget mere tager DUF op på fyraftensmøder under temaet ”Fremtid i Forening?”
4. juli 2017|RSS|Sidsel Stybe Vestergaard

Der hersker mange fordomme om unge, om fællesskaber og om unges tilgang til fællesskaber. Parolen om, at når tre mennesker mødes, så stifter de en forening, kender vi alle, men måske har tiderne ændret sig? De fleste har en idé om, at unge i dag ikke vil forpligte sig over længere tid, men derimod hellere vil engagere sig i et projekt for derefter at zappe videre. Men er det sådan, at tingene forholder sig?

Det og andre fordomme satte DUF sig i efteråret 2016 for at undersøge. Det resulterede i et større forskningsprojekt, som nu har ledt til to rapporter fra hhv. Syddansk Universitet og Center for Ungdomsforskning (CeFU). Den viden, som DUF har erhvervet sig gennem forskningsprojektet vil vi gerne formidle og gøre brugbar for vores medlemsforeninger og andre interessenter. I efteråret 2017 har du derfor muligheden for at booke et oplæg med en af DUFs fagkonsulenter eller deltage i et af de planlagte fyraftensmøder.

Tidligere deltageres motivation
”Vi synes, det er virkelig svært at få vores tilbud ud til de unge i dag – selvom de er gratis, og vi har virkelig kvalificerede undervisere og gode faciliteter. Vi forstår faktisk ikke, hvorfor der ikke er lange ventelister. Så håbet for i dag er at få ny viden om, hvordan vi kan ramme dem og om, hvad det egentlig er, der sker inde i de unges verden og viden om, hvor det er, man kan sætte ind,” lyder det fra Dennis Christensen fra Ungdomsskolen i Københavns Kommune.

I 4H har vi nedlagt vores juniorlederuddannelse, og vi kæmper for at beholde vores unge. Jeg antog, at I vidste noget om unge og fællesskaber, og hvad det er, de unge ønsker af fællesskaber. Kan vi fx gøre noget ift. det vi tilbyder de unge, og hvilken tilgang skal vi have til fællesskaberne, hvordan kan vi skabe rammer om dem, og hvordan vi kan fastholde de unge, vi har, og evt. kan tiltrække nye,” siger Jette Søgaard, som er frivillig i 4H.

Dét har deltagerne fået ud af fyraftensmøderne
Jeg tager særligt de unges forskellige orienteringer eller behov, som skal tilgodeses med mig hjem. Vi har ikke den der fornemmelse af, at det er en palette af behov, som de unge mennesker har behov for at få opfyldt i den måde, de indgår i fællesskaber, og det tror jeg godt, vi kunne hjælpe vores lokale grupper og i det hele taget vores organisation med at få en mere systematisk måde at tænke på eller arbejde med. Fx er vi virkelig dårlige til at bruge sociale medier som et redskab til at understøtte fællesskaber med. Vi mødes, og så har vi fællesskaber, og når vi ikke mødes, så har vi dem ikke. Så der er nogle ting, vi godt kan gøre for at understøtte fællesskaberne, og det tror jeg, at jeg har fået med her i dag,” lyder det fra Kristian Rostgaard fra KFUM-spejderne.

Jeg fik større indsigt i, hvad unge synes er vigtigt ift. fællesskaber, altså det her med, at de skal se mening i det, de gør, og at det er et forpligtende fællesskab. Sådan nogle ting tager jeg med og kan bruge i min kontekst. Jeg skal simpelthen arbejde med, hvordan man kan forpligte de her elever mere, både når de dukker op og også med, hvordan de så giver mere af sig selv, når de er der. Det er måske nok key take-away for mig lige nu,” slutter Dennis fra KKU.

Opskriften på det gode foreningsfællesskab findes næppe, men har du også et ønske om at forbedre det, så kan det være, at et oplæg om unges fællesskaber er noget for dig og din organisation.

Book en fagkonsulent eller deltag i et fyraftensmøde
Vil du blive klogere på unge og foreningsliv, eller trænger I til ny inspiration i dit lokalområde? Så kan du nu booke en af DUFs fagkonsulenter til et oplæg.

Har du svært ved at samle en gruppe, som finder emnet interessant, er du altid velkommen til at deltage i et af vores fyraftensarrangementer

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Danmarks stærkeste fællesskab findes i Sønderborg
Tusindvis af spejdere fra hele verden er samlet i Sønderborg til Danmarkshistoriens største spejderlejr.
DUF og idrætten sætter fokus på det frivillige foreningsliv ved kommunalvalget
Giv dit kommende byråd ideer til, hvordan de styrker foreningslivet i netop din kommune, når DUF og idrættens organisationer inviterer til stormøder om frivillighed og foreningsliv op til...
Indstilling til ”Årets Ungdomskommune” åbner 15. september
Formår din kommune at engagere unge – i både politik og aktiviteter? Gør de det på en måde, som de unge synes er sjov, inspirerende og/eller lærerig? Eller har du selv haft en idé til et projekt, som...

Relaterede sider

Relaterede nyheder

Relaterede filer