Does this HTML mail not display properly?  Click here
6. december 2014
 

Unge står i kø for at blive ’Barnets ven’

Flere end dobbelt så mange ’gråzone-børn’ får fremover mulighed for at få en ung ven via Red Barnet Ungdoms projekt: ’Barnets ven’. De flotte resultater hædres nu i forbindelse med DUFs Foreningspris 2014.

Gennem ni år har Red Barnet Ungdom (RBU) arbejdet for at give børn i 6-12-års alderen, der trænger til ekstra omsorg og opmærksomhed, en ung ven at knytte sig til med projektet: ’Barnets ven’.
Den langsigtede, vedholdende indsats har nu båret så mange frugter, at RBU har svært ved at følge med efterspørgslen, både fra børn, der mangler en ven, og unge, der gerne vil engagere sig.

Et resultat, som en række fonde heldigvis har kunnet se potentialet i, og derfor er det nu lykkedes aktørerne bag ’Barnets ven’ at samle knap 5 millioner kroner ind, der skal udvide rammerne betragteligt. I de kommende år vil 450 børn i seks byer over hele Danmark således få en ven, mod de godt 50 i dag.

Det er en stor forbilledlig indsats, der styrker foreningslivet og ikke mindst børns vilkår, og derfor ønsker DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd at anerkende Red Barnet Ungdom med en flot tredjeplads i DUFs Foreningspris 2014.

Hjertevarme og overskud
Det er dog ikke alle børn, som ’Barnets ven’ kan rumme. Børn med diagnoser eller børn, der kommer fra hårdt belastede familier med for eksempel misbrug har brug for stærke, børnefaglige kompetencer, hvilket de unge frivillige ikke nødvendigvis har. Til gengæld har de overskud og hjertevarme, som de gerne vil bruge på børn i det, Red Barnet Ungdom kalder, gråzonen:

”Vi lader det være op til vores samarbejdspartnere i kommunerne, typisk familiecentre, at vurdere, hvilke børn der trænger til vores hjælp. Men ofte er det børn, der ligger i gråzonen i forhold til en kommunal sag,” siger Nicolas Christiansen, ledende projektkonsulent i Red Barnets Ungdom for ’Barnets ven’.

Hvorvidt 9-årige Samira havde endt med en kommunal sag, står hen i det uvisse. Hun er en velfungerende pige og kommer fra en velfungerende familie. Men efter som 6-årig at have boet et halvt år i Pakistan havde hun svært ved at tale dansk, da hun igen kom tilbage til København med sine forældre. Desuden var hun for isoleret i forhold til danske venner og kontakter. Derfor blev hun tildelt en ven, nemlig medicinstuderende Stephanie Stensbjerg, der foruden sit studie også arbejder som forskningsmedarbejder for Kræftens Bekæmpelse. Men derudover finder hun med stor glæde tid til at se Samira ca. to gange om måneden. Et venskab, der støt har udviklet sig gennem snart 3 år, og som de begge regner med vil holde for altid.

”Jeg er faktisk blevet en del af hendes familie. Vi ses kun et par gange om måneden, men derudover får jeg mange SnapChats og beskeder via Facebook. Samira betyder meget for mig,” siger Stephanie, der udelukkende meldte sig som frivillig, fordi hun havde lyst til at være sammen med et barn, og fordi hun havde overskud.

Når de to mødes, har Samira stor medbestemmelse i forhold til, hvad de skal lave, hvilket er et grundlæggende princip for ’Barnets ven’, hvor børns rettigheder er uomtvistelige. De tager for eksempel i Tivoli, svømmehallen eller i Rundetårn. Andre gange er de ’bare’ hjemme hos Stephanie, hvor de bager, spiller eller deler hemmeligheder.

”Hjemme hos Samira er huset altid fuldt af børn og familie, hvilket er superhyggeligt. Men tiden med mig, hvor hun har en voksen en-til-en, det har en stor værdi for hende, tror jeg. Og så omgås hun ikke særligt mange danskere generelt, så jeg er med til at afmystificere danskerne og nedbryde nogle af hendes fordomme, for eksempel at vi spiser svin hver dag.”

Ambitiøse mål
Både frivillige Stephanie Stensbjerg og projektkonsulent Nicolas Christiansen i Red Barnet Ungdom er meget stolte over deres fine placering i forbindelse med DUFs foreningspris 2014:

”Det er en stor cadeau, som fortæller os, at vi gør et godt stykke arbejde”, siger Nicolas Christiansen, der håber, at kommunerne vil ’overtage’ finansieringen af ’Barnets ven’, når fondsmidlerne slipper op i 2017.

”Det er vores ambitiøse, men realistiske mål.”

Kontakt
Kommunikationschef i DUF, Søren Gisselmann, tlf. 60 20 14 14, sgi@duf.dk

Kommunikationskonsulent i RBU, Torben Holm, tlf. 51 64 98 25, torben@redbarnetungdom.dk 

Fakta om DUF
DUF er en service- og interesseorganisation for 70 børne- og ungdomsorganisationer, der tilsammen har 5.000 lokalafdelinger med i alt 600.000 medlemmer.  Spejdere, studenterorganisationer, kirkelige foreninger, miljøorganisationer og de politiske ungdomsorganisationer er blandt medlemmerne.

Fakta om DUFs foreningspris
Med foreningsprisen vil DUF sætte fokus på projekter og lokale initiativer, som styrker foreningslivet ved at tænke udvikling og synliggørelse med ind i det klassiske foreningsarbejde. Vinderen modtager 10.000 kroner til at udvikle foreningen.

I 2014 er det sjette gang, DUF uddeler foreningsprisen. Tidligere vindere er:
Sammenslutningen af Unge med Handicap (SUHM), FDF Hedehusene i Høje-Taastrup, DUI-LEG og VIRKE i Trige, KFUM og KFUK i Esbjerg samt DDS Køgespejderne.

Dommerne bag kåringen af DUFs Foreningspris 2014 er Malene Hvitved Thøgersen, analytiker, ph.d. - Videncenter for Folkeoplysning/Idrættens Analyseinstitut, Ole Munch, Frederikssund Kommune og DUFs formand Signe Bo.

 
 
Dansk Ungdoms Fællesråd
 
 Scherfigsvej 5 | 2100 København Ø | Tlf. 3929 8888 | Fax 3989 8382 | duf@duf.dk 
 
Du modtager denne pressemeddelelse, fordi du er tilmeldt via vores website. Hvis du ikke længere ønsker at modtage pressemeddelelser via mail, kan du afmelde dig her

 
 Hvis du ønsker at opdatere din profil, kan du klikke her