Does this HTML mail not display properly?  Click here
22. januar 2015
 

Bornholm: Tre skoler inviterer til valgdebatHvis tvivlerne havde deres eget parti, ville de vinde det kommende folketingsvalg blandt unge under 25 år. Det viser en helt ny undersøgelse, som Gallup har lavet for DUF. I næste uge holder tre skoler på Bornholm valgdebatter med lokale ungdomspolitikere. Danmarks første Skolevalg afgøres den 29. januar.

En tredjedel af de 16-25 årige ved ikke, hvem de vil stemme på ved et kommende folketingsvalg. En central forklaring er, at de unge ikke i tilstrækkelig grad møder politisk debat og politiske holdninger i deres hverdag.

Derfor har DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd taget initiativ til at afholde det første Skolevalg i Danmark nogensinde. Skoler over hele landet arrangerer skolevalgsdebatter for ikke færre end 35.000 skolelever fra den 26. - 29. januar.

På Bornholm holder tre skoler valgdebatter i den kommende uge. 

Find skolevalgsdebatter i redaktionens område

Vil du kontakte en lokal ungdomspolitiker? Se citater og kontaktinfo nedenfor.

Citater fra Signe Bo, formand for DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd:

"Vi ved, at den politiske selvtillid blandt de unge er meget lav. De tror simpelthen ikke, at de ved lige så meget som deres jævnaldrende, og så har de svært ved at forstå politikerne. Skolevalget skulle gerne være med til at ændre dette, når de ser unge fra de politiske ungdomsorganisationer debattere politik."

"Undersøgelsen viser endnu en gang, at der er behov for mere debat om politik - ikke mindre. De unge vil gerne have indhold, og reel diskussion af forskellige idealer. De gider ikke mudderkastning. Skolevalget er en fantastisk ramme for at inddrage de unge i den politiske debat."

Citater fra lokale ungdomspolitikere:

”Skolevalget er et ekstremt fedt initiativ, da vi har mulighed for at skabe en politisk interesse blandt folkeskoleelever. At vi kan få lov til at komme ud, i mit tilfælde ud til mit gamle skoledistrikt, for at tale med eleverne i deres rammer og på deres præmisser er virkelig et skridt i den rigtige retning for at skabe endnu mere aktivitet."

- Julie Nymark, formand for VU Bornholm

”For mig at se er Skolevalget en unik chance for at vise folkeskoleeleverne i hele landet, hvor vigtigt demokratiet er. Det er en fantastisk måde aktivt at vise eleverne, hvordan politik har indflydelse på lige præcis deres hverdag, at det er spændende, og at en stemme betyder noget. Det er en kæmpe mulighed for at uddanne overbygningen til at tage del i demokratiet.”

- Maria Fromseier Kjærgaard, DSU Bornholm

Fakta om Skolevalg 
Skolevalget 2015 blev udskrevet 12. januar af statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Omkring 800 skoler har meldt sig til skolevalget, hvor 8. og 9.-klasserne gennem tre uger skal udvælge mærkesager, lave kampagner og endelig afgive deres stemme 29. januar.

På tre bornholmske skoler vil de politiske ungdomsorganisationer afvikle valgdebatter for eleverne, inden de afgiver deres stemme.

Fakta om Gallups undersøgelse
35 % af de 16-25-årige svarer "i tvivl om partivalg", "ved ikke", "vil ikke stemme" eller "vil stemme blankt" på spørgsmålet:

Spørgsmål: Hvilket parti ville du stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen?

Svar fra de 16-25-årige:

 • "I tvivl om partivalg": 14%
 • "Vil stemme blankt": 5%
 • "Vil ikke stemme": 3%
 • "Ved ikke": 13%
33 % af de 16-17-årige svarer, at de ikke føler, at undervisningen i samfundsforhold og politik i folkeskolen/ ungdomsuddannelsen sætter dem i stand til at engagere sig i politik.

Spørgsmål: I hvilken grad satte undervisning i samfundsforhold og politik i folkeskolen og/ eller på ungdomsuddannelsen (gymnasiet/ handelsskolen/ erhvervsskolen) dig i stand til at engagere dig i samfundet og politik?

Svar fra de 16-17-årige:

 • I nogen grad: 41 procent
 • Slet ikke/ I mindre grad: 33 procent
 • I høj/ meget høj grad: 22 procent
 • Ved ikke: 4 procent
Undersøgelsen er foretaget af TNS Gallup for DUF i november-december 2014, og resultatet er for hhv. gruppen af 16-25-årige og 16-17-årige i en repræsentativ undersøgelse blandt 545 unge i aldersgruppen 16-25 år.

KONTAKT

For mere information om lokale skolevalgsdebatter og interview med de ungdomspolitiske organisationer, kontakt følgende pressekontakter:

 • Venstres Ungdom (VU): Chris Preuss, næstformand, preuss@vu.dk, tlf. 22 88 99 96
 • Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU): Maj Jensen Christensen, næstformand, mjc@dsu.net, tlf. 22 62 23 36
 • Konservativ Ungdom (KU): Nicolai Madsen, landssekretær, nmm@konservativungdom.dk, tlf. 60 77 79 21
 • Radikal Ungdom (RU): Clara Halvorsen, næstformand, clarahalvorsen@radikalungdom.dk, tlf. 28 49 46 72
 • Dansk Folkepartis Ungdom (DFU): Krista Bjerknæs Fallesen, landspartisekretær, krista_557@hotmail.com, tlf. 28 12 19 38
 • Liberal Alliances Ungdom (LAU): Per Bruun, Hovedbestyrelsesmedlem, per4@me.com, tlf. 31 52 19 16
 • SF Ungdom (SFU): Katrine Kaspersen, landssekretær, kaspersen@sfu.dk, tlf. 31 95 75 85
 • Socialistisk Ungdomsfront (SUF): Aksel Rosager Johansen, aksel.rosager.johansen@gmail.com, tlf. 28 88 63 28
For mere information og interview med DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd:

 • Formand for DUF, Signe Bo, tlf. 51 55 71 73, signebo@duf.dk
 • Kommunikationschef i DUF, Søren Gisselmann, tlf. 60 20 14 14, sgi@duf.dk
 
 
Dansk Ungdoms Fællesråd
 
 Scherfigsvej 5 | 2100 København Ø | Tlf. 3929 8888 | Fax 3989 8382 | duf@duf.dk 
 
Du modtager denne pressemeddelelse, fordi du er tilmeldt via vores website. Hvis du ikke længere ønsker at modtage pressemeddelelser via mail, kan du afmelde dig her

 
 Hvis du ønsker at opdatere din profil, kan du klikke her