Does this HTML mail not display properly?  Click here
22. januar 2015
 

Hovedstaden/Nordsjælland: Knap 100 skoler inviterer til valgdebat

Hvis tvivlerne havde deres eget parti, ville de vinde det kommende folketingsvalg blandt unge under 25 år. Det viser en helt ny undersøgelse, som Gallup har lavet for DUF. I næste uge holder op mod 100 skoler i hovedstaden, Nordsjælland og Roskilde valgdebatter med lokale ungdomspolitikere. Danmarks første Skolevalg afgøres den 29. januar.

En tredjedel af de 16-25 årige ved ikke, hvem de vil stemme på ved et kommende folketingsvalg. En central forklaring er, at de unge ikke i tilstrækkelig grad møder politisk debat og politiske holdninger i deres hverdag.

Derfor har DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd taget initiativ til at afholde det første Skolevalg i Danmark nogensinde. Skoler over hele landet arrangerer skolevalgsdebatter for ikke færre end 35.000 skolelever fra den 26. - 29. januar.

I hovedstadsområdet, Nordsjælland og Roskilde holder op mod 100 skoler valgdebatter i den kommende uge.

Find skolevalgsdebatter i redaktionens område

Vil du kontakte en lokal ungdomspolitiker? Se citater og kontaktinfo nedenfor.


Citater fra Signe Bo, formand for DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd:

"Vi ved, at den politiske selvtillid blandt de unge er meget lav. De tror simpelthen ikke, at de ved lige så meget som deres jævnaldrende, og så har de svært ved at forstå politikerne. Skolevalget skulle gerne være med til at ændre dette, når de ser unge fra de politiske ungdomsorganisationer debattere politik."

"Undersøgelsen viser endnu en gang, at der er behov for mere debat om politik - ikke mindre. De unge vil gerne have indhold, og reel diskussion af forskellige idealer. De gider ikke mudderkastning. Skolevalget er en fantastisk ramme for at inddrage de unge i den politiske debat."

Citater fra lokale ungdomspolitikere:

"Skolevalget er en unik mulighed for at få politik helt ned i øjenhøjde for landets folkeskoleelever og derigennem få dem til at interessere sig for politik i en yngre alder. På den måde er de endnu bedre rustet, første gang de skal sætte deres kryds til et rigtigt valg. Vi skal huske, at politik er holdninger, og dem har vores folkeskoleelever masser af. Jeg kan ikke vente med at komme ud på skolerne!"
- Frederik Ingemann, DSU Nordsjælland.

"Jeg glæder mig til at debattere med en masse unge og høre deres holdning. I ungdomspolitik synes vi ofte, at politikerne inde på Borgen er groet fast i en kedelig debatform. Det må gerne få noget frisk luft fra Skolevalget!"
- Caspar Lange, Hillerød KU.

"Jeg mener, at vi skal sænke valgretsalderen til 16 år, og jeg forstår ikke, at vi ikke har gjort det noget før. Jeg deltager i skolevalget, fordi jeg glæder mig til at høre holdningerne fra de egentlige eksperter og vores samfunds fremtid."
- Mads Malik Knudsen, SUF København.

"Jeg synes, at Skolevalget er et fantastisk initiativ! Det hjælper til at øge både demokratiet men også hele den politiske forståelse hos os unge, og så får det forhåbentlig skabt flere aktive i det ungdoms politiske miljø. Det ville være tiltrængt."
- Chris Bjerknæs, bestyrelsesmedlem DFU Nordsjælland og deltager i 8 debatter under skolevalget.

"Politik har altid spillet en rolle i mit liv. Både min mor og min far har altid kunne svare på mine spørgsmål, der handlede om politik, og det er der desværre flere unge, hvis forældre ikke kan. Mine forældre mødte hinanden i ungdomspolitik, og det har helt klart haft indflydelse på, at jeg meldte mig ind i Radikal Ungdom, da jeg var 12 år. Det var ret specielt, for mine jævnaldrende venner kendte ikke engang navnene på de partier, der sad i Folketinget, hvilket jeg fandt besynderligt, da det for mig var almen viden.
Selv i ottende klasse var de fleste af mine venner ret ligeglade med politik, men jeg er sikker på, at hvis vi havde haft et skolevalg dengang, havde mange flere engageret sig i det. Jeg er dybt misundelig på de, der nu har muligheden for at deltage i skolevalget, som vælgere, men er beæret over muligheden for at være med som debattør. Jeg håber, at flere tilslutter sig et ungdomsparti efter valget, også selvom det måske ikke bliver Radikal Ungdom."
- Adam Thingstrup, Formand for Radikal Ungdom Sjællands Alliancen (Roskilde).

Fakta om Skolevalg
Skolevalget 2015 blev udskrevet 12. januar af statsminister Helle Thorning-Schmidt. Omkr

ing 800 skoler har meldt sig til skolevalget, hvor 8. og 9.-klasserne gennem tre uger skal udvælge mærkesager, lave kampagner og endelig afgive deres stemme 29. januar.

På knap 100 skoler i København, Roskilde og Nordsjælland vil de politiske ungdomsorganisationer afvikle valgdebatter for eleverne, inden de afgiver deres stemme.

Fakta om Gallups undersøgelse
35 % af de 16-25-årige svarer "i tvivl om partivalg", "ved ikke", "vil ikke stemme" eller "vil stemme blankt" på spørgsmålet:

Spørgsmål: Hvilket parti ville du stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen?

Svar fra de 16-25-årige:

 • "I tvivl om partivalg": 14%
 • "Vil stemme blankt": 5%
 • "Vil ikke stemme": 3%
 • "Ved ikke": 13%
33 % af de 16-17-årige svarer, at de ikke føler, at undervisningen i samfundsforhold og politik i folkeskolen/ ungdomsuddannelsen sætter dem i stand til at engagere sig i politik.

Spørgsmål: I hvilken grad satte undervisning i samfundsforhold og politik i folkeskolen og/ eller på ungdomsuddannelsen (gymnasiet/ handelsskolen/ erhvervsskolen) dig i stand til at engagere dig i samfundet og politik?

Svar fra de 16-17-årige:

 • I nogen grad: 41 procent
 • Slet ikke/ I mindre grad: 33 procent
 • I høj/ meget høj grad: 22 procent
 • Ved ikke: 4 procent
Undersøgelsen er foretaget af TNS Gallup for DUF i november-december 2014, og resultatet er for hhv. gruppen af 16-25-årige og 16-17-årige i en repræsentativ undersøgelse blandt 545 unge i aldersgruppen 16-25 år.

KONTAKT

For mere information om lokale skolevalgsdebatter og interview med de ungdomspolitiske organisationer, kontakt følgende pressekontakter:

 • Venstres Ungdom (VU): Chris Preuss, næstformand, preuss@vu.dk, tlf. 22 88 99 96
 • Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU): Maj Jensen Christensen, næstformand, mjc@dsu.net, tlf. 22 62 23 36
 • Konservativ Ungdom (KU): Nicolai Madsen, landssekretær, nmm@konservativungdom.dk, tlf. 60 77 79 21
 • Radikal Ungdom (RU): Clara Halvorsen, næstformand, clarahalvorsen@radikalungdom.dk, tlf. 28 49 46 72
 • Dansk Folkepartis Ungdom (DFU): Krista Bjerknæs Fallesen, landspartisekretær, krista_557@hotmail.com, tlf. 28 12 19 38
 • Liberal Alliances Ungdom (LAU): Per Bruun, Hovedbestyrelsesmedlem, per4@me.com, tlf. 31 52 19 16
 • SF Ungdom (SFU): Katrine Kaspersen, landssekretær, kaspersen@sfu.dk, tlf. 31 95 75 85
 • Socialistisk Ungdomsfront (SUF): Aksel Rosager Johansen, aksel.rosager.johansen@gmail.com, tlf. 28 88 63 28
For mere information og interview med DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd:

 • Formand for DUF, Signe Bo, tlf. 51 55 71 73, signebo@duf.dk
 • Kommunikationschef i DUF, Søren Gisselmann, tlf. 60 20 14 14, sgi@duf.dk
 
 
Dansk Ungdoms Fællesråd
 
 Scherfigsvej 5 | 2100 København Ø | Tlf. 3929 8888 | Fax 3989 8382 | duf@duf.dk 
 
Du modtager denne pressemeddelelse, fordi du er tilmeldt via vores website. Hvis du ikke længere ønsker at modtage pressemeddelelser via mail, kan du afmelde dig her

 
 Hvis du ønsker at opdatere din profil, kan du klikke her