Does this HTML mail not display properly?  Click here
22. januar 2015
 

Østjylland: Op mod 40 skoler inviterer til valgdebat

Hvis tvivlerne havde deres eget parti, ville de vinde det kommende folketingsvalg blandt unge under 25 år. Det viser en helt ny undersøgelse, som Gallup har lavet for DUF. I næste uge holder knap 40 skoler i Østjylland valgdebatter med lokale ungdomspolitikere. Danmarks første Skolevalg afgøres den 29. januar.

En tredjedel af de 16-25 årige ved ikke, hvem de vil stemme på ved et kommende folketingsvalg. En central forklaring er, at de unge ikke i tilstrækkelig grad møder politisk debat og politiske holdninger i deres hverdag. Derfor har DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd taget initiativ til at afholde det første Skolevalg i Danmark nogensinde.

Skoler over hele landet arrangerer skolevalgsdebatter for ikke færre end 35.000 skolelever fra den 26. - 29. januar. I Østjylland holder næsten 40 skoler valgdebatter i den kommende uge.

Find skolevalgsdebatter i redaktionens område

Vil du kontakte en lokal ungdomspolitiker? Se citater og kontaktinfo nedenfor.

Citater fra Signe Bo, formand for DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd:

"Vi ved, at den politiske selvtillid blandt de unge er meget lav. De tror simpelthen ikke, at de ved lige så meget som deres jævnaldrende, og så har de svært ved at forstå politikerne. Skolevalget skulle gerne være med til at ændre dette, når de ser unge fra de politiske ungdomsorganisationer debattere politik."

"Undersøgelsen viser endnu en gang, at der er behov for mere debat om politik - ikke mindre. De unge vil gerne have indhold, og reel diskussion af forskellige idealer. De gider ikke mudderkastning. Skolevalget er en fantastisk ramme for at inddrage de unge i den politiske debat."

Citater fra lokale ungdomspolitikere:

”Min personlige erfaring fra debatter og oplæg på folkeskoler er, at man generelt undervurderer den spørgelyst og interesse for samfundet, der er blandt de unge i dag. Når først de får muligheden for at tage stilling, viser det sig, at langt de fleste har markante holdninger til snart sagt alting. Skolevalget er en fremragende måde at stimulere deres udvikling som borgere i et demokrati.” 

- Matthias Vesterdal, formand for VU Århus

"Jeg er rigtig glad for, at man nu sætter fokus på de unge og deres manglende viden/entusiasme. Jeg kan takke min far for min politiske interesse og min ene folkeskolelærer, men det har aldrig været noget, jeg diskuterede med mine jævnaldrende den gang. Så det glæder mig, at man nu forsøger at motivere de unge til at interessere sig for politik. Jeg blev selv politisk interesseret i 2001, da jeg sammen med min far fulgte valget, hvor VKO kom til magten. Jeg synes ikke om deres politik, og det gav mig mod på at diskutere deres holdninger med mine omgivelser. Da jeg blev gammel nok, meldte jeg mig ind i Radikal Ungdom og har været medlem lige siden."

- Katrine Pedersen. Medlem af Radikal Ungdom, Spidskandidat for Århus Radikale Ungdom til KV17, bestyrelsesmedlem af Aarhus Radikale Vælgerforening og medlem af Internationalt Udvalg i Radikale Venstre.

"Demokrati er meget mere end blot et kryds hvert fjerde år. Det er en vedholdende proces, hvor man hver dag skal debattere og engagere sig. Det håber jeg, at skolevalget kan hjælpe med."

- Eske Gerup, Silkeborg KU.

Fakta om Skolevalg
Skolevalget 2015 blev udskrevet 12. januar af statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Omkring 800 skoler har meldt sig til skolevalget, hvor 8. og 9.-klasserne gennem tre uger skal udvælge mærkesager, lave kampagner og endelig afgive deres stemme 29. januar.

På knap 40 østjyske skoler vil de politiske ungdomsorganisationer afvikle valgdebatter for eleverne, inden de afgiver deres stemme.

Fakta om Gallups undersøgelse
35 % af de 16-25-årige svarer "i tvivl om partivalg", "ved ikke", "vil ikke stemme" eller "vil stemme blankt" på spørgsmålet:

Spørgsmål: Hvilket parti ville du stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen?

Svar fra de 16-25-årige:

 • "I tvivl om partivalg": 14%
 • "Vil stemme blankt": 5%
 • "Vil ikke stemme": 3%
 • "Ved ikke": 13%
33 % af de 16-17-årige svarer, at de ikke føler, at undervisningen i samfundsforhold og politik i folkeskolen/ ungdomsuddannelsen sætter dem i stand til at engagere sig i politik.

Spørgsmål: I hvilken grad satte undervisning i samfundsforhold og politik i folkeskolen og/ eller på ungdomsuddannelsen (gymnasiet/ handelsskolen/ erhvervsskolen) dig i stand til at engagere dig i samfundet og politik?

Svar fra de 16-17-årige:

 • I nogen grad: 41 procent
 • Slet ikke/ I mindre grad: 33 procent
 • I høj/ meget høj grad: 22 procent
 • Ved ikke: 4 procent
Undersøgelsen er foretaget af TNS Gallup for DUF i november-december 2014, og resultatet er for hhv. gruppen af 16-25-årige og 16-17-årige i en repræsentativ undersøgelse blandt 545 unge i aldersgruppen 16-25 år.

KONTAKT

For mere information om lokale skolevalgsdebatter og interview med de ungdomspolitiske organisationer, kontakt følgende pressekontakter:

 • Venstres Ungdom (VU): Chris Preuss, næstformand, preuss@vu.dk, tlf. 22 88 99 96
 • Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU): Maj Jensen Christensen, næstformand, mjc@dsu.net, tlf. 22 62 23 36
 • Konservativ Ungdom (KU): Nicolai Madsen, landssekretær, nmm@konservativungdom.dk, tlf. 60 77 79 21
 • Radikal Ungdom (RU): Clara Halvorsen, næstformand, clarahalvorsen@radikalungdom.dk, tlf. 28 49 46 72
 • Dansk Folkepartis Ungdom (DFU): Krista Bjerknæs Fallesen, landspartisekretær, krista_557@hotmail.com, tlf. 28 12 19 38
 • Liberal Alliances Ungdom (LAU): Per Bruun, Hovedbestyrelsesmedlem, per4@me.com, tlf. 31 52 19 16
 • SF Ungdom (SFU): Katrine Kaspersen, landssekretær, kaspersen@sfu.dk, tlf. 31 95 75 85
 • Socialistisk Ungdomsfront (SUF): Aksel Rosager Johansen, aksel.rosager.johansen@gmail.com, tlf. 28 88 63 28
For mere information og interview med DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd:

 • Formand for DUF, Signe Bo, tlf. 51 55 71 73, signebo@duf.dk
 • Kommunikationschef i DUF, Søren Gisselmann, tlf. 60 20 14 14, sgi@duf.dk
 
 
Dansk Ungdoms Fællesråd
 
 Scherfigsvej 5 | 2100 København Ø | Tlf. 3929 8888 | Fax 3989 8382 | duf@duf.dk 
 
Du modtager denne pressemeddelelse, fordi du er tilmeldt via vores website. Hvis du ikke længere ønsker at modtage pressemeddelelser via mail, kan du afmelde dig her

 
 Hvis du ønsker at opdatere din profil, kan du klikke her