Foreningskalas 2023
Kom med når DUF samler al den nyeste viden og de bedste værktøjer om frivillighed, foreninger og unge - og deler den ud til et festligt læringsevent for alle frivillige og ansatte i DUFs medlemsorganisationer.
03-06-2023
DUFs sekretariat
Scherfigsvej 5, 2100 København Ø
1564 - København
Dansk Ungdoms Fællesråd
Nanna F. Kjølholt
Foreningskalas er en festlig lærings- og netværksdag for hele DUF-paraplyen.
Lokale og nationale frivillige, ansatte og bestyrelser er velkomne til en dag, hvor vi skal overraskes, imponeres og lære af hinandens erfaringer og spændende projekter på tværs af DUF.
Program
Dagens program består både af workshop og fælles sessioner, samt rig mulighed for snak og hyggeligt samvær.
10.00 Velkomst
10.15 Frivillighed i forandring
10.45 Workshops – runde 1
12.30 Frokost
13.30 Workshops – runde 2
15.15 Kaffe og lækkerier
15.45 Netværkscafé
16.30 DUF og dilemmaerne – gode råd fra vores foreningskloge panel
17.30 Afrundning og take aways fra dagens faglige program
18.00 Baren åbner
18.30 Fællesspisning og fællessang
Du kan forvente at få:
- Faglige indspark og inspiration fra andre børne- og ungdomsorganisationer
- En vifte af workshops om temaer, der er relevante for dit arbejde i organisationen
- Netværk med andre i DUFs medlemsorganisationer
- Sommerstemning og godt humør
Tilmelding
Frist for tilmelding er d. 23. maj. Følg linket: https://duf.nemtilmeld.dk/618/
Workshops
Du kan vælge mellem følgende workshops
Runde 1:
Konfliktløsning – Få styr på det gode samarbejde
Workshoppen er til dig som står med et ledelsesansvar og som vil lære om, hvordan I undgår og løser konflikter når de opstår. Du vil gå fra workshoppen med konkrete redskaber til at styrke samarbejdet i en gruppe, så I kan styrke jeres sag gennem det det gode samarbejdet i bestyrelsen/frivilliggruppen/på sekretariatet. Derudover vil du få viden og værktøjer til at løse konflikter, når de alligevel opstår i en gruppe.
Bæredygtig frivillighed – få værktøjer til at motivere frivillige
Workshoppen er til dig som er optaget af at fremtidssikre din forening gennem at organisere frivillige på en ansvarlig og effektiv måde. Du vil blive præsenteret for teorier indenfor organizing, og få hjælp til at omsætte teori til virkeligheden i din egen organisation. Du kommer til at prøver kræfter med at udvikle en plan for, hvordan I kan styrke frivilligheden i din forening, og skabe grobund for at de frivillige løfter i flok for at opnå jeres fælles mål mere effektivt.
Stressmestring og håndtering – få redskaber til at undgå stress blandt de frivillige og håndtere stress når det rammer
Workshoppen er til dig som oplever at frivillige i foreningen er udsat for stress og overbelastning, og som ønsker at vide mere om, hvordan det kan forebygges og håndteres. Du vil blive præsenteret for den nyeste viden fra DUFs ungeanalyse, og få hjælp til at omsætte viden til konkrete handleplaner for at forebygge og håndtere stress blandt frivillige i din egen organisation.
Demokratisk dannelse – fra filosofi til praktisk
Workshoppen er til dig som ønsker at tydeliggøre linket mellem at være aktiv i en frivillig forening og demokratisk deltagelse i samfundet. Du får indsigter i, hvorfor det er værdifuldt at være en demokratisk forening, og går fra workshoppen med konkrete værktøjer til at styrke den demokratiske samtale og praksis i foreningen på en måde, som kan styrke foreningens arbejde.
Runde 2:
Sammen om sagen – engagér frivillige på tværs af skel
Frivillige er vidt forskellige, med mange forskellige kompetencer og interesser – men fælles fordi fleste unge – og voksne, er at vi motiveres af mening og søger at være forbundet med hinanden. Til workshoppen undersøger vi hvordan vi kan engagere frivillige på tværs af skel, gennem fælles meningsdannelse – og begrebet gruppefrivillighed der lægger op til at venner arbejder sammen. Derudover vil vi få eksempler fra medlemsorganisationer, som er lykkedes med store fælles projekter.
Talentudvikling – få stærke frivillige på alle poster
Har I svært ved at få nok til at stille op til bestyrelsen, eller savner I frivillige til specifikke opgaver? På denne workshop ser vi nærmere på den frivillige fødekæde – og hvordan vi med forskellige greb kan designe en proces hvor vi både er i stand til at talentspotte og talentudvikle, og hverve de rette frivillige til konkrete opgaver.
Unge som frivillige – mellem frihed og forpligtelse
Ungdommen er næsten en per definition en omskiftelig livsfase, hvor der både er mange muligheder og meget man gerne vil afprøve og leve op til. Så hvordan kan vi som foreninger sikre den rette balance mellem frihed og forpligtelse, når både interesser, mængden af tid og ens lokale tilhørsforhold er i løbende udvikling. På workshoppen får du viden om unges forhold til tid og sted, fleksibilitet og fællesskab, samt værktøjer til at gøre det nemmere at være ung og frivillig i jeres forening.
Demokrati under pres – erfaringer fra DUFs arbejde i Ukraine
I Danmark kan demokrati føles selvfølgeligt – og måske stivnet lidt i strukturer, så hvad har DUF lært af at samarbejde med unge i Ukraine og ungdomsråd i østeuropæiske lande, hvor demokratiet er under opbygning eller ligefrem under pres. Kom og hør hvilke demokratiske værdier, der træder frem når vi spejler os i og lære af andre – og få tips til at aktivere og skabe liv i jeres egne demokratiske struktur og kultur.