Landsorganisationer der modtager driftstilskud fra DUF- eller deres lokalforeninger - kan søge om støtte på særlige vilkår inden for DUFs indsatsområder ’Unge og foreninger’, ’Unge og demokrati’ og ”Det gode ungdomsliv”.
Den Tematiserede Initiativstøtte giver for eksempel få støtte til:
- Informations- og PR-materiale
- Markedsføring
- Leje af teknisk udstyr som lyd og lys
- Materialer til aktiviteter, udsmykning og rekvisitter
- Leje af mødelokale
- Transport i Danmark
- Transport af udstyr
- Forplejning i begrænset omfang (vejledende beløbsgrænse er 50 kr. pr. måltid og op til 150 kr. pr. person pr. dag)
- Tilskud til løn og honorarer*
- Revision**
*DUF kan dække op til 50 procent af de samlede udgifter til løn til projektansatte eller honorarer til oplægsholdere mv. Mht. lønudgifter skal der være tale om en nyansættelse eller en medarbejder, der får udvidet sit timeantal.
**For bevillinger over 100.000 kr. skal projektregnskabet revideres af en statsautoriseret eller registreret revisor, jf. Revisionsbekendtgørelsen: Bekendtgørelse nr. 1753 af 21. december 2006 om regnskabsaflæggelse for og revision af tilskud til støtte af ungdomsformål. DUF støtter naturligvis denne udgift.
DUF støtter kun udgifter, der vurderes at være rimelige og nødvendige for projektets gennemførelse.
Ansøgninger under Den Tematiserede Initiativstøtte skal opfylde følgende krav:
- Projektet skal indeholde nye tiltag eller sætte gang i en udvikling, der er ny for ansøger. Ansøger skal derfor argumentere for projektets nyhedsværdi.
- Projektet skal have tydelige målsætninger og succeskriterier, der kan evalueres på.
- En bevilling skal have afgørende betydning for initiativets gennemførelse.
- Der ydes ikke støtte til opgaver, som kan betragtes som naturlige driftsopgaver for de ansøgende organisationer.
- Projektet skal have et selvstændigt præg, og DUF må ikke tages til indtægt for kampagnebudskaber eller lignende uden forudgående godkendelse fra DUF.
- DUF støtter ikke partipolitiske valgkampsaktivitet. Ved valgkampsaktiviteter lægges der, såfremt deltagerne/initiativtagerne er politiske ungdomsorganisationer, vægt på at mere end ét parti deltager i aktiviteten. Budskabet må ikke være partipolitisk, og der må ikke være tale om personlig promovering af enkeltpersoner. Dertil lægges der vægt på, at budskabet bredt set er demokratiserende og samfundsengagerende.
- Projektet skal understøtte en af DUFs overordnede strategier. Ansøger skal beskrive, hvordan projektet forventes at støtte op om det valgte indsatsområde, og hvordan DUF kan benytte projektet aktivt. Strategierne er:
- Et stærkt foreningsliv - Under strategien gives der støtte til nationale og lokale aktiviteter. Det er et krav, at nationale aktiviteter kan forankres lokalt og styrke lokalforeningerne.
- Et stærk demokrati - Under strategien gives der støtte til aktiviteter og projekter der styrker børn og unges deltagelse i det repræsentative demokrati
- Det gode ungdomsliv - Under strategien gives der støtte til projekter der sætter børn og unge på dagsordenen, herunder projekter hvor børn og unge tager stilling til eget liv og virke, samt projekter der sigter på at få alle børn og unge med i fællesksabet.
Ved behandling af ansøgninger til Den Tematiserede Initiativstøtte foretager DUF en helhedsvurdering ud fra ansøgningsmaterialet. Ved vurderingen lægger DUF vægt på, at projektet opfylder de krav, der er gennemgået ovenfor og falder ind under en af de tre strategier.
Derudover ser DUF på, i hvor høj grad projektet opfylder Initiativstøttens generelle kriterier, herunder at projektet er organiseret af børn og unge med børn og unge som målgruppe, og at projektet er drevet af frivillig arbejdskraft. Vurderingen af de generelle kriterier er dog mildere end efter den almindelige Initiativstøtte. Ved afgørelsen af om et projekt lever op til disse krav, inddrager DUF hensyn til de ansøgende organisationers/foreningers størrelse og udbredelse samt projektets omfang.
I forhold til aktiviteter i relation til valgkampe, skal I være opmærksomme på, at DUF ikke støtter partipolitiske valgkampsaktiviteter. Ved valgkampsaktiviteter lægges der, såfremt deltagerne/initiativtagerne er politiske ungdomsorganisationer, vægt på, at aktiviteten er tværpolitisk, og at mere end ét parti deltager. Der lægges desuden vægt på, at budskabet er demokratiserende og samfundsengagerende.
DUF giver ikke støtte til partipolitiske budskaber eller personlig promovering af enkeltpersoner.