Skolevalg
Bliv klogere på konceptet Skolevalg, og hvorfor det er en gevinst for demokratiet.
Danske skolelever er nogle af de mest kompetente demokrater i verden. De ligger helt i top, når det kommer til viden om politik, sociale forhold og demokrati, og de er blandt de bedste i verden til at argumentere og tænke kritisk. De har også en klar forventning om at deltage i valg, når det bliver relevant for dem, og så taler de i højere grad om politik med deres venner og forældre - og den politiske interesse ser ud til at være stigende.
Der er dog et stort og alvorligt men. For når det kommer til lysten til at deltage mere aktivt i demokratiet end at stemme til valg, halter de bagud. Dertil kommer, at mange unge bliver i sofaen, når de rent faktisk har muligheden for at stemme til et valg. Det skal skolevalget lave om på.
Skolevalget sætter fokus på processen fra at være optaget af samfundet, som danske elever jo er, til rent faktisk at tage stilling til dilemmaer ved at diskutere dem med andre og til sidst også gennemføre en valghandling.
DUF afholdte i samarbejde Folketinget og Undervisningsministeriet Skolevalg som en forsøgsordning i 2015 og 2017 for elever i 8., 9. og 10. klasse over hele landet. Efter den store tilslutning til Skolevalget i 2017 besluttede Folketingets Præsidium og Undervisningsministeriet at gøre Skolevalget til en fast tilbagevendende begivenhed, der hvert andet år breder sig ud over landets folkeskoler. I 2021 deltog over 80.000 elever samlet på landsplan, og over 350 skoler havde debatter med ungdomspartierne.
Nu gør vi klar til skolevalget i 2024!
Skolevalget arrangeres af Folketinget, Børne- og Undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd.