Unges holdning til Europa
DUF har lavet en undersøgelse af de unges holdninger og viden om EU. Undersøgelsen af de unges holdning til europæiske samfundsforhold blev foretaget som led i den nationale konsultation i Danmark under EU’s Ungdomsdialogs 6. cyklus i 2018.
I undersøgelsen fra marts 2018 har DUF blandt andet spurgt de unge, hvilke emner de europæiske politikere skal tage sig af. De unge fremhæver særligt grænseoverskridende problemer og efterspørger fælles løsninger. De tre hyppigst nævnte emner blandt unge er klima og miljø, flygtninge og indvandring samt forhindring af terror. Først herefter prioriterer de unge emner som uddannelse, arbejdspladser og økonomisk vækst.
De unge oplever især at få viden om europæiske samfundsforhold og europæisk politik gennem traditionelle medier som for eksempel tv-udsendelser og netaviser, gennem sociale medier og på uddannelsesinstitutionerne.
Flere andre studier har vist, at de 16-25-åriges demokratiske selvtillid er meget lav dvs. troen på, at deres holdninger har en betydning og er værd at lytte til. Desværre ser vi samme foruroligende tendens i de unges demokratiske selvtillid i en europæiske kontekst: Kun 38% af de unge har en holdning til, hvilken retning Europa og EU skal udvikle sig. Endnu færre unge (27%) mener, at de har en holdning til EU som er værd at lytte til.