Bliv Danmarks ungdomsdelegat til FN
30-09-2020
Brænder du for unges engagement i verdens udvikling, og har du lyst til at give unge en stemme i multilaterale fora, særligt i FN? DUF søger 5 ungdomsdelegater til 2021-2022 og lancerer en ny tematik om faglig uddannelse og jobskabelse.
DUF sender fra 2021 otte ungdomsdelegater til forskellige multilaterale fora, de fleste i FN, hvor de skal deltage som repræsentanter for den danske ungdom. Ungdomsdelegaterne er også med til at forankre verdensmål og globale dagsordener blandt unge i Danmark.
Som ungdomsdelegat bliver du knyttet til ét af fire tematiske områder, hvor du vil arbejde og blive udsendt i par. Verdensmål og menneskerettigheder er tværgående temaer for alle ungdomsdelegaterne.
DUF søger i alt fem ungdomsdelegater til følgende fire temaer:
Faglært uddannelse og jobskabelse
Det forventes, men er ikke endeligt besluttet, at ungdomsdelegaterne sendes til UNESCO World Conference on Education for Sustainable Development i maj, International Labour Conference i juni og High-Level Political Forum (HLPF) i juli.
Du kan læse mere om den nye tematik om faglært uddannelse og jobskabelse her.
Ligestilling og seksuelle og reproduktive sundhedsrettigheder (SRSR)
Det forventes, men er ikke endeligt besluttet, at ungdomsdelegaterne sendes til Kvindekommissionens Samling (CSW) i marts, Generalforsamlingen i Verdenssundhedsorganisationen (WHA) i maj og FN’s Menneskerettighedsråds samling (HRC) i juni.
Klima og miljø
Det forventes, men er ikke endeligt besluttet, at ungdomsdelegaterne sendes til de tekniske forhandlinger om FN’s klimakonvention (UNFCCC SB 52) (udskudt fra 2020 til 2021 til endnu ukendt tidspunkt), forhandlingerne om FN’s biodiversitetskonvention (CBD COP15) (udskudt fra 2020 til april-juni 2021) og de politiske forhandlinger om FN’s klimakonvention (UNFCCC COP26) i november. Til klimaforhandlingerne udtaler Danmark sig ofte gennem EU.
Demokrati og partnerskaber
Det forventes, men er ikke endeligt besluttet, at ungdomsdelegaterne sendes til ECOSOC Youth Forum i april, High-Level Political Forum (HLPF) i juli, FN’s Generalforsamling i september og forhandlingerne i tredje udvalg ved FN’s Generalforsamling i oktober. Det er også muligt, at ungdomsdelegaterne udsendes til møder om unge, fred og sikkerhed, der er en betydelig FN-agenda med dansk bevågenhed.
OBS! Grundet corona, er der pt. stor usikkerhed om fysisk deltagelse i internationale møder, hvorfor det kan komme på tale, at deltagelse bliver virtuel indtil corona-situationen ændrer sig globalt.
Som ungdomsdelegat vil du også deltage i aktiviteter i Danmark, f.eks. ved at give oplæg til DUFs arrangementer, i lokale og nationale ungdomsforeninger og lignende, deltage i events under Folkemødet, Ungdommens Folkemøde og DUFs Verdensmålstour, besøge lokale ungdomsforeninger, holde foredrag på skoler og meget mere.
Du kan søge om at blive ungdomsdelegat på én af de fire tematikker i en 2-årig (2021-2022) mandatperiode. For temaet faglært uddannelse og jobskabelse vil der i år blive valgt to delegater – én for en 1-årig mandatperiode (2020) og én for en 2-årig mandatperiode (2020-2021).
DUF betragter mangfoldighed som et aktiv og opfordrer alle uanset personlig baggrund til at søge.
Som ungdomsdelegat vil du:
- Repræsentere danske unge globalt og forankre globale dagsordner blandt danske unge
- Deltage i den officielle danske delegation til multilaterale møder. Afhængigt af mødets karakter kan du fx opleve at få taletid, facilitere side-events, levere input til resolutioner, observere forhandlinger og kommunikere hjem via DUFs og andres sociale medie-kanaler.
- Deltage i oplysningsaktiviteter i Danmark om verdensmål og temaet, du repræsenterer
- Få støtte af DUF til kommunikation, forståelse af FN-systemet, logistikken mv.
Delegater skal indstilles af ungdomsorganisationer
Medlemsorganisationer af DUF og andre ungdomsorganisationer kan indstille kandidater til ungdomsdelegatprogrammet. Kandidaterne skal i ansøgningen specificere, hvilket af de fire områder, de søger. Vær opmærksom på, at hver organisation kan indstille én kandidat per tema.
For at blive ungdomsdelegat skal du
- Være mellem 18-30 år
- Brænde for og have erfaring med internationalt samarbejde
- Have et særligt kendskab til og erfaring med det søgte tema
- Have kendskab til verdensmålene
- Have diplomatisk sans, mod og evne til at tale unges sag i både større forsamlinger og blandt beslutningstagere i politiske fora
- Have kendskab til DUF, og kunne repræsentere vedtaget politik og mærkesager fra DUF på de forskellige tematikker
- Være indstillet af din organisation, hvori du er aktiv, frivillig eller politisk valgt
Det er et krav, at delegaterne:
- Deltager på de FN-topmøder og andre multilaterale fora, der hører under delegaternes tematiske område samt i relevante aktiviteter i Danmark (forventeligt ml. 30-60 årlige rejsedage ifm. nationale og internationale aktiviteter)
- Deltager i et fælles obligatorisk introduktionskursus d. 24-26. januar med DUF og de tidligere ungdomsdelegater, der sikrer vigtig erfaringsudveksling og forberedelse
- Deltager i nationale indsatser og aktiviteter, der har til formål at formidle og forankre globale dagsordener blandt danske unge, herunder Folkemødet, Ungdommens Folkemøde, DUFs Verdensmålstour m.fl.
- Planlægger eget program for de enkelte multilaterale møder og for årets indsats i Danmark i samarbejde med DUF og de øvrige ungdomsdelegater
- Planlægger og gennemfører kommunikationsindsats ifm. deltagelse ved multilaterale møder samt nationale aktiviteter i samarbejde med DUF og de øvrige ungdomsdelegater
- Deltager i formøder med unge fra det danske civilsamfund
- Deltager i koordineringsmøder med DUF og Udenrigsministeriet, rapporterer til DUFs styrelse, bidrager til afrapporteringer og deltager i en årlig evaluering
Om mandatperioden
Ungdomsdelegatprogrammet fungerer med en forskudt mandatperiode, så der på hver tematik er én ungdomsdelegat, der er i gang med sit andet år og én, der er i gang med sit første år. I 2021 vælges fire nye delegater for en 2-årig mandatperiode, én for hver tematik.
Derudover vælges én ny delegat for en 1-årig mandatperiode for temaet faglært uddannelse og jobskabelse. Indstillede kandidater kan søge om både den 1- og 2-årig mandatperiode for temaet faglært uddannelse og jobskabelse.
Udfyld ansøgningsskemaetog send det til Mia Syberg, administrativ koordinator i DUF, på job@duf.dk senest den 1. november kl. 23.59. Spørgsmål kan sendes til international konsulent Benjamin Frimand-Meier på bfm@duf.dk eller på telefonnummer 60201434.
OBS. Hvis du vil vide mere om arbejdet som ungdomsdelegat, er der informationsmøde d. 21. oktober kl. 17, hvor du vil blive introduceret til arbejdet, få gode råd til indstillingsprocessen mv.
Ansøgningsskema 2021-2022
Præsentation til informationsmøde 21. oktober 2020
UngdomsdelegatUngdomsdelegater