Sessionsbeskrivelser (PDF).
Lørdag d. 2. december kl. 15.05-16.35
1. Ung, frivillig og presset?
Hvornår føler unge sig presset i en foreningskontekst og hvad kan vi gøre ved det?
DUF deler pointer fra DUFs ungeanalyse og frirumsanalyse, med fokus på unges frivillige engagement.
Vi udforsker faktorer der kan få engagementet til at leve eller knække, og hvordan vi kan skabe mere bæredygtige frivilligmiljøer.
2. Forstå nutidens frivilligtendenser
Hvad ved vi om frivilligheden anno 2023?
Kom og få DUFs nyeste viden om frivillighed og bliv klogere på de forskelligrettede tendenser, der udspiller sig i foreningslivet lige nu.
Vi drøfter styrker, svagheder og alle nuancerne, der kan hjælpe os til at fremtidssikre vores frivillige fællesskaber og foreningsliv.
3. Paradokser i frivillig ledelse
Ledelse af frivillige er en disciplin fuld af paradokser.
Hvordan navigerer man f.eks. i spændet mellem at skabe plads til passioner og medbestemmelse for de enkelte frivillige, og samtidig sikre stabil drift og fælles retning for foreningen?
Kom og bliv klogere på paradoksledelse med Jonas Hedegaard, ph.d. ved Roskilde Festival.
4. Fællesskabende frivillighed
Frivillige er forskellige og motiveres forskelligt. Så hvordan får man en hel bys frivillige til at arbejde sammen?
Hør om hvordan det i Nyborg lykkedes at engagere mange typer frivillige og foreninger om et fælles mål, da Tour de France kom til byen og værtskabet i høj grad blev grebet af de frivillige.
5. Forening – kend dine frivillige
Hvilke frivilligtyper er der blandt unge – og hvad er vigtigt for at de hver især engagerer sig? Med udgangspunkt i syv frivilligtyper udviklet af Studenterhuset i København, stiller vi skarpt på unge som en mangeartet frivilligmålgruppe. Lær også at lav en enkel målgruppeanalyse, og hvordan I kan skabe meningsfulde opgaver til både eksisterende og nye frivillige.
6. Mange veje til øget engagement
”One size doesn't fit all", så hvordan kan vi sikre at vi holder alle vores frivillige motiverede? Gennem cases og konkrete værktøjer udfolder vi forskellige metoder, der kan skabe fastholdelse og øget engagement, til glæde for både den enkelte frivillige og hele foreningen. Lær f.eks. hvordan man holder gode udviklingssamtaler med sine frivillige.
7. Fremad med fed facilitering
Hvordan undgår vi kedelige møder, der trækker i langdrag uden vi bliver enige om noget, eller at det altid er de samme få der taler og tager opgaver på sig? Få konkrete faciliteringsgreb, der sikrer fremdrift og får flere med. Vi garanterer sjovere og mere meningsfulde møder - og dermed også gladere frivillige :)
8. Naturen kalder
Hvorfor tiltrækkes flere danskere af natur og udeliv - og kan det fylde mere i frivilligheden, også selvom friluftsliv ikke er en kerneaktivitet i foreningens arbejde? Vi laver bål og tester ideen om at det moderne menneske har brug for mere natur ved Nyborg strand.
9. Kom igennem med digital kommunikation
Kommunikation er så vigtig for samspillet i vores foreninger, men i en "opmærksomhedsøkonomisk" virkelighed er der mange kommunikationskanaler at vælge i mellem og mange krav der skal leves op til for at fange folks tid og opmærksomhed. Få tips og tricks til hvordan vi bedst kommunikere med og mellem frivillige, på forskellige digitale medier.
10. Grib konflikten – før den dræber engagementet
Når forskellige mennesker mødes opstår alt muligt godt - men også gnidninger, der kan føre til konflikter.
Gennem cases skærper vi vores konfliktforståelse og træner gode greb til at håndtere konflikter, så de ikke dræber det gode engagement hos frivillige.
11. Playfull participation
Hvordan gør vi det sjovere at lave organisatorisk arbejde?
Kom og leg med, når vi giver indsigt i hvordan vi gennem leg og en lærende tilgang kan skabe innovation og udvikling i foreningen. Og samtidig opnå højere mestringsfølelse og motivation hos frivillige.
Og så lover vi du også får et par gode lege/øvelser med hjem til din egen forening.
12. Hvorfor forening?
Er foreningsmodellen forældet og hvordan skal vi så udvikle den?
Vi udforsker det forpligtende værdifællesskabs potentiale i en tid, hvor tendenser peger på at det er nemmere at engagere sig i enkeltsager og episodisk frivillighed, men mange samtidig kalder på mindre fragmentering og mere samhørighed, mindre acceleration og mere resonans.
13. Frivillighedens rejse
Kom med på byvandring i Nyborg og få øje på den store betydning frivillige fællesskaber og foreninger har haft betydning for det danske samfund.
Turen vil også byde på fælles samtale om hvilket samfundsmæssigt fodaftryk frivilligheden efterlader i 2023 og hvilke vi ønsker at efterlade i fremtiden.
14. Sjov som samler – sig det med memes
Glem elevatortaler og satiretegninger – kom med i memes værkstedet, hvor vi med enkle kombinationer af ord og billeder vil indramme hvad der udgør foreningslivet anno 2023. Hvorfor er det spændende, svært, sjovt og skørt at være frivillig?
Vi zoomer ind på humors betydning for fællesskabet og lære at lave memes, der gennem den kærlige- og kritiske popkulturelle linse de er, giver jeres frivillige noget at genkende egne oplevelser i og et godt grin.