• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Demokratiets dag

Afstanden mellem eleverne på landets skoler og politikerne på Christiansborg kan føles uendelig lang. Med det nye koncept ”Demokratiets dag” bringer vi politik ud til landets erhvervsskoler og helt ind i klasselokalet. Vi sætter elevernes holdninger i fokus, og så gør vi alt, hvad vi kan for at udfordre dem.

Demokratiets dag er et demokratiprojekt, der efter stor succes ved afholdelse i Greve og Thisted bliver rullet ud over hele landet. Med demokratiets dag ønsker vi, sammen med eleverne på landets erhvervsskoler, at sætte fokus på demokratiet. Vi håber, at det fremadrettet kan skabe en øget lyst blandt eleverne til at deltage aktivt i demokratiet.

Baggrund
Valgdeltagelsen blandt unge på erhvervsskoler er 25% lavere end blandt deres jævnaldrende på de gymnasiale uddannelser. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet, og det nye koncept fra DUF skal imødekomme denne problematik.

Koncept
Demokratiets dag sætter fokus på politisk debat og på den demokratiske samtale. Eleverne vil møde andre unge, som er politisk aktive, og de får mulighed for selv at diskutere og udvikle deres egen holdning. Formålet med dagen er, at øge den politiske selvtillid og i sidste ende hæve stemmeprocenten blandt unge på landets erhvervsuddannelser.

Vi tager afsæt i dét, der optager eleverne
På Demokratiets Dag får eleverne mulighed for at diskutere emner, der ligger dem på sinde. Blandt de emner, som tidligere har været debatteret til allerede afholdte Demokratiets dage, er politikerlede, tillid til demokratiet, mangel på praktik- og lærepladser, jobskabelse til unge og bekæmpelse af kriminalitet.

Efter elevernes egne diskussioner debatterer aktive unge fra de politiske ungdomsorganisationer de emner, som eleverne har valgt, og eleverne præsenteres på den måde for en række forskellige politiske holdninger.
Demokratiets dag afsluttes med en markedsplads, hvor eleverne kan stille spørgsmål og tale med de politisk aktive unge.

Demokratiets dag er udviklet og bliver afholdt af Dansk Ungdoms Fællesråd i samarbejde med LO Ungdom, Erhvervsskolerne Elevorganisation, Danske Erhvervsskoler, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og de politiske ungdomspartier.

Book Demokratiets dag
Lyder Demokratiets dag som noget for dig og din skole, så tøv endelig ikke med at kontakte os.

Kontakt Maria Gosvig Ladegaard, projektmedarbejder i DUF, på mgl@duf.dk eller tlf. 60 20 14 25 og hør mere.

Læs flere detaljer om Demokratiets dag

Fakta: Unges valgdeltagelse

Under halvdelen af de 18-29-årige stemte ved det forrige kommunalvalg i 2009. Ved KV2013 blev den samlede valgdeltagelse øget fra 65,8 procent til 71,9 procent. En fremgang på 6,1 procentpoint for befolkningen generelt.

Unges valgdeltagelse

Kontakt

Alle spørgsmål, ønsker og henvendelser i forbindelse med Demokratiets dag kan rettes til:

Maria Gosvig Ladegaard
Projektmedarbejder i DUF

tlf.: 60201425
@: mgl@duf.dk

"Jeg kom kun i dag, fordi min mor tvang mig, men det er jeg virkelig glad for, at jeg gjorde, for det har været en virkelig god dag."

Citat fra grundforløbselev, EUC Thisted

"Jeg er blevet mere sikker på, hvad jeg mener efter i dag, og jeg har en bedre ide om hvilke partier, jeg er enig med. Deres holdninger har gjort, at jeg har ændret mening. nu har jeg fundet nogen, som jeg er mere enig med."

Citat fra grundforløbselev på EUC i Thisted

”DUFs dygtige unge ambassadører engagerede vores elever til at tage stilling til det samfund, som de lever i via nogle rigtig gode debatter. Vi kan varmt anbefale et besøg fra DUF og Demokratiets dag til alle.”

Citat fra lærer på Glostrup Albertslund Produktionshøjskole 

”En kort sammenfatning må være SUCCES!.........workshops virkede virkelig godt ift., at eleverne pludselig opdagede, at de havde en politisk mening, sprogbruget lå i et godt leje, så alle kunne forstå, hvad der blev sagt, og der var god energi i paneldebatten.”

Citat fra lærer på Produktionsskolen i Greve og Høje-Taastrup

<o:p></o:p>