Skolevalg
Hvad er Skolevalg?
Skolevalg er et 3 uger langt undervisningsforløb for skoleelever i 8., 9. og 10. klasse tilrettelagt som et autentisk folketingsvalg. Det arrangeres af Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Formålet er at give eleverne erfaring med, hvad det vil sige at danne sig en politisk holdning og argumentere for deres sag samt stifte bekendtskab med de politiske partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget.
Hvornår er der Skolevalg?
Skolevalg afholdes hvert andet år i uge 3, 4 og 5, og fandt senest sted i 2024. Det blev første gang afholdt i 2015 og næste gang Skolevalg løber af stablen er i 2026.
Hvordan forløber Skolevalg?
Skolevalg udskrives af statsministeren og efterfølges af 3 ugers undervisningsforløb med politik og demokrati som omdrejningspunkt. I løbet af Skolevalg skal eleverne orientere sig i politiske mærkesager, lave nyhedsindslag og deltage i paneldebatter med de politiske ungdomspartier. Forløbet afsluttes med en valghandling, hvor eleverne får udleveret valgkort og stemmesedler og sætter kryds ved det parti, som de er mest enige med.
Skolevalgs arrangører udvælger sammen med ungdomspartierne en række mærkesager, som skal repræsentere en bred vifte af politiske holdninger. Det er disse mærkesager, som eleverne arbejder med i undervisningen og som er til debat på skolerne.
I løbet af Skolevalg er der ungdomspartilederdebat og på valgdagen er der valgfest, hvorfra valgresultaterne offentliggøres, og ungdomspartierne fejrer deres store indsats. Begge dele livetransmitteres på tv og finder sted på Christiansborg.
Hvad er en skolevalgsdebat?
DUF og ungdomspartierne tilbyder at afholde paneldebatter i forbindelse med Skolevalg. Debatterne finder sted på den enkelte skole eller på kommuneniveau. DUF har den overordnede koordinerende rolle og står bl.a. for at holde overblik over debatter, informering af skoler og ungdomspartier og udarbejdelse af retningslinjer for debatterne.
Ungdomspartierne står for at tilmelde frivillige til de enkelte debatter. Debattørerne spænder bredt i både alders- og erfaringsniveau, og ligesom mange elever under Skolevalg deltager i deres første politiske debat, er det også tilfældet for mange af de frivillige debattører. Derfor har Skolevalgs arrangører også et stort fokus på at gøre mødet med en politisk debat til en god og tryg oplevelse – både for elever og debattører.
Skolevalg 2024 i tal
Deltagelse
- 71.000 elever
- 710 skoler
- 96 kommuner
- 340 debatter
- 750 frivillige
De mest populære mærkesager blandt eleverne
- Gør arbejde for unge under 18 år skattefrit
- Giv gratis frokost i folkeskolen
- Afskaf topskatten
- Afskaf brugerbetaling på offentlig transport
- Giv 17-årige ret til at køre bil alene