Ungeinddragelse
I DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd arbejder vi for bedre ungeinddragelse. Men hvad er ungeinddragelse egentlig?
Hvad er ungeinddragelse?
Ungeinddragelse handler f.eks. om, at politikere, kommunen eller uddannelser gør noget aktivt for at involvere unge i beslutninger og projekter, der påvirker unges liv og samfundet generelt. Det er et spørgsmål om, at beslutningstagere lytter til unges idéer, bekymringer og holdninger – og skaber et rum, hvor unge kan få indflydelse.
Måske bliver man som ung inviteret med til at:
- udtale sig på vegne af ens ungdomsorganisation
- udvikle en ny trivselsstrategi i kommunen
- bestemme hvilken mad der skal serveres på ens uddannelse
- finde løsninger der kan gøre hverdagen mere bæredygtig
- ... og meget andet
Det kan handle om alt fra, at du deltager på møder, i workshops, undersøgelser, eller i paneldebatter til at du indgår fast i et ungeråd eller elevråd.
Hvorfor er ungeinddragelse vigtigt?
I DUF arbejder vi for bedre ungeinddragelse, da dét at blive inddraget påvirker trivslen positivt blandt unge. Inddragelse kan give en grundlæggende følelse af at blive hørt og taget alvorligt, så man kan mærke, at man er vigtig i de fællesskaber man er en del af. Derudover har unge vigtige perspektiver på skolen, samfundet osv., som bør komme i spil, da det kan forbedre både skole og samfund at inddrage flere holdninger i beslutningsprocesserne. Og så er unge jo fremtiden – så det er også en fremtidssikring af beslutningerne at inddrage unge tidligt!
Hvad har vi gjort?
I DUF har vi lavet en spørgeskemaundersøgelse samt tre fokusgruppeinterviews med unge mennesker, som har delt ud af deres erfaringer med og ønsker til ungeinddragelse. På baggrund af alle deres gode inputs har vi lavet en guide til unge, som ønsker at blive inddraget. Her har vi samlet de unges gode råd, så viden bliver delt fra ung-til-ung. Se "BLIV HØRT" nedenfor.
Derudover brygger vi på en guide til dem, der ønsker at inddrage unge. De har nemlig også et stort ansvar for at processen bliver god, tryg og (forhåbentlig) givende for alle parter. Den udkommer i efteråret 2024.