Demokratiets Dag
Unge på erhvervs - og FGU-skolerne har desværre lavere demokratisk selvtillid end deres kammerater på gymnasierne. De stemmer mindre til valg, føler sig mindre tilpas i politiske diskussioner og har sværere ved at forstå politiske spørgsmål. Det viser tal fra DUF’s Demokratianalyse. Det er et problem som DUF og en række samarbejdspartnere forsøger at lave om på med Demokratiets Dag, som er blevet afholdt siden 2017.
Demokratiets Dag besøger årligt op mod 50 erhvervsskoler og FGU-institutioner med det formål at bringe den politiske samtale ind i klasselokalerne og motivere eleverne til at deltage i demokratiet.
Og det virker! Efter et besøg fra Demokratiets Dag fortæller flere af eleverne, at de helt sikkert ville stemme, hvis der var valg i morgen sammenlignet med før. Flere føler, at de har fået nok viden til at diskutere politik med familie og venner og flere har fået større indblik i, hvad partierne står for.
”… Jeg synes, at det var lettere at forstå politik i dag. Da jeg hørte om, at vi skulle have politikdag, havde jeg ikke regnet med, at det ville være så spændende, som det faktisk var”
Elev, EUC Sjælland
”Vi synes det var så stor en succes med 150 elever der stadig taler om arrangementet. Eleverne får en god forståelse for demokrati og demokratiets betydning.”
Underviser, Learnmark Horsens
Hvad er Demokratiets Dag?
Demokratiets Dag er et undervisningstilbud i demokrati & politik med fokus på elevernes hverdag, og det der ligger dem på sinde. En repræsentant fra DUF tager sammen med frivillige fra de politiske ungdomspartier ud på skolerne for at diskutere og udvikle elevernes holdninger. Repræsentanterne har vidt forskellige aldre, uddannelsesbaggrunde & erfaringsgrundlag, men har alle det til fælles, at de gerne vil bruge deres fritid på at engagere unge i samfundet og give dem en stemme.
I løbet af dagen vil der være workshops med de ungdomspolitiske repræsentanter som facilitatorer. Her vil eleverne få redskaberne til at diskutere emner såsom unges trivsel, politikerlede, lærepladser og bekæmpelse af kriminalitet. Efter workshops vil der være en paneldebat mellem repræsentanterne, som tager afsæt i emner eleverne selv har valgt. Dagen sluttes af med en markedsplads, hvor eleverne helt frit kan tale med de politiske repræsentanter, om hvad der interesserer dem eller stille spørgsmål til noget der er blevet sagt i debatten.
Bag Demokratiets Dag
Demokratiets Dag er et stolt samarbejde mellem DUF og en række organisationer, som alle arbejder for at styrke erhvervs- og FGU-skoleelevernes demokratiske selvtillid. Det er: Dansk Ungdoms Fællesråd, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Tekniq Arbejdsgiverne, HK Danmark, Danske Erhvervsskoler og – Gymnasier, Danske SOSU-skoler, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Erhvervsskolernes ElevOrganisation, Modstrøm & alle de politiske ungdomspartier.
Kontakt
Hvis du vil vide mere om Demokratiets Dag eller repræsenterer en skole og vil booke et arrangement kan du kontakte Stella Marie Tommerup & Lasse Borris Andersen, som er koordinatorer på projektet.
Sådan kan Demokratiets Dag forløbe:
Sådan kan Demokratiets Dag forløbe:
- 08:00 - 08:15: Fælles introduktion
- 08:15 - 09:15: Workshop 1
- 09:15 - 09:30: Pause
- 09:30 - 10:15: Workshop 2
- 10:15 - 10:45: Pause
- 10:45 - 11:45: Paneldebat
- 11:45 - 12:00: Fælles afslutning