Nyt partnerskab vil have erhvervsskoleelever ind i stemmeboksen
25-01-2019
Centrale aktører på erhvervsskoleområdet mødes mandag 28. januar til første møde i en ny alliance, der skal få bugt med lav valgdeltagelse og lav politisk selvtillid hos elever på erhvervsuddannelserne.
Dansk Ungdoms Fællesråd samler nu 15 forskellige aktører i et nyt partnerskab for at styrke den demokratiske deltagelse på erhvervsuddannelserne. Valgdeltagelsen blandt erhvervsskoleeleverne er nemlig utroligt lav, og det samme er elevernes politiske selvtillid.
”I Dansk Ungdoms Fællesråd er vi rigtigt bekymrede for, om unge på erhvervsuddannelserne kommer til at stå uden for vores demokrati. Både når det gælder deltagelse i valg og deltagelse i samfundets demokratiske liv som helhed. Jeg er grundlæggende bekymret for, at vi er ved at skabe et A- og et B-hold i demokratiet, og derfor skal vi have bekæmpet årsagerne til, at så få elever på erhvervsskolerne deltager i vores demokrati. Det arbejder glæder vi os i DUF til at tage fat på sammen med de mange centrale aktører på området, som heldigvis har sagt ja til at være med”, fortæller Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd – DUF.
Valgdeltagelsen blandt unge på erhvervsskoler er eksempelvis 25 procent lavere end blandt deres jævnaldrende på gymnasierne. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet.
3F: Forstemmende, at så få føler de har indflydelse
Danmarks største fagforbund, 3F, er blandt parterne i partnerskabet. 3F organiserer mange af medarbejderne i de brancher, som mange af erhvervsskoleeleverne skal arbejde i.
”Vi har brug for, at også de unge på erhvervsskolerne blander sig i den demokratiske debat, så det ikke kun er stemmer af højtuddannede og folk fra direktionsgangene, der fylder i den offentlige samtale, men også håndværkere og serviceassistenter,” siger Søren Heisel, forbundssekretær og politisk ansvarlig for uddannelsesområdet i 3F. Han fortsætter:
”Det er forstemmende, at så få erhvervsskoleelever føler, at de har politisk og demokratisk indflydelse i vores og deres samfund. Det er ulighedsskabende for vores samfund, og det skal der gøres noget ved. Det er oplagt, at vores uddannelsessystem sætter fokus på dette problem. Derfor er det et meget vigtigt arbejde, vi her har foran os.”
SOSU-skoler er også ombord
Også uddannelsesinstitutionerne selv er gået ind i kampen. Det gælder eksempelvis Danske SOSU-skoler, der også medvirker i partnerskabet. Det fortæller Michael Esmann, der er sekretariatschef i Danske SOSU-skoler:
"Vi bakker op om projektet, fordi vi ønsker at være med til at støtte, at så mange som muligt får forudsætningerne for at deltage i og bidrage til demokratiet i bred forstand. Projektet ligger i god tråd med det, der allerede foregår på SOSU-uddannelserne for at styrke og udvikle de unges lyst, mod og kompetencer til at deltage i og tilskynde den demokratiske dialog. Det er en vigtig og naturlig del af SOSU-fagligheden at danne gode relationer gennem forståelse for og udøvelse af empati, værdighed, kommunikation, medbestemmelse og respekt. Det gælder i forhold til blandt andet klassekammerater, borgere og samarbejdspartnere på tværs af fagligheder,” siger han.
Fakta om partnerskabet:
Den alvorlige demokratiske situation på erhvervsuddannelserne underbygges af tal, som Dansk Ungdoms Fællesråd har indsamlet blandt 2.420 elever og lærlinge fra 72 erhvervs- og produktionsskoler fordelt over hele landet i de tre sidste måneder af 2017:
- Blot 37,5 procent af de adspurgte er ”helt sikre” på, at de ville stemme til næste folketingsvalg.
- Hele 19 procent af de adspurgte ville stemme blankt.
- Blot 28 procent af de adspurgte tror, politikerne ville tage deres problemer alvorligt, hvis de snakkede med én eller flere af dem personligt.
- Kun hver tredje oplever, at de har muligheden for at engagere sig og søge indflydelse på deres egen dagligdag.
I partnerskabet deltager foreløbigt Dansk Ungdoms Fællesråd, Center for Ungdomsforskning, Danske SOSU-Skoler, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Tænketanken DEA, Uddannelsesforbundet, Undervisningsministeriet, DI, Dansk Erhverv, FOA, Dansk Metal, 3F, Produktionsskoleforeningen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.
Partnerskabet skal over de næste måneder analysere årsagerne til den manglende demokratiske deltagelse og tillid hos erhvervsskoleeleverne og herefter give en række anbefalinger til, hvordan udviklingen kan vendes. Partnerne i projektet forpligter sig efterfølgende til at arbejde for at implementere anbefalingerne enten direkte på skolerne eller ved at påvirke lovgivningen.
Kontakt:
Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, tlf. 29 87 08 01
Jakob Esmann, PA- og pressekonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd, tlf. 60 20 14 14