Whistleblowerordning
På denne side kan du finde DUFs whistleblowerpolitik.
Du kan blandt andet få svar på hvordan man indberetter, hvad man kan indberette og hvordan indberetninger håndteres.
Informationerne på denne side er en opsummeret, forkortet udgave af DUFs whistleblowerpolitik.
Du kan finde DUFs whisleblowerpolitik i fuld længde her.
DUFs whistleblowerpolitik
DUF - Dansk Ungdoms Fællesråds whistleblowerordning har har til formål at sikre trygge rammer for, at ansatte, frivillig og politisk valgte kan ytre sig om kritisable forhold i DUF uden at frygte for negative konsekvenser.
Whistleblowerordningen skal medvirke til, at alvorlige fejl og forsømmelser opdages og i videst muligt omfang forebygges.
Whistleblowerordningen er et supplement til den direkte og daglige kommunikation på arbejdspladsen om fejl og utilfredsstillende forhold mv.
Hvem kan gøre brug af ordningen?
- Alle medarbejdere og tidligere medarbejdere i DUF
- Medlemmer af DUF’s ledelse
- Forretningsudvalg, styrelsesmedlemmer og formandskab
- Andre tilknyttede frivillige i fx udvalg
Hvornår kan whistleblowerordningen anvendes?
Whistleblowerordningen kan kun anvendes til at indberette om forhold, som er omfattet af whistleblowerloven (lov nr. 1436 af 29. juni 2021 og eventuelle senere ændringer). Det gælder for eksempel:
- Grove eller gentagende brud på DUFs samværspolitik
- Strafbare forhold, fx misbrug af økonomiske midler, tyveri, svig, underslæb, bedrageri, bestikkelse mv.
- Grove eller gentagne overtrædelser af lovgivningen
- Grove eller gentagne overtrædelser af væsentlige interne retningslinjer, fx om gaver, regnskabsaflæggelse mv.
- Grove personrelaterede konflikter på arbejdspladsen, fx i form af seksuel chikane eller anden grov chikane
Whistleblowerordningen kan som udgangspunkt ikke anvendes i forhold til utilfredshed med lønniveau, mindre forseelser såsom overtrædelser af interne retningslinjer for rygning og alkohol og mindre grove personrelaterede konflikter og uoverensstemmelser.
For en mere detaljeret beskrivelse af ordningens anvendelse henvises til whistleblowerpolitikken her.
Sådan indberetter du
Indberetninger til DUFs whistleblowerordning foregår gennem portalen Safe2Whistle. Den kan tilgås her.
Foretager du en indberetning, vil følgende oplysninger normalt være nyttige ved den videre undersøgelse af sagen:
- Beskrivelse af forholdet, herunder dato, sted og navnet/navnene på den/de involverede person/personer
- Eventuelle dokumenter eller beviser vedrørende overtrædelsen eller andre oplysninger, som kan lette en undersøgelse af sagen
Du vælger selv, om du indgiver indberetningen i dit eget navn eller anonymt.
Hvis du ønsker anonymitet, er det vigtigt, at du ikke skriver dit navn noget sted i indberetningen. Derudover bør du være opmærksom på, at det ikke kan udelukkes, at din identitet kan udledes af de oplysninger, du selv har givet i indberetningen.
Sådan håndteres indberetninger
Indberetninger til whistleblowerordningen sker som nævnt ovenfor elektronisk via en webportal, Safe2Whistle, der kan tilgås fra internettet.
Bech-Bruun administrerer ordningen som databehandler. Den eksterne forankring har til formål at sikre uvildighed og objektivitet i behandlingen af indberetningerne.
Bech-Bruun vil som ekstern administrator af ordningen frasortere de indberetninger, som ikke falder inden for ordningens formål fra jf. afsnit 3, og som derfor i stedet skal behandles via de almindelige kommunikationskanaler. Du vil i den forbindelse blive opfordret til at rette din henvendelse til den relevante person, fx din nærmeste leder eller dennes leder.
Indberetninger, der falder inden for ordningen, videresendes via whistleblowerportalen til whistleblowerenheden hos DUF, som afdelingschef Signe Bo står i spidsen for. Skulle der opstå habilitetsproblemer i forhold til Signe Bo, inddrages administrationschef Dan Strandberg.
Bech-Bruun orienteres via whistleblowerportalen om resultatet af undersøgelsen og vurderer, om sagen kan betragtes som afsluttet, eller om indberetningen bør give anledning til yderligere undersøgelser.
Du kan læse mere om DUFs whistleblowerordning, herunder frister for sagsbehandling og regler om tavshedspligt og databeskyttelse på nedenstående link:
Læs og download hele DUFs whistleblowerpolitik her.