Det digitale demokrati
Den digitale tidsalder har åbnet verden og de demokratiske deltagelsesmuligheder op. Aldrig før har teknologien spillet så stor en rolle for vores demokrati, samfund og trivsel.
Men udviklingen udfordrer demokratiet: den hårde tone på sociale medier afholder folk fra at deltage i debatten, algoritmen på sociale medier skaber ekkokamre, og tech-giganterne får mere og mere magt.
DUF arbejder for at styrke demokratiet online. Vores mål er at danne unge til at navigere online, at styrke unges online trivsel og at opbygge viden om og sikre at unges holdninger om tech bliver hørt.
På denne side kan du finde værktøjer, viden og arrangementer om den digitale demokratiske samtale og DUF’s arbejde indenfor dette område.
De 10 kommentartyper
DUF ønsker at bidrage til at samfundsdebatten online bliver et trygt rum for unge at færdes i. Derfor har vi i udviklet ’de 10 kommentartyper i dit feed,’ som er en kortlægning af de kommentartyper, vi kan møde i kommentarsporet.
Kun få unge har lyst til at deltage i samfundsdebatten
Kun 12% af unge mellem 16-25 år deltager ofte i debatten online, viser nye tal fra Dansk Ungdoms Fællesråds Demokratianalysen 2023. Det er et demokratisk problem, for hvordan kan vi have en demokratisk og repræsentativ samtale online, hvis langt størstedelen af unge aldrig deltager i den?
Når vi spørger unge hvorfor, de ikke deltager i samfundsdebatten, nævner mange at tonen er hård, og at det ikke er trygt at give sin mening til kende. Tal fra Demokratianalysen 2023 viser også at 45% af alle unge er enige i at tonen i samfundsdebatten online giver dem mindre lyst til at give deres mening til kende online.
De 10 kommentartyper i dit feed
DUF har i samarbejde med digital rådgiver Katrine Thielke udviklet produktet ’de 10 kommentartyper i dit feed’. Formålet er at nuancere og skabe et sprog for, hvordan og hvorfor folk deltager i samfundsdebatten online. Der er mange måder at deltage konstruktivt på, og kommentarsporet indeholder meget mere end blot ’kommentarsporskrigere.’ Tanken er, at hvis vi får en bedre forståelse for, hvorfor folk skriver, som de gør, så er det et godt udgangspunkt for dialog.
Derudover håber vi, at kommentartyperne også kan bruges til refleksion ift. egen adfærd i samt være et hjælpemiddel til moderatorer, der skal forstå, hvem de interagerer, med- og skal skabe et trygt rum for.