Både unge og ældre mener, at tonen online giver dem mindre lyst til at deltage
Danskerne har mindre lyst til at deltage i samfundsdebatten på grund af den hårde tone. Blandt de 16-25-årige er mere end 3 ud af 5 (61 %) helt eller delvist enige i, at tonen i samfundsdebatten online giver dem mindre lyst til at give deres mening til kende. Danskere over 66 år er også kritiske på den online debats vegne. 2 ud af 3 danskere over 66 år (62 %) er helt eller delvist enige i, at tonen i samfundsdebatten online giver dem mindre lyst til at give deres mening til kende.
Denne tendens ser ud til at være stigende. Siden sidste års måling har flere unge og ældre danskere mindre lyst til at give deres mening til kende pga. den hårde tone i den online samfundsdebat. Hvilket er en tendens, der også ses i befolkningen generelt.
Både unge og ældre mener, at debatten online er præget af ekstreme holdninger
Mange danskere mener, at samfundsdebatten online er præget af ekstreme holdninger. Både blandt de unge og ældre er flere end 2 ud af 3 (71 %) helt eller delvist enige i, at samfundsdebatten online er præget af ekstreme holdninger.
Befolkningen er blevet mere skeptiske siden sidste års måling. I 2020 var 3 ud af 10 unge (29 %) helt enige i, at samfundsdebatten online er præget af ekstreme holdninger. I 2021 er det steget til 38 %. For danskere mellem 26 og 65 år er dette tal steget fra 23 % i 2020 til 38 % i 2021.
Et stigende antal af både ældre og yngre mener ikke, at debatten online gør dem klogere på folk, de er uenige med
Færre i befolkningen mener, at debatten online giver dem en bedre forståelse for mennesker og holdninger, de er uenige med.
Andelen af unge, der er helt uenige i, at samfundsdebatten online har givet dem en bedre forståelse for holdninger og mennesker, de er uenige med, er næsten fordoblet fra 8 % til 15 %. Hos danskere over 66 år er andelen, der er helt uenige i, at samfundsdebatten online har givet dem en bedre forståelse for holdninger og mennesker, de er uenige med, steget fra 13 % til 17 %.
I DUF arbejder vi for en bedre digital fremtid
I DUF vil vi sætte til debat, hvordan samfundet takler de udfordringer og dilemmaer, som den øgede digitalisering fører med sig, og vi vil facilitere, at ungdommen er med til at finde nye løsninger og svar.
Derfor har vi bl.a. udviklet 10 guidelines til en bedre debat online, og vi arbejder sammen med Ældre Sagen om projektet Bryd Ekkokammeret, hvor vi ønsker at styrke dialogen om og på det digitale på tværs af fordomme, ekkokamre og alder.
Læs mere om, hvad vi laver på det digitale område her
Læs mere
Tillægsanalysen bygger på tal fra DUFs Demokratianalyse 2021. Hent hele tillægsanalysen om danskernes oplevelser og holdninger til den online samfundsdebat her
Demokratianalysens grundlag er en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen. Det særlige ved undersøgelsen er, at udsnittet har unge med fra 16 år og op samtidig med, at der er en oversampling af aldersgruppen 16-25 år.
Læs mere om Demokratianalysen her. Du kan også downloade hele Demokratianalysen 2021 her