Hent Demokratianalysen 2022 her
Unge er politisk aktive, men følelsen af at mangle tid og overskud, samt følelsen af ikke at vide nok hæmmer unges deltagelse i demokratiet
Mere end fire ud af fem unge har deltaget i en politisk aktivitet inden for det seneste år, men følelsen af at mangle tid og overskud, samt følelsen at mangle viden er stopklodser for at unge deltager mere i vores demokrati. 39 % af unge peger på følelsen af at mangle tid og overskud som hovedårsag til ikke at deltage mere i politik. 28 % af de unge føler, at de ikke ved nok til at kunne deltage mere, end de gør.
Klima og grøn energi er fortsat politisk topprioritet for unge – unges trivsel er rykket markant op, mens integration, flygtninge og indvandrer er rykket ned
Over 2 ud af fem unge markerer klima som et af de tre vigtigste områder for politikerne at tage sig af. 24 % af unge markerer unges trivsel som et af de tre vigtigste områder for politikerne at tage sig af, hvilket er en stigning på 15 %-point sammenlignet med 2019.
De unge mener i lavere grad, at integration, flygtninge og indvandrer bør være en politisk topprioritet. 16 % af unge markerer det som et af de tre vigtigste områder for politikerne at tage sig af, hvilket er et fald på 11 %-point sammenlignet med 2019.
Halvdelen af unge har lav demokratisk selvtillid. Den demokratiske selvtillid er lavest blandt unge, der har eller er i gang med en erhvervsuddannelse
21 % af unge har lav demokratisk selvtillid, mens 29 % har meget lav demokratisk selvtillid. Den lave demokratisk selvtillid blandt unge betyder, at en stor del af unge ikke føler, at de har noget at byde ind med i politiske diskussioner, at de nemt kan forstå politiske spørgsmål, eller at de har politiske holdninger, som er værd at lytte til.
Problemet med lav politisk selvtillid er særligt udbredt blandt unge, der har eller er i gang med at tage en erhvervsfaglig uddannelse. Blandt de erhvervsuddannede unge har 3 ud af 4 lav demokratisk selvtillid.
Unge mener, at onlinedebatten er for ekstrem – dog mener de i højere grad en den øvrige befolkning, at onlinedebatten giver dem forståelse for holdninger og mennesker, de er uenige med
Over 2 ud af 3 unge er enige i, at samfundsdebatten online er domineret af ekstreme holdninger. Mere end halvdelen af de unge er enige i, at tonen i samfundsdebatten online giver dem mindre lyst til at give deres mening til kende. Dog er 33% af unge er enige i, at samfundsdebatten online giver dem en bedre forståelse for holdninger og mennesker, de er uenige med. Kun 15% af de 26+ årige er enige i samme udsagn.