Demokratiets Dag på Vesterbro: Alle unge skal i stemmeboksen - demokratisk selvtillid er nøglen
25-10-2022
Skrevet afStella Marie Tommerup
Unge på landets erhvervsuddannelser stemmer mindre end jævnaldrende på gymnasierne. Derfor afholder DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd ’Demokratiets Dag’ rundt i hele landet for at pumpe noget demokratisk selvtillid ind i eleverne frem mod folketingsvalget. Tirsdag deltog Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i Demokratiets Dag på SOSU H, for at få indblik i unges holdninger og ungdomslivets dilemmaer frem mod folketingsvalget d. 1. november.
Det er tirsdag morgen, og duften af kaffe spreder sig i kantinen på SOSU H, hvor eleverne gør sig klar til en anderledes undervisningsdag. Normalt beskæftiger de sig med mennesker, men i dag snakker de flyafgifter, praktikløn, gratis tandlægebesøg og meget mere. DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd er nemlig rykket ud med Demokratiets Dag, som har til formål at få flere unge med i det demokratiske fællesskab.
”Vi skal have alle unge engageret i demokratiet. For unge er politisk aktive og har holdninger til vores samfund, men følelsen af manglende demokratisk selvtillid og ikke at vide nok, kan være en stopklods for deres demokratiske deltagelse. Derfor er vi glade for at afholde Demokratiets Dag på SOSU H, så vi kan pumpe noget demokratisk selvtillid ind i eleverne” siger Christine Ravn Lund, forkvinde for DUF.
På dagen vil eleverne møde andre unge, som er politisk aktive, og få mulighed for selv at diskutere og udvikle deres holdninger. Tirsdag besøgte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og folketingskandidat Clara Halvorsen (RV) demokratiets dag på SOSU H. Her var de med til at lege dilemmalege med eleverne og bringe politik helt ind i klasseværelset og på den måde at mindske afstanden mellem politik og elevernes hverdag.
Konsekvenser for demokratiet
Mens den generelle valgdeltagelse for unge førstegangsvælgere stiger, halter de unge på erhvervsskolerne stadig efter. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet. Denne viser blandt andet, at valgdeltagelsen blandt unge på erhvervsskolerne ved folketingsvalget i 2019 var 16,2%-point lavere end hos deres jævnaldrende på gymnasierne.
Igennem demokratiets Dag får eleverne mulighed for at diskutere retningen for samfundet med udgangspunkt i deres egne interesser samt erfaringer og opleve, at deres holdninger betyder noget. På den måde tager man politik ud fra borgens tykke mure og direkte ind i klasselokalet, så unge sammen med sine klassekammerater og venner, kan diskutere politik og skabe sin egen holdning til samfundet. En oplevelse som forhåbentlig bliver siddende i eleverne, og som de tager med hjem til spisebordet, hvor vi ved meget af den demokratiske dannelse og selvtillid opstår.