Ungdomsdelegater til COP26: Vi har råbt højt på gaderne, nu er det tid til, at vi kommer med ind i forhandlingslokalet.
18-11-2021
De unge klimademonstranter har fået verden til at lytte til ungdommens opråb, men de to danske FN-ungdomsdelegater til COP26 arbejder stadig for at normalisere ungeinddragelse.
Nadia Gullestrup Christensen og Emma Susanna Turkki er landet i Glasgow. Foran dem venter 16 dages klimatopmøde. De to kvinder i 20’erne er som DUFs ungdomsdelegater en del af den danske delegation, der forhandler på vegne af Danmark.
Ungdomsdelegaterne deltager bl.a. i sideevents, sidder med til morgenmøderne i den danske delegation med ministre og embedsfolk og har travlt med at deltage i møder og arrangementer. Men når de bevæger sig gennem Blue Zone, går døren til forhandlingslokalet i.
”Det er ret frustrerende, at vi er en del af delegationen, men at vi ikke har adgang til at sidde med ved selve forhandlingsbordet,” siger Emma Susanna Turkki.
En stor del af ungdomsdelegaternes arbejde går netop ud på at sparke disse døre ind for at normalisere ungeinddragelse. Det har været en udfordring ved COP26, da endnu flere døre end normalt har været lukket på grund af COVID-19.
”Det er selvfølgelig irriterende, at der er forskellige barrierer for at komme helt med ind, hvor beslutningerne træffes, så vi får reel indflydelse. Men det er et enormt vigtigt skridt, at vi har fået skabt en struktureret ungeinddragelse i Danmark, og at vi har haft adgang til udviklingsministeren og forhandlingsteamet både før og efter, de har forhandlet, for det er bestemt ikke en selvfølge i alle lande, siger Nadia Gullestrup Christensen.
Derfor er Emma Susanna Turkki og Nadia Gullestrup Christensen også glade for Danmarks ungdomsdelegatprogram, da Danmark er med til at bane vejen for, at andre lande får en struktureret ungeinddragelse og forstår, hvor vigtigt det tætte samarbejde med unge er.
Unge nedbryder siloer
Når unge får taletid, er det ikke kun vigtigt, fordi de repræsenterer den del af befolkningen, der skal leve længst tid med konsekvenserne af klimaforandringerne. Det er også vigtigt, fordi de bidrager med nye perspektiver.
En af de perspektiver er at se klima i et større lys. Der er nemlig en tendens til at politik tænkes i adskilte siloer. Derfor har ungdommen skulle ruske op i de indgroede arbejdsgange. Ungdomsdelegaterne er ikke i tvivl om, at de unge har spillet en vigtig rolle i at få indført en mere holistisk tilgang til klimaspørgsmålet.
”Vi kan ikke skille klimakrisen fra biodiversitetskrisen, og de løsninger vi finder, skal tage højde for, at konsekvenserne rammer skævt, så faktorer som kønsrettigheder og fattigdom også bliver taget hånd om. Det er et perspektiv, der kommer fra de unge,” siger Nadia Gullestrup Christensen.
Det er ikke kun de garvede forhandlere, der har lært noget af de unge. Det har de unge nemlig også selv.
”Det har betydet rigtig meget for os at mødes med andre unge og høre deres perspektiver. Vi har talt med unge, der ikke ligner os selv, og vi har fået et netværk af nordiske unge, vi skal arbejde meget mere sammen med,” siger Emma Susanna Turkki.
Fra brosten til bonede gulve
Ungdomsdelegaterne mener ikke, de havde fået den samme taletid ved COP26, hvis de unge ikke havde råbt højt på gaderne over hele verden. Alligevel er de klar til at ændre deres retorik.
”Vi har været vrede, og vi har råbt højt. Med god grund. Men nu er det også tid til at unge lytter, så vi kan træde ind i forhandlingslokalerne,” siger Emma Susanna Turkki.
Hun mener, at der har været brug for at råbe politikerne op uden om det etablerede system, men at det også er vigtigt at være med der, hvor beslutningerne træffes. Og hun er ikke i tvivl om, at det har haft en betydning, at de har været med ved COP26.
”Det giver så god mening at sende unge afsted til klimatopmøde. Ja, vi kan i den grad kritisere slutdokumentet for ikke at være ambitiøst nok, men vi har fået en aftale og landene har forpligtet sig på at aflevere deres genbesøgte nationale klimabidrag allerede i 2022. Der er blevet opbygget momentum, og her spiller de unge en kæmpe rolle,” siger Nadia Gullestrup Christensen.