Hvorfor en Demokratikommission?
Vi lever i en tid, hvor demokratiet på en lang række parametre er udfordret. Mulighederne for at deltage i den offentlige samtale har aldrig været mere mangfoldige, men tonen på de sociale medier afskrækker flertallet af unge fra at diskutere holdninger online. Vi ligger stadig i toppen af verdensranglisten, når det handler om at deltage i det repræsentative demokrati gennem valg, men tilliden til de centrale institutioner og politikere er bemærkelsesværdig lav. Mængden af nyheder om politik er massiv som aldrig før, men færre og færre stoler på de etablerede medier som troværdige aktører. Frivilligheden og det lokale engagement blomstrer, men flere og flere føler sig koblet af samfundsudviklingen og marginaliseret.
Der er med andre ord et utal af dilemmaer, der rejser spørgsmålet: Er det danske demokrati i krise?
Derfor etablerede DUF en bredt sammensat Demokratikommission, der har bidraget med forslag til tiltag, som kan sikre et stærkt tidssvarende demokrati i Danmark, og derigennem komme med bud på, hvordan det danske demokrati kan udvikles, så det fortsat er den bedste ramme for udviklingen af Danmark som demokratisk fællesskab og unges samfundsengagement.
Demokratikommissionen præsenterede sine analyser og anbefalinger den 22. januar 2020.
Demokratikommissionen mødes stadig hvert år for at sætte demokratiets tilstand til debat. Derudover afholder Demokratikommissionen løbende dialogmøder rundt i Danmark for at sætte fokus på demokratiske udfordringer samt bidrage med løsninger på udfordringerne.
Hent Demokratikommissionens betænkning her.
Vil du have betænkningen tilsendt? Skriv til duf@duf.dk for at få din kopi