Er lovgivningsprocessen demokratisk forsvarlig? Femte møde i Demokratikommissionen afholdt
06-09-2019
Den 2. september gennemførte Demokratikommissionen sit femte og sidste ordinære møde. Temaet for drøftelserne var "Demokratiske Institutioner & Systemer" og medlemmerne diskuterede emner som borger-inddragelse, vilkårene for Folketingets arbejde og forholdet mellem embedsmænd og politikere.
Medlem af Folketinget for Venstre, Eva Kjer Hansen, lagde for i debatten. Med udgangspunkt i bogen "Det Forsømte Folketing" diskuterede Kommissionen den problematik at de folkevalgte drukner i dokumenter, og at der dermed bliver mindre tid til at lytte til borgerne og civilsamfundet. Hvor der i 1975 var ca. 5.000 dokumenter om året fra de beslutningsforberedende udvalg i Folketinget, er tallet i dag 38.588 dokumenter om året. Konsekvensen er at "afstanden mellem de love, der vedtages, og de borgere, der skal leve efter dem, bliver større og større", som DUFs formand Chris Preuss og formanden for Demokratikommissionen, Lisbeth Knudsen, skrev i en kronik i information, forud for mødet (se link til denne nedenfor).
Til at give indspark til debatten havde Demokratikommissionen også inviteret tidl. generaldirektør for DR, Christian S Nissen, samt professor emeritus i Statskundskab, Jørgen Grønnegaard Christensen. De diskuterede bl.a. fordelene og ulemperne ved forligskulturen på Christiansborg, som på mange måder sikrer stabilitet i lovgivning, men også gør det svært for borgerne, interesseorganisationer og andre udenfor forligskredsen at gennemskuere og influere det politiske indhold af store reformer af samfundet.
Næste gang Demokratikommissionen mødes bliver det til et afsluttende arbejdsdøgn, hvor de endelige anbefalinger fra Kommissionen skal fastlægges.
Demokratikommissionen lancerer derefter sine anbefalinger i januar 2020.