DUFs strategi
Visionen for DUFs arbejde i strategiperioden 2019/20 er, at alle unge skal med i fællesskabet. Fællesskabet er for os både det store samfundsfællesskab, det globale fællesskab og det demokratiske fællesskab. Det er også de 5.000 forskellige fællesskaber, der findes i DUFs medlemsorganisationers lokalforeninger. Og det er det nære fællesskab på skolen, i boligforeningen eller ungdomsklubben. Fællesskabet tager, ligesom DUFs medlemsorganisationer, mange forskellige former og har vidt forskellige formål og aktiviteter. Det afgørende er, at alle unge har en plads i fællesskabet – både det nære fællesskab i lokalforeningen og i det store demokratiske fællesskab i Danmark.
I Dansk Ungdoms Fællesråd er vi grundlæggende bekymrede for den stadig større andel af vores generation, som står udenfor fællesskabet. Det kalder på handling – fra politikere og beslutningstagere, men først og fremmest fra os selv, som ungdom og som foreningsliv. Derfor er visionen for DUFs arbejde i strategiperioden, at alle unge skal med i fællesskabet.
Derfor vil DUF i strategiperioden arbejde for at modvirke og ændre på nogle af de centrale udfordringer, som ungdommen står over for: Øget præstationspres, flere psykisk sårbare unge, unges systematisk lavere valgdeltagelse, unge nydanskeres marginalisering, en udfordrende tid for demokratiet, unges manglende indflydelse på Danmarks og verdens udvikling og lavere politisk selvtillid hos unge på erhvervsuddannelserne.
Vi har en klippefast tro på, at et stærkt fællesskab, med en plads til alle unge, er svaret på udfordringerne. Derfor vil vi i strategiperioden sætte alle sejl ind på, at alle unge får en plads i det lokale, nationale og globale fællesskab.Strategiens fire temaer er:
- Et stærkt demokrati - som livsform og som styreform
- Et stærkt foreningsliv
- Unge med internationalt udsyn og engagement
- Det gode ungdomsliv
I strategiperioden vil DUF derfor, for at opfylde vores vision om alle unge med i fællesskabet, blandt andet sætte særligt ind for:
- At styrke vores medlemsorganisationer gennem flere og nyskabende uddannelsesaktiviteter
- At udvikle de stærke foreningsfællesskaber, så de i endnu højere grad bliver rummelige fællesskaber med plads til alle unge
- At sætte vores demokrati til debat og udvikle nye løsninger for at styrke vores demokrati
- At styrke den demokratiske dannelse på erhvervsuddannelserne, for at modvirke den demokratiske ulighed mellem ungdomsuddannelserne
- At give unge en stærk stemme i verden
- At få flere danske unge engageret i det lokale og globale fællesskab
- At styrke unges evne og mulighed for at være stærke forandringsagenter i deres egne samfund
DUF arbejder med seks tværgående kerneopgaver: Folkemødet, Interessevaretagelse, Kommunikation, Politikudvikling og Sagsbehandling. Derudover udviklingsopgaver, der går på tværs af strategien: styrke og udbrede DUF-tilgangen til uddannelse og vores arbejde med Verdensmål.
Den nuværende strategi kan læses nedenfor.