• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Skolevalg er kommet for at blive

Folketingets Præsidium og undervisningsministeren har besluttet at gøre Skolevalg til en fast begivenhed på landets skoler.
19. juni 2017|RSS|Cecilie Meldgaard Goth

Erfaringerne med Skolevalg har været så gode, at Folketingets Præsidium og undervisningsministeren nu har besluttet, at de kommende generationer af vælgere også skal have muligheden for at prøve deres holdninger af og øve sig i at stemme.

Sådan stod der den pressemeddelse, som Folketinget udsendte i torsdags, efter at et enigt Præsidium havde truffet beslutningen om, at Folketinget skal afsætte midler at holde Skolevalg hvert andet år fremover for de ældste skoleelever i hele landet.

Se hele pressemeddelsen

DUF-formand: Vigtig beslutning for fremtidens demokrati
Folketinget og Undervisningsministeriet har i samarbejde med DUF afholdt Skolevalg for elever i 8.-10. klasse i 2015 og 2017. Formålet har været at styrke de unges politiske selvtillid, lære dem om demokratiets rettigheder og pligter og gøre dem fortrolige med det at stemme. Unge stemmer nemlig markant mindre end andre vælgere. 

Skolevalg har dog været en midlertidig ordning, indtil undervisningsministeren og Folketinget nu har fundet midler til at gøre det permanent.

Hos DUF blev den nyhed modtaget med stor begejstring fra formand Kasper Sand Kjær, der roser Folketinget for at hæve truffet en vigtig beslutning for unges demokratiske deltagelse og fremtidens demokrati:

”I DUF ved vi fra vores demokratiundersøgelse, at unges politiske selvtillid er faldet markant de sidste par år. Skolevalg har vist sig at have yderst positive effekter på netop elevernes demokratiske engagement. Derfor skal der fra DUF lyde stor ros til Folketingets Præsidium og undervisningsministeren for at gøre Skolevalg til en fast tilbagevendende begivenhed. Vi glæder os til sammen med alle de politiske ungdomsorganisationer at diskutere politik og demokrati med alle landets folkeskoleelever også i de kommende år.”

FAKTA: Skolevalg
Skolevalg giver elever i 8., 9. og 10. klasse muligheden for at deltage i en autentisk afholdt valghandling med stemmesedler og stemmebokse. Op til selve valghandlingen deltager eleverne i et tre uger langt valgkampslignende undervisningsforløb, hvor de arbejder med politiske mærkesager, danner deres egne politiske holdninger og deltager i debatter med politisk aktive unge fra ungdomspartierne. I 2017 satte 45.000 elever kryds på stemmesedlen, og 30.000 elever deltog i debatter med ungdomspartierne.

Skolevalg er i 2015 og 2017 blevet fulgt af forskere fra Københavns Universitet, som har kunnet dokumentere, at Skolevalg har styrket elevernes politiske selvtillid, der er vigtig for, om man ender med at afgive sin stemme ved rigtige valg. Skolevalg har også styrket elevernes tiltro til det politiske system og til politikerne, ligesom de er blevet bedre til at genkende de politiske partiers ideologier.

Læs mere om Skolevalg

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Årets Ungdomsforening 2017
Årets Ungdomsforening belønner foreninger, grupper eller projekter, der styrker foreningslivet i DUFs medlemsorganisationer. Både DUFs medlemsorganisationer, lokalforeninger, kommuner og...
Ny analyse: Kommuner nedprioriterer folkeoplysningen
Kommunerne bruger færre og færre midler på folkeoplysende aktiviteter, viser ny analyse fra DUF af økonomien på folkeoplysningsområdet de sidste 10 år.
Fem anbefalinger til at styrke det frivillige, sociale arbejde i Danmark
Task force nedsat af børne- og socialminister Mai Mercado (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) er nu klar med en række anbefalinger, der skal styrke det frivillige, sociale arbejde i Danmark.

Relaterede sider

Relaterede filer

Scherfigsvej 5  |  2100 København Ø  |  Tlf. 39 29 88 88  |  CVR. 13078513