• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Unges valg

Ungdomspartierne er uundværlige for deres moderpartier - især under valgkampen. De unge kan sætte tingene på spidsen og dermed få opmærksomhed, påpeger en valgforsker.
13. november 2007|RSS|Arne Simonsen

Flere unge er begyndt at melde sig ind i et ungdomsparti. På blot to år er tallet steget med ti procent. For tiden tiltrækker SFU flest unge - men det er der ingen enkel forklaring på, vurderer valgforsker Lars Bille:
”De temaer, som SF står for, er meget oppe i tiden, som for eksempel miljø eller uddannelse. Men det er meget tidsånden, som afgør, hvilke partier der tiltrækker de unge,” siger lektor ved Statskundskab ved Københavns Universitet, Lars Bille, ifølge Dagbladenes Bureau.

Formanden for SFU, Nanna Westerby, mener dog, at fremgangen skyldes, at ungdomsorganisationen laver aktioner. I oktober gik SFU i Århus for eksempel på gaden for at rette opmærksomheden mod den globale opvarmning. Det gjorde de ved at smide tøjet, bortset fra shorts og nissehuer, for at vise, hvordan julen i 2030 ville se ud, hvis ikke der bliver gjort noget imod klimatruslen.

”Ungdomsorganisationerne har ofte en alternativ måde at gribe tingene an på, og de formår at sætte dem lidt skarpere op. Desuden tænker de lidt anderledes, end de gør i de voksne partier, og det kan bestemt være en fordel for de politiske partier, at de har en ungdomsorganisation, der er synlig,” siger Lars Bille til Dagbladenes Bureau.

Ungdomspartierne er vigtige for deres moderpartier, fordi de fungerer som rekrutteringskanal, og særligt under valgkampen, hvor der skal hverves vælgere og opsættes plakater, spiller de en afgørende rolle. Der er ingen tvivl om, at man ovenfra holder øje med de talentfulde ungdomspolitikere, fastslår lektor Lars Bille.

Lars Løkke Rasmussen (V), Brian Mikkelsen (K) og Henrik Sass Larsen (S) er alle eksempler på politikere, der tidligere har været formænd i et ungdomsparti.

Ungdomspartier i tal
1.955 unge under 30 år er betalende medlemmer af SFU, som dermed er Danmarks største ungdomsparti. De er tæt forfulgt af Socialdemokraterne (DSU), som har 1.792 medlemmer. Venstres Ungdom (VU) har 1.755 medlemmer - det laveste medlemstal for VU i ti år, skriver Dagbladenes Bureau.

Tilbage til nyhedsoversigten

Seneste nyheder

Her er DUFs seks nye ungdomsdelegater til FN
Alle seks ungdomsdelegater til FN er nu valgt. Ungdomsdelegaterne skal i 2018 repræsentere danske unge til topmøder i FN.
Ekstremt demokratisk
I samarbejde med teatergruppen C:NTACT har DUF udviklet forestillingen "Ekstremt demokratisk". En forestilling, der har premiere i denne uge, og som du kan komme med til GRATIS den 8. december 2017.
Beskæftigelsesministeren besøgte Demokratiets Dag
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og en række medlemmer af regeringens Disruptionråd oplevede Demokratiets Dag på en erhvervsskole i Hjørring.

Relaterede sider

Relaterede nyheder

Relaterede filer