• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Årets Ungdomskommune 2017

Prisen som Årets Ungdomskommune går til Sønderborg Kommune. En kommune som i allerhøjeste grad har fokus rettet mod de unge, og som med en alsidig ungdomspolitik formår at skabe et solidt grundlag for et godt ungdomsliv.

Det var et enigt dommerpanel, der tirsdag den 22. november pegede på Sønderborg Kommune som Årets Ungdomskommune 2017. Om vinderkommunen sagde dommerne:

Sønderborg Kommune udnytter på fornemste vis, at de er en grænseby i grænseegnen. De løfter og bruger aktivt, at de har mange udlændinge. De nytænker globaliseringens udfordringer og kommer med løsninger til, hvordan globaliseringen kan bruges positivt.

I dommernes vurdering blev der ydermere lagt vægt på, at kommunen formår at løfte på alle parametre: De sikrer en stærk deltagelse, har et rigt og inddragende fritidsliv, løser udkantproblematikken fornuftigt ved at tilbyde gratis transport fra oplandet, og så formår Sønderborg Kommune at give alle unge en stemme. Det gælder både handicappede unge, udsatte unge og helt almindelige unge.

”Vi kommer ikke til at hvile på laurbærrene”
Sønderborg Kommunen har taget et aktivt valg om at prioritere at give de unge reel indflydelse. Dette gør de blandt andet med 1 mio. kr. til uddeling fra elevrådet/ungdomsrådet.

”For os har det topprioritet, at unge mennesker skal have lyst til at bo, arbejde og studere i Sønderborg Kommune. Derfor inddrager vi også de unge i mange af de beslutninger, der har med deres hverdag at gøre – for det er dem, der bedst ved, hvad der skal til for at være en attraktiv kommune at være ung i,” siger Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune.

”Jeg er helt utrolig glad og stolt over, at Sønderborg Kommune er valgt af DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd, som Årets Ungdomskommune 2017 – det er en pris, som betyder rigtig meget for hele Sønderborg. Og jeg kan godt love, at vi bestemt ikke kommer til at hvile på laurbærrene – vi har mange planer i de kommende år for, hvordan vi kan blive en endnu bedre ungdomskommune,”
slutter borgmester Erik Lauritzen.

Stort tillykke
På vegne af hele dommerpanelet vil jeg gerne ønske Sønderborg Kommune stort tillykke. I DUF sætter vi stor pris på, at ungepolitik prioriteres, og vi håber og glæder os til at se og følge endnu flere spændende unge-initiativer i Sønderborg såvel som i landets mange andre kommuner”, siger Kasper Sand Kjær, formand i DUF.

Prisen som "Årets Ungdomskommune 2017" overrækkes i starten af det nye år, hvorefter Sønderborg kan bryste sig af at være den bedste kommune for unge i hele det kommende år.

Årets andenplads går i år til Norddjurs Kommune, som hædres for den særlige indsats, de gør for at fastholde, løfte og holde fremtidens unge på sporet. Tredjepladsen går til Aabenrå, som fremhæves for kommunens store arbejde med at blive en studieby uden for de store byer.

Fakta om Årets Ungdomskommune
Prisen som ”Årets Ungdomskommune” blev stiftet i 2006 af DUF og uddeles i dag som en anerkendelse af de kommuner, der går forrest for at sikre gode vilkår for unge. Vinderen er kåret af et dommerpanel bestående af Kasper Sand Kjær, DUFs formand, Rikke Lauritzen, næstformand KLs Børne- og Kulturudvalg, Willy Eliasen, borgmester i Egedal Kommune (vinder af Årets Ungdomskommune 2016) og Maria Bruselius, lektor på Center for Ungdomsforskning.

Læs mere om prisen "Årets Ungdomskommune"

Årets Ungdomskommune

Med uddelingen af Årets Ungdomskommune belønner DUF hvert år den kommune, der gør en ekstraordinær indsats for at forbedre unges udfoldelsesmuligheder og levevilkår – gerne ved at skabe gode rammer for frivilligt arbejde med børn og unge.

Både kommunen selv, enkeltpersoner og foreninger kan indstille en kommune. En kommune kan indstilles, hvis den fx giver ekstra gode rammer for unge musikere, har en spændende ungdomspolitik, har etableret et ungdomsråd eller noget helt fjerde – alle tiltag tæller!

Vinderkommunen belønnes med titlen “Årets Ungdomskommune” og et værk af en ung kunstner.

"I DUF sætter vi stor pris på, at ungepolitik prioriteres, og vi håber og glæder os til at se og følge endnu flere spændende unge-initiativer i Sønderborg."

Kasper Sand Kjær,
DUFs formand

"Jeg kan godt love, at vi bestemt ikke kommer til at hvile på laurbærrene – vi har mange planer i de kommende år for, hvordan vi kan blive en endnu bedre ungdomskommune.” 

Erik Lauritzen,
Borgmester i Sønderborg Kommune

De nominerede 2017

 • Skive Kommune
 • Norddjurs kommune
 • Egedal Kommune
 • Frederiksberg Kommune
 • Vallensbæk Kommune
 • Sønderborg Kommune
 • Aabenraa Kommune
 • Ringsted Kommune
 • Lolland Kommune.