• Forside
 • Nyheder og analyser
  Nyheder og analyser
  Få de seneste nyheder og de mest dybdegående analyser om unge, foreningsliv og demokrati i vores nyheds- og analysesektion.
 • Medlemstilbud
  Medlemstilbud
  Som medlem af DUF kan du blandt andet få assistance til organisationsudvikling, indgå i netværk og deltage i fyraftensmøder.
 • Tilskud og puljer
  Tilskud og puljer
  DUF tilbyder en række muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter og aktiviteter i både ind- og udland.
 • DUFs arbejde
  DUFs arbejde
  En række projekter og indsatsområder er kernen i DUFs arbejde for at fremme unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Om DUF
  Om DUF
  DUF er en service- og interesseorganisation for landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. DUF fremmer unges deltagelse i foreningslivet og demokratiet.
 • Materialer
  Materialer
  I DUFs materialesektion kan du downloade eller bestille bøger, brochurer, analyser og faktaark inden for emner, der vedrører både det nationale og internationale område.

Viborg vinder pris for at inddrage unge

Viborg har succes med at tage de unge med på råd. Derfor kåres Viborg nu som årets ungdomskommune. Prisen blev overrakt af DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, torsdag den 19. januar.

Viborgs politikere og embedsmænd mødes hvert halve år ansigt til ansigt med kommunens unge for at diskutere politik. Konceptet ’Unge på Tinge’ er på kort tid blevet et stort tilløbsstykke med op mod 100 deltagere. 

Det er en af grundene til, at DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, torsdag aften officielt kårede Viborg som ’Årets Ungdomskommune 2012’.

”På en lang række områder har Viborg vist, at lokalpolitikere sagtens kan engagere unge i demokratiet, hvis kommunen har viljen til det. Viborg har klart prioriteret inddragelse af de unge og bakker indsatsen op med gode vilkår for foreninger og frivillige aktiviteter, som unge kan deltage i. Udover prisen som Årets Ungdomskommune får Viborg også en hel generation af handlekraftige og engagerede samfundsborgere. Og det er vist belønning i sig selv,” siger DUFs formand Signe Bo. 

Giver de unge ordet
Kernen i Viborgs ungeindsats er ifølge borgmester Søren Pape Poulsen (K) en konstant dialog, hvor de unge kommer med på råd, når kommunen planlægger sin politik og aktiviteter for unge:

”De unge jo er dem, vi skal bygge fremtiden på. Derfor er det afgørende, at de helt fra små ”læres op til demokrati” og til at tage ansvar, at de er aktive i de demokratiske foreninger, og at de lærer, at de har mulighed for at være med til at påvirke beslutningerne,” siger Søren Pape Poulsen. 

Han forklarer, at kommunen arbejder systematisk med at inddrage unge i demokratiske organer som elevråd, fælleselevråd, klubråd, ungdomsråd og foreningsliv. Søren Pape Poulsen er glad for, at de unge påskønner parløbet med politikerne – eksempelvis gennem succesen ’Unge på Tinge’, hvor de unge diskuterer med garvede byrødder.

15 projekter styrker demokrati og foreninger
Det er repræsentanter fra Viborg Ungdomsråd, der har indstillet kommunen til prisen som ’Årets Ungdomskommune 2012’. De unge har fremhævet ikke færre end 15 projekter, som har udviklet ungdomsdemokratiet og styrker deres muligheder for at deltage i foreningsliv og frivillige aktiviteter.

At kommunen tager samarbejdet med de unge alvorligt og sikrer mange og alsidige tilbud i foreningslivet har ifølge DUFs formand Signe Bo været essentielt for beslutningen om at belønne Viborg med prisen som ’Årets Ungdomskommune 2012’. 

Hun håber, at prisen motiverer Viborg til at fortsætte den gode indsats med at inddrage de unge og styrke foreningslivets vilkår.  

Nye initiativer på vej
Og i Viborg hviler man ikke på laurbærrene. Kommunen har ifølge Søren Pape Poulsen indledt året som landets bedste Ungdomskommune ved at skyde en række konkrete initiativer i gang:

”Det er nødvendigt at lægge os i selen for at fastholde den positive udvikling,” fastslår borgmesteren og peger på tiltag som videreudvikling af en ungeportal, et ungdomscenter for ungdomsskolerne, etablering af en såkaldt midtbyklub og forsøg med en særlig lederuddannelse for unge frivillige. 

Om "Årets Ungdomskommune"

Ungdomskommuneprisen blev indstiftet af DUF- Dansk Ungdomsfællesråd i 2006 som en anerkendelse af de kommuner, der går forrest for at sikre gode vilkår for unge. Vinderen samt 2. og 3. pladsen er udpeget af et dommerpanel bestående af DUFs formand Signe Bo, Rasmus Scheelke, konsulent i Kommunernes Landsforening, og Klaus Levinsen, der er ph.d., studieleder og lektor i politisk sociologi ved Syddansk Universitet.

Tidligere vindere

Indstil din kommune

De unge jo er dem, vi skal bygge fremtiden på. Derfor er det afgørende, at de helt fra små "læres op" til demokrati.

Søren Pape Poulsen,
Viborgs borgmester

Dommerne

Viborg blev valgt blandt 14 indstillede kommuner af en dommerkomite bestående af Klaus Levinsen, studieleder og lektor ved Syddansk Universitet, Søren Frilander, konsulent i Kommunernes Landsforening (KL) og DUFs generalsekretær Kåre Månsson.