Valgretskommissionen
Hvad er Valgretskommissionen, og hvad skulle den til for? Få svaret her.
Valgretskommissionen blev nedsat af DUF i 2010 med 23 toppolitikere, interesseorganisationer og demokratieksperter.
Kommissionen afgav sin betænkning den 1. december 2011 med 28 forslag til tiltag, der kan styrke unges deltagelse i demokratiet.
Valgretskommissionen anbefaler følgende 28 tiltag:
Unges valgdeltagelse
1. Lad indenrigsministeren koordinere demokrati-initiativer
2. Lav nationale ’get-out-the-vote-kampagner’
3. Send invitation til førstegangsvælgere
4. Opret valgsteder på ungdomsuddannelser
5. Indfør frit valg af afstemningssted
6. Indfør årlige skolevalg
7. Hold valgaftener på skoler og ungdomsuddannelser
Unges demokratiske deltagelse
8. Inddrag unge i kommunerne
9. Gør vælger- og partiforeninger mere attraktive for unge
10. Dan elevråd på alle uddannelsesinstitutioner
11. Giv elevrådene mere magt
12. Opret fælleselevråd i kommunerne
Unges demokratiske dannelse
13. Undervis i samfundsfag på lavere klassetrin
14. Styrk skolernes demokratiundervisning
15. Giv ungdomspolitikere og –organisationer adgang til uddannelsessteder
16. Indfør foreningspraktik i grundskolen
17. Målret grundlovsdag til unge
18. Lav partnerskaber mellem skoler og foreningsliv
19. Engagér flere udsatte unge i foreningslivet
20. Optimér ’Projekt Frivillig’
21. Fortsæt arbejdet i Ny-Dansk Ungdomsråd
Unge, medier og politik
22. Lav tv-debatter med politiske ungdomsorganisationer
23. Styrk formidlingen af samfund og politik til unge
24. Skab samfundsrelevant indhold til nye medier
25. Del viden om politik i sociale medier
Valgret og valgbarhed
26. Sæt 16-års valgret på dagsordenen i Folketinget
Forskning og viden
27. Lav demokrati-undersøgelser blandt 14-25-årige
28. Styrk forskningen i unge og demokrati
Valgretskommissionens 23 medlemmer var sammensat bredt af politikere, forskere, medierepræsentanter og ledere fra relevante interesseorganisationer.
Partier
- Christian Mejdahl (V), Valgretskommissionens formand, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF’er (1997-2007) og fhv. borgmester i Løgstør:
”Det er ganske udmærket at få sat spot på de unges demokratiske engagement, for det er dem, der skal føre samfundet videre. Jeg håber, at kommissionen når frem til nogle tiltag, der kan fremme de unges interesse for de demokratiske spilleregler og blive mere aktive medspillere i den demokratiske proces.” - Britta Caroc Schall Holberg (V), folketingsmedlem (1987 – ) og fhv. minister:
"Jeg har sagt ja til at deltage i arbejdet, fordi jeg er blevet udpeget til det, og fordi emnekredsen i kommissionens arbejde har min store interesse.” - Mette Frederiksen (A), folketingsmedlem (2001 - ):
”Jeg er vældig optaget af den faldende valgdeltagelse. Blandt andet i de udsatte boligområder. Jeg har aldrig set demokratiet som en gave, men snarere som en forpligtelse. Det betyder, at der skal kæmpes for det, og at alle skal spille en rolle. Jeg håber, vi i Valgretskommissionen kan være med til at understøtte en mere aktiv demokratisk platform for nogle af de unge, der i dag ikke spiller en særlig aktiv rolle i samfundslivet.” - Thor Möger Pedersen (F), daværende næstformand for Socialistisk Folkeparti:
”Styrken af vores demokrati kan måles på evnen til at involvere ungdommen. Jeg har stor tillid til danske unges lyst og vilje til at være med i fællesskabet og præge samfundet. Derfor bidrager jeg gerne til arbejdet med at belyse valgretsalderen og diskutere, om vi skal ændre den. Jeg tror, kommissionen kan skabe debat blandt ungdommen og i offentligheden. Men kommissionsarbejdet gør næppe den store forskel alene – det påhviler ungdommens egne organisationer at styrke engagementet og de unges politiske bevidsthed.” - Henriette Kjær (C), folketingsmedlem (1994 - ) og fhv. minister:
”Det er vigtigt at få afdækket, hvordan vi kan få flere unge til at interessere sig for vores demokrati og den politiske debat. Hvis ligegyldigheden får lov til at råde, og unge mennesker slet ikke engagerer sig politisk, kommer samfundet til at lide under det. Vi vil ganske enkelt få et demokratisk underskud. Den udvikling skal vendes, og derfor er jeg med." - Margrethe Vestager (B), daværende politisk leder for Det Radikale Venstre, folketingsmedlem (2001 - ) og fhv. minister:
- ”Jeg er optaget af at udvikle vores demokrati. Jeg ønsker at arbejde for, at alle finder, at demokratiet er noget for dem - og at der er plads til deres meninger og indsats.”
- Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), folketingsmedlem (2007 - ):
- ”Jeg mener, at vi som samfund er forpligtet til hele tiden at overveje, hvordan vores demokrati kan styrkes og udbygges. Det er i den grad på tide, at de 16- og 17-årige bliver lukket ind i demokratiet. I mange andre europæiske lande har man allerede indført 16-års valgret – og flere er på vej. Erfaringerne er gode, så lad os dog komme i gang herhjemme også. Hellere i dag end i morgen.”
- Simon Emil Ammitzbøll (I), folketingsmedlem (2005 - )
- ”Jeg har takket ja til valgretskommissions-arbejdet, fordi jeg synes, det er vigtigt at sikre nye generationers opbakning til demokratiet. I en tid, hvor der bliver flere ældre og færre unge, vil jeg gerne arbejde for, at unge bliver involveret i demokratiet.”
- Mikkel Dencker (O), folketingsmedlem (2001 -):
- ”Jeg interesserer mig for, hvorfor nogle unge vælger at være aktive i demokratiet, mens andre ikke finder det interessant. Det vil jeg gerne være med til at få belyst.”
Interesseorganisationer
- Harald Børsting, formand for LO – Landsorganisationen i Danmark:
”Politik og demokrati er meget mere end Christiansborg. Det er noget, der udleves i fællesskaber overalt i samfundet blandt andet i foreningslivet og i arbejderbevægelsen. Jeg er optaget af, hvordan vi kan engagere flere unge i de brede, folkelige bevægelser og dermed give dem mulighed for at være med til at bygge fremtidens Danmark." - Niels Nygaard, formand for DIF – Danmarks Idrætsforbund:
”Det er godt at få unge mennesker gjort bevidste og ansvarlige omkring samfundsudviklingen – og gerne så tidligt som muligt. Det gælder også i forhold til folketingsvalg. Så for mig er det en pil i retning mod 16-års valgret.” - Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening:
"Demokrati er ikke noget naturgivent - heller ikke i Danmark. Dansk demokratisk tradition er meget mere end bare flertalsafgørelser. Folkeskolen spiller en afgørende rolle i at formidle og udvikle den demokratiske tradition. Derfor er det nødvendigt ind imellem at give sig tid til at perspektivere og udvikle visioner for demokratiets udvikling." - Birgitte Nielsen, næstformand for DGI:
”Jeg vil gerne være med til at fremtidssikre demokratiet. Derfor er det til stadighed nødvendigt med viden og debat om unges demokratiopfattelse for at sikre valgdeltagelsen i Danmark.” - Mette Touborg, bestyrelsesmedlem i KL og borgmester i Lejre Kommune:
”Det er vigtigt, at de unge får mulighed for at komme til orde og blive en del af demokratiet ved at kunne stemme. De unge har en hel masse holdninger og kan være med til at berige og nuancere samfundsdebatten - ikke mindst i en tid, hvor danskernes valgdeltagelse generelt er faldende. Vi har brug for at støtte og fremtidssikre demokratiet, og jeg glæder mig til at se på mulighederne for at øge de unges deltagelse, fx ved at sænke valgretsalderen.” - Casper Hunnerup Dahl, Ph.d.-stipendiat ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, udpeget af CEPOS:
”Diskussionen om valgretsalderens placering har principiel karakter, idet den vedrører en grundlæggende bestemmelse i det danske demokratis forfatning. Derfor er det særlig vigtigt, at en analyse og diskussion af valgretsalderen baserer sig på langsigtede hensyn og argumenter, og det vil jeg gerne bidrage til." - Karsten Nissen, biskop over Viborg Stift:
”Det er meget vigtigt for fremtiden, at unge føler sig inddraget i den politiske proces og tager ansvar for vores fælles anliggender.” - Martin Justesen, daværende formand for DUF:
”Det er oplagt, at DUF engagerer sig i debatten. DUF har en historisk forpligtigelse til at medvirke til, at vores demokrati udvikles. Spørgsmålet om 16-års valgret tvinger os til at tage stilling til, om unge kan blive mere engagerede og involverede i vores samfund.”
Forskere
- Peter Nedergaard, professor i statskundskab, Københavns Universitet:
”Jeg har takket ja, fordi vi i Danmark i lighed med flere steder i udlandet alvorligt bør overveje at nedsætte valgretsalderen til 16 år.” - Michael Hansen Jensen, professor, dr.jur., Aarhus Universitet:
”Almindelig valgret er en demokratisk hjørnesten. Udøvelse af valgret kræver selvfølgelig en vis modenhed, men det er meget nærliggende at overveje, om modenheden ikke indtræder før det 18. år. Også i lyset af, at det i de senere år på andre lovgivningsområder er lagt til grund, at vi modnes tidligere end hidtil antaget." - Johannes Andersen, lektor, Aalborg Universitet:
"Jeg håber at kunne være med til at udvikle gode argumenter for at sænke valgretsalderen. Hvis disse argumenter er bredt funderet og diskuteret, håber jeg, at vi kan rejse valgretsalderen som et vigtigt spørgsmål for det danske samfund – og demokrati. I takt med at de unge bliver bedre uddannede og får større plads og synlighed i samfundet, er det tåbeligt, at de ikke også skal inddrages i de fælles beslutninger.” - Klaus Levinsen, lektor, Ph.d., Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet:
”Det er vigtigt at undersøge, hvordan demokratiet fortsat kan udvikles og udvides. Der er stadig mange forhold vedrørende de unges demokratiske engagement, som er underbelyste, og en valgretskommission kan bidrage til en bedre afklaring og en grundig diskussion af dette vigtige emne.”
Medier
- Lisbeth Knudsen, chefredaktør for Berlingske Tidende og koncernchef for Berlingske Media:
”Det optager mig, hvordan vi kan sikre, at demokratiet og den demokratiske debat udvikler sig levende og dynamisk og engagerende i den nye medietidsalder, og dermed også hvordan vi kan engagere de unge i det politiske arbejde og i at diskutere politik.”
Særligt udpeget
- Aage Frandsen, fhv. folketingsmedlem og fhv. studielektor:
"Jeg finder arbejdet både vigtigt og interessant. Det er afgørende i et demokratisk samfund, at alle borgere uanset alder, køn og baggrund kan deltage og deltager i det politiske liv. Valgdeltagelsen er i den forbindelse vigtig, men det er deltagelse i foreningsarbejde og andre fora, hvor politiske diskussioner foregår, også.”
Valgretskommisionens betænkning om unges demokratiske engagementResuméhæfte af Valgretskommissionens betænkning
16 års valgretDUFs historieUnges valgdeltagelseValgretskommissionenViden