Vigtige årstal i DUF
Tag med på en historisk vandring i DUFs historie.
Kampen for demokratiet, unge og foreningslivet. Det er historien om DUF!
DUF blev stiftet i 1940. Lederne i de demokratiske ungdomsorganisationer ville vise, at man trods uenigheder og forskelle havde noget til fælles: Viljen til at fastholde og udbygge demokratiet. Og en vision om forpligtende og frivillige fællesskaber som grundlag for samfundsudvikling.
“Demokrati er ikke blot en styreform. Demokrati er samtale. Det er en måde at handle på og en måde at omgås andre mennesker på, hvor respekten for individet, fællesskabet, omgivelserne og samfundet er helt centralt. Og hvor fordommene lader sig udfordre, og argumenterne flytter holdninger.”Hal Koch
En lang række enkeltpersoner og ungdomsorganisationer dannede Dansk Ungdomssamvirke (DU) den 25. juni 1940. Deres mål var at oplyse, engagere og oplære unge til demokrati. Stiftelsen af Ungdomssamvirket var en reaktion mod datidens nazistiske og fascistiske tendenser.
Stifterne ønskede dog ikke at være en del af modstandsbevægelsen, fordi sabotagen ikke var forenelig med tankerne bag den demokratiform man ønskede at fremme. Grundlæggerne ønskede en demokratiform, der bygger på oplysning, deltagelse og samtale som grundlag for demokratiet.
Teologen Hal Koch blev anmodet om at gå i spidsen for samvirket. Han var dog kritisk over for oplægget, som beskrev Ungdomssamvirket som en upolitisk organisation. På betingelse af, at fundamentet blev en politisering af unge, sagde Hal Koch ja tak til opgaven.
Efter krigens afslutning i 1945 må Dansk Ungdomssamvirke revurdere sit arbejde: Det antifascistiske samarbejde var ikke længere tilstrækkeligt grundlag at fortsætte det fremtidige arbejde på. Der bliver lagt op til at fortsætte samarbejdet, men i en revideret form. Derfor bliver Dansk Ungdomssamvirke i 1946 til Ungdomsorganisationernes Fællesråd.
Der bliver ved overgangen lagt vægt på, at rådet skal være fællesrepræsentant for den samlede organiserede ungdom. Fællesrådets er tænkt som samlingssted for alle, der arbejder i folkeoplysningens og folkeopdragelsens tjeneste.
I 1946 bliver der ligeledes taget initiativ til Krogerup Højskole. Højskolen skulle være skole for foreningsledere og har gennem tiden huset et utal af DUF-arrangementer og fostret store personligheder til folkeoplysningsområdet.
I 1951 skifter Ungdomsorganisationernes Fællesråd navn til Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).
1950’erne bar præg af efterkrigstidens velvilje overfor internationalt arbejde. I DUF gik man forrest i det internationale ungdomssamarbejde. Flere danske ungdomsledere besad ledende poster i internationale organisationer.
I 1957 nedsættes valgretsalderen til 21 år. DUF spiller en aktiv rolle op til folkeafstemningen med en kampagne for at lade ’pligter og rettigheder følges ad’.
Det kniber med økonomien til DUFs aktiviteter i 1960, så projekter må opgives eller neddrosles. Derfor ansøger man om en forøgelse af statstilskuddet på 50 procent, og det lykkes at få ansøgningen godkendt i finansudvalget.
De ekstra midler blev omsat til bl.a. kampen for en nedsættelse af valgretsalderen til 18 år, en omfattende kursusvirksomhed og udarbejdelsen af DUFs første foreningshåndbog.
I midten af 60erne har man stor succes med antiapartheidarbejdet, hvor DUF bl.a. solgte 20.000 solidaritetsbreve, som blev sendt til adresser i Sydafrika.
I 1968 bliver Dorte Bennedsen, datter af Hal og Bodil Koch, senere kirke- og undervisningsminister, DUFs første kvindelige generalsekretær. De eneste andre kvinder på posten efter hende er Vivian Balslev, som var generalsekretær i tre måneder i 1972 og Henriette Laursen, som var generalsekretær i DUF fra 2014 til udgangen af 2016.
I 1970 indfører DUF et repræsentantskab i stedet for de tidligere formandsmøder. Repræsentantskabet mødes to gange mellem delegeretmøderne. Repræsentantskabet blev nedlagt ti år senere.
I 1976 indføres Tipsloven, og hermed målrettes en del af tipsmidlerne til de idébestemte børne- og ungdomsorganisationer. Det betød en fire-femdobling af tilskuddet for de fleste DUF-organisationer. For andre blev det en debut for modtagelsen af statstilskud.
Efter ti års arbejde sænkes valgretsalderen til 18 år i 1979. DUF spiller endnu engang en afgørende rolle i kampen for at delagtiggøre unge i demokratiet.
I 1980 får DUF sin første kvindelige formand Inge Marie Nielsen.
I 1981 køber DUF Scherfigsvej 5 til sekretariat.
KFUM-Spejderne er en af DUFs medlemsorganisationer, som har internationale projekter i Mellemøsten. DUF fylder 50 år i 1990. Hele året udnævnes til festår med fokus på det frivillige, idébestemte ungdomsarbejdes samfundsmæssige betydning. Året fik titlen ”90'erne - Tid til handling. Fremtiden kommer af sig selv, fremskridtet må du selv skabe”.
I 1993 indfører DUF Initiativstøtten og rådighedstilskudsordningen. Det nyskabende ved de to støtteordninger var, at alle, som laver børne- og ungdomsarbejde - og ikke blot DUFs egne medlemsorganisationer, kan søge om støtte.
Tipsskandalen prægede første halvdel af 90’erne i DUF: Nogle af de politiske ungdomsorganisationer blev afsløret i at snyde med medlemstallene for at få mere i støtte. Dette ledte til en skærpelse af reglerne for modtagere af tipsmidler og en øget kontrol med DUFs medlemsorganisationer.
I 1995 indgår DUF sin første miniprogramaftale med Danida, og det første projekt i Mellemøsten i DUF-regi gennemføres. Kampagnen ”All Different, All Equal." lanceres også dette år.
Roskilde Kommune er blandt vinderne af den fornemme titel som Årets Ungdomskommune.I 2000 er DUF initiativtager og medstifter af Center for ungdomsforskning (CeFU).
DUFs delegeretmødet vedtager i 2001 med bred enighed, at DUF skal arbejde for en sænkelse af valgretsalderen til 16 år.
I 2005 ser Partnerskabsprojektet dagens lys. Projektet skal styrke udviklingen i de etniske foreninger. DUF begynder også arbejdet med at formulere og vedtage en helhedsorienteret ungdomspolitik.
Året efter i 2006 stifter DUF Årets Ungdomskommunepris, som hvert år uddeles til en kommune, der har gjort den største indsats for at forbedre unges vilkår.
Under kommunalreformen kortlægger DUF tilskudsregler og fritidspolitik i de nye kommuner. Indsatsen ruster foreningerne til de mange forandringer, som kommunesammenlægningen medførte.
På DUFs delegeretmødet i 2007 optages fire nye medlemmer heriblandt Foreningen af Unge Nydanskere (FUN). FUN er den første organisation for etniske minoriteter, som bliver repræsenteret i DUF.
I februar 2010 tager DUF og Integrationsministeriet initiativ til Ny-Dansk Ungdomsråd, der består af en række unge nydanskere, der arbejder for, at unge nydanskere bliver inddraget i foreningslivet og demokratiet. Ny-Dansk Ungdomsråd rådgiver politikere og myndigheder om inklusion af nydanskere.
Samme år etablerer DUF Valgretskommissionen, der skal debattere og undersøge, hvordan det danske demokrati kan styrkes. I 2011 overrækker Valgretskommissionen sin betænkning til statsminister Helle Thorning-Schmidt og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager ved offentliggørelsen på Christiansborg. Kommission skrives ind i regeringsgrundlaget, og i oktober 2011 præsenterer S-SF-R regeringsgrundlaget 'Et Danmark, der står sammen'. Det fremgår, at regeringen vil "skabe grundlag for forsøg med unges deltagelse i lokale afstemninger. Regeringen vil også inddrage konklusionerne fra Dansk Ungdoms Fællesråds Valgretskommission."
Den 1. december 2011 præsenterer Valgretskommissionen, der består af 23 toppolitikere, eksperter, organisationsfolk og ungdomsrepræsentanter, 28 bud på, hvordan unge i højere grad kan blive engagerede i demokratiet og foreningslivet.
I 2014 lancerer DUF for første gang Explore-forløbet - et uddannelsesforløb skræddersyet til at hjælpe DUFs medlemsorganisationer i gang med internationalt arbejde.
I 2015 afholdes der for første gang skolevalg for landets 8-10. klasser i Danmark. Mere end 40.000 skoleelever deltager. DUF og DUFs medlemsorganisationer spiller en central rolle i valget, og i 2017 bliver skolevalget vedtaget permanent.
I anledningen af DUFs 75 års jubilæus genudgiver DUF Hal Kochs "Hvad er demokrati?" med nyt forord af Bertel Haarder. Den 24. juni fejrer DUF jubilæet ved en reception på Christiansborg. Både partnere, ansatte og selvfølgelig alle medlemmer var inviteret med til receptionen, hvor Mogens Lykketoft (S) i sin rolle som Folketingets formand bød velkommen, mens Ellen Trane Nørby (V) fortalte om sin egen tid i DUF.
I 2016 lancerer DUF det 18. verdensmål for unge på Folkemødet på Bornholm i forbindelse med udenrigsminister Kristian Jensens præsentation af den nye udenrigspolitiske strategi. Gennem en stærk lobbyindsats lykkes det desuden DUF at sikre, at unge står stærkt i den nye strategi.
Udenrigsministeriet lancerer i 2017 en ungepakke, som bl.a. medfører, at DUF fra år 2018 kan sende seks ungdomsdelegater til FN og får en plads i Det udviklingspolitiske råd.
DUFs historie