Kick off-event: Ungestemmer fra rigsfællesskabet
14-09-2022 19:00 - 21:00
Nordatlantens Brygge
Strandgade 91, 1401 København
København
DUF og Nordatlantens Brygge
Jonas Roelsgaard
Hvordan oplever unge forholdet mellem Grønland, Færøerne og Danmark i dag? Hvilke fordomme, drømme og tanker har unge fra de tre lande om hinanden i 2022? Er der nogle særlige udfordringer, som fylder i det enkelte eller alle tre lande, som vi bedst kan løse i fællesskab?
Der er store forskelle, men også store ligheder mellem landene i rigsfællesskabet. Med udgangspunkt i egne erfaringer vil seks unge fra Grønland, Færøerne og Danmark fortælle om kulturmødet landene imellem; om identitet, sprog, fordomme, hjemve, fællesskab.
Derudover vil der også være et syvende oplæg fra Ynja fra Island, der kan give et eksempel på det kulturelle bånd, der stadig består mellem Island og Danmark næsten 80 år efter Island kappede de sidste formelle bånd.
KICK-OFF FOR NYT PROJEKT
Arrangementet er et kick off-arrangement for et nyt projekt hos DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd, som skal skabe bånd og øge det gensidige kendskab mellem unge i Grønland, Færøerne og Danmark. Sammen med DUFs partnere AFS og MFS fra Færøerne og SORLAK og AFS fra Grønland, skal projektet sikre kulturmøder og større forståelse landene i mellem. Projektet er finansieret via finansloven af Edmund Joensen og Aaja Chemnitz Larsen. Læs mere om projektet her.
PROGRAM:
- Kl. 19.00: Velkomst v. DUF og præsentation af dagens vært
- Kl. 19.10: Christian Ulloriaq Jeppesen (GL): Hvad er jeg? Om sprog og identitet i mødet mellem grønlandsk og dansk. Christian bor til daglig i København og arbejder på P3, hvor han bl.a. har lavet podcastserien 'Hvad er jeg' om sin opvækst som dansktalende grønlænder i Nuuk.
- Kl. 19.15: Magnus K. Durhuus (FO): Livet som ung færing i Danmark: Om færøske fællesskaber i Danmark og båndene mellem Danmark og Færøerne i dag.
Magnus er uddannet som korporal ved militærpolitiet i Aalborg. I dag er han førsteårsstuderende i jura ved KU og sidder i bestyrelsen i studenterforeningen MFS.
- Kl. 19.30: Anne Jensdatter (DK): Hvilket billede af Færøerne og Grønland har en helt almindelig ung dansker fået gennem skolen og danske medier? Og hvad gør det mon ved relationen mellem de tre lande?
Anne er medlem af Radikal Ungdom, nordist og en helt almindelig ung dansker, der gerne vil vide mere om de øvrige lande i rigsfællesskabet.
- Kl. 19.45: Ynja Mist Aradóttir (IS): Er der stadig et fællesskab næsten 80 år efter de sidste formelle bånd mellem Danmark og Island blev kappet? Hvordan endte Ynjas kunstnerdrøm med en tilværelse som bageriejer i København?
Ynja bor i København på femte år og ejer og driver til daglig BakeMyDay på Amager.
- Kl. 20.00: Pause
- Kl. 20.15: Sofus Fenger Hove (GL): Psykiske udfordringer fylder en del blandt unge i Grønland. Hvilke konsekvenser har det for dem, at sundhedsvæsenet ikke har kapacitet til at hjælpe alle? Og er det overhoved noget Danmark skal blande sig i? Hvilken rolle kan rigsfællesskabet spille?
Sofus er bosiddende i Nuuk og er i dag ungdomsforperson for Samarbejdspartiets Ungdom.
- Kl. 20.30: Helene Naduk Munck (GL): Fordomme og stereotyper om grønlændere i Danmark. Helene studerer til daglig arktiske og grønlandske studier og er aktiv i foreningen Nalik.
- Kl. 20:45: Anna Falkenberg (FO): Hvilke bånd er der mellem unge grønlændere og færinger i dag? Hvor tæt samarbejder det nordatlantiske folketingsmedlemmer egentlig?
Anna bor i København, hvor hun arbejder for MF'er fra Færøerne Edmund Joensen fra Sambandsflókkurin.
- Kl. 20.55: Afslutning ved Edmund Joensen, MF'er for Sambandsflókkurin og medskaber af projektet.
Arrangementet tilbyder et bredt udsnit af temaer. Hver person giver et oplæg på 10-12 minutter efterfulgt af få minutter til spørgsmål. Det er derfor ikke meningen, at publikum får en fyldestgørende intro til temaerne. Til gengæld vil man blive præsenteret for flere forskellige tematikker, som måske kan være med til at give et mere nuanceret indblik i, og flere perspektiver på, forholdet mellem landene i dag.
HVEM STÅR BAG?
DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd og Nordatlantens Brygge står bag arrangementet.
HVORDAN KOMMER JEG MED?
Arrangementet foregår d. 14. september kl. 19-21 på Nordatlantens Brygge i København.
Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig via denne lænke.
Dørene åbner kl. 18.15 og det vil være muligt at købe drikkevarer og slik/tørfisk fra landene.